Προανήγγειλε προσλήψεις 500 αστυνομικών ο Χαρτσιώτης-«Υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης»

Εντός του 2024 θα υπάρξουν προσλήψεις περίπου 500 αστυνομικών, σε επίπεδο συμβασιούχου, σε επίπεδο ειδικού αστυνομικού κλπ, κάτι το οποίο σίγουρα θα δώσει μερική λύση στο σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης της Αστυνομίας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, Μάριος Χαρτσιώτης, ο οποίος, το πρωί της Τρίτης επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της επίσκεψης, η οποία διήρκησε δύο ώρες, ο κ. Χαρτσιώτης ανέφερε πως αυτή ήταν καθαρά ενημερωτικού χαρακτήρα, για να ενημερωθεί δηλαδή γενικότερα για τις θέσεις, τα προβλήματα της Αστυνομίας στη Λεμεσό, πέραν από τα γενικότερα θέματα που απασχολούν ολόκληρη την αστυνομική δύναμη.

«Παρακολούθησα μια πάρα πολύ αξιόλογη, αντικειμενική παρουσίαση από τον Αστυνομικό Διευθυντή Λεμεσού. Έχουμε επισημάνει συγκεκριμένα θέματα, τα οποία χρήζουν βελτίωσης. Όπως έχουμε επισημάνει και θέματα τα οποία βρίσκονται σε ένα πάρα πολύ καλό επίπεδο. Αυτό το οποίο έχει σημασία τώρα, αυτή τη στιγμή που μιλούμε, είναι η εφαρμογή των μέτρων που έχουν εξαγγελθεί χθες και αυτός είναι ο στόχος των επόμενων ημερών, προκειμένου να δούμε κάποια συγκεκριμένα, απτά αποτελέσματα, με στόχο την καλύτερη δυνατή βελτίωση του επίπεδου ασφαλείας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση ποια είναι αυτά που χρήζουν βελτίωσης, ο κ. Χαρτσιώτης είπε ότι υπάρχουν κάποια ζητήματα που αφορούν εσωτερικά θέματα διαρρύθμισης της Αστυνομίας.

«Υπάρχουν θέματα που χρήζουν βελτίωσης στο κομμάτι σίγουρα του προσωπικού, των εγκαταστάσεων, των κρατητηρίων, τα οποία έχουμε δει και έχουν τροχιοδρομηθεί. Επαναλαμβάνω η σημερινή επίσκεψη, πέραν της ενημέρωσης, αποσκοπούσε στην άμεση και αποτελεσματικότερη εφαρμογή των μέσων που αυτή την στιγμή μπορούμε να διαθέσουμε για να ανυψώσουμε το αίσθημα ασφάλειας του κόσμου», σημείωσε.

Αναφορικά με την υποστελέχωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι εντός του έτους 2024 θα υπάρξουν συγκεκριμένες προσλήψεις, περίπου 500 αστυνομικών, άλλοι σε επίπεδο συμβασιούχου, άλλοι σε επίπεδο Ειδικού Αστυνομικού κλπ, «κάτι το οποίο σίγουρα θα δώσει μερική λύση στο σοβαρό, επίσης, πρόβλημα της υποστελέχωσης».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός επανέλαβε ότι θα μπουν 500 αστυνομικοί μέσα στο 2024, οι οποίοι θα δώσουν μια καλύτερη εικόνα στο κομμάτι της υποστελέχωσης, «αλλά την ίδια ώρα έχω πει ότι με βάση την επιχειρησιακή δυνατότητα της Αστυνομίας πρέπει να λάβουμε άμεσα μέτρα».

«Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις διαδικασίες στελέχωσης. Δεν μπορούμε να περιμένουμε τις διαδικασίες βελτίωσης κτιριακών εγκαταστάσεων. Δεν μπορούμε να αναμένουμε αυτά τα θέματα όταν η εγκληματικότητα έχει φτάσει, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο, γι' αυτό και ο στόχος είναι η βελτίωση με τα υφιστάμενα μέσα αυτή τη χρονική στιγμή που μιλούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν θα δούμε και μεταθέσεις, ο Υπουργός είπε πως «ό,τι πρέπει να γίνει θα γίνει με την κατάλληλη μέθοδο, με τον κατάλληλο τρόπο, αφού τύχω πλήρους ενημέρωσης, αφού γίνει μια αξιολόγηση».

«Και πάλι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να γίνει σωστά και στον κατάλληλο χρόνο. Επαναλαμβάνω το τι γίνεται πρέπει να γίνεται σωστά και μεθοδικά. Αυτός ήταν ο στόχος της τριήμερης, τετραήμερης προθεσμίας που δόθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες για το τι μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα στο κομμάτι της βίας και του εγκλήματος», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν αναφέρεται στα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε καταφατικά, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν μιλούμε για πρωτόγνωρα μέτρα».

«Το έχω πει. Είναι μέτρα τα οποία ίσχυαν μέχρι χθες και εφαρμόζονταν. Θα δείτε και στην ανακοίνωση τη μεγάλη σημασία της λέξεως ενδυνάμωση και ενίσχυση. Δεν υπάρχουν πολλά μέτρα τα οποία μπορούσαμε να εφεύρουμε. Τα μέτρα είναι συγκεκριμένα και ισχύουν, όπως έχω πει ξανά, ανά τον πλανήτη γη, ανά το παγκόσμιο. Το θέμα είναι αυτά τα μέτρα να ενδυναμωθούν, να ενισχυθούν άμεσα, με το υπάρχον προσωπικό για να δούμε κάποια καλύτερα αποτελέσματα. Όλα τα άλλα θα αντιμετωπιστούν στην ώρα τους», σημείωσε.

Τα μέτρα, συνέχισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, έχουν εφαρμοστεί από χθες, συνεχίζουν να εφαρμόζονται με άμεσο χαρακτήρα, «και θέλω να πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε καλύτερα αποτελέσματα».

«Δεν θα εξαλειφθούν οι βόμβες, δεν θα εξαλειφθούν οι εμπρησμοί, το έγκλημα είναι εκεί και το έγκλημα κάποτε αυξάνεται και κάποτε παρουσιάζει ύφεση. Στόχος μας είναι επαναλαμβάνω να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Άμεση παρέμβαση Τμήματος Δασών για έλεγχο πυρκαγιάς στον Κάτω Πύργου Τυλληρίας
ΒΙΝΤΕΟ: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Δικαστήριο οι συλληφθέντες για την ενέδρα στο «Δημητρούι»
Χειροπέδες σε 34χρονο για υπόθεση απατής-Ενοικίασε σπίτι σε άλλο πρόσωπο, αλλά δεν ήταν δικό του
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για το «Δημητρούι»-Στους 9 οι ύποπτοι για τις αρχές
Ακινητοποιήθηκε φορτηγό και έκλεισε λωρίδα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού
Άλλος ένας εμπρησμός-Έκαψαν μοτοσικλέτα στη Λευκωσία
Αδέλφια επιτέθηκαν και κτύπησαν 23χρονη στη Λεμεσό-Την απείλησαν με μαχαίρι για να τους δώσει 200 ευρώ
Αναχώρησε το πλοίο Jennifer από το λιμάνι της Λάρνακας-Μεταφέρει βοήθεια μόνο από τα ΗΑΕ
Εξελίξεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»-Συνέλαβε οκτώ πρόσωπα η Αστυνομία
Έκρυβαν ναρκωτικά σε διαμέρισμα στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δυο πρόσωπα