Το κόμμα Μπαχτσελί θα ψηφίσει ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) θα υπερψηφίσει το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, όπως αποκάλυψε ο Πρόεδρος του κόμματος και εταίρος του Τούρκου Προέδρου Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια του τουρκικού Κοινοβουλίου, όπως μεταδίδει το σύνολο των τουρκικών μέσων ενημέρωσης. 

Η Ολομέλεια θα συνέλθει στις 15.00 (14.00 ώρα Κύπρου), ενώ για το ποια διεθνή συμφωνία θα συζητήσει πρώτα, θα ληφθεί απόφαση στη Συμβουλευτική Συνέλευση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας, η οποία θα συνέλθει στις 14.30 (13.30 ώρα Κύπρου).

Όπως μεταδίδεται, το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, το οποίο πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης στις 26 Δεκεμβρίου, είχε λάβει «διστακτική» υποστήριξη. Είχε επίσης ανακοινωθεί ότι η Τουρκία θα ενεργούσε ανάλογα με τα βήματα που θα έκαναν οι ΗΠΑ για τα F-16. Για να περάσει το Πρωτόκολλο από την Ολομέλεια, αρκεί μία ψήφος πάνω από το ήμισυ του αριθμού των βουλευτών που συμμετέχουν στην ψηφοφορία. Εάν η πρόταση περάσει από την Ολομέλεια, θα σταλεί στον Τούρκο Πρόεδρο για έγκριση. Έγινε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις στην Ολομέλεια μπορεί να παραταθούν και αύριο. 

Πώληση F16 στην Τουρκία και F35 στην Ελλάδα

Ο ανταποκριτής του CNN Turk μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ότι μετά την έγκριση της Τουρκίας για το πρωτόκολλο Σουηδίας, οι ΗΠΑ θα δώσουν επίσης έγκριση για πώληση στην Τουρκία F-16 και θα πωληθούν στην Ελλάδα F35.

Ο ανταποκριτής του τουρκικού καναλιού αναφέρει ότι οι ΗΠΑ περιμένουν πρώτα την έγκριση του πρωτοκόλλου της Σουηδίας προτού προχωρήσουν με την πώληση των F16 στην Τουρκία.

«Ας πούμε ότι εγκρίνεται στις 23 Ιανουαρίου, η Σουηδία είναι έτοιμη για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά φυσικά υπάρχει και η Ουγγαρία. Πόσο καιρό μπορούν να κρατήσουν την κοινοποίηση. Θα πρέπει να το κάνουν αύριο ή μεθαύριο, ώστε η Άγκυρα να μπορεί να πει ‘το κάναμε κι οι ΗΠΑ να ανταποδώσουν’», σύμφωνα με τον ανταποκριτή του τουρκικού καναλιού.

 Όπως αναφέρει, στο Κογκρέσο δεν θα υπάρξει ψηφοφορία για την πώληση των F16. «Ερωτάται αν υπάρχει κάποια αντίρρηση, και αν δεν υπάρξει ενέργεια μέσα σε 15 ημέρες, πραγματοποιείται η πώληση. Καθώς η Τουρκία θα δώσει την έγκριση για το ΝΑΤΟ στη Σουηδία, και οι ΗΠΑ θα δώσουν την έγκριση για Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό-Στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα
Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ-«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone