Mετρούν τις πληγές της κακοκαιρίας στα Κοκκινοχώρια-«Δραματική η κατάσταση, πρωτοφανείς συνθήκες»

Τα προβλήματα που άφησε πίσω της η κακοκαιρία στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, αποκάλυψε το πρώτο φως της ημέρας, με δεκάδες συνανθρώπους μας να χρειάζονται τη βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, λόγω πλημμυρών σε οικίες και υποστατικά, ενώ πολλοί άλλοι είδαν την ζήση τους να καταστρέφεται από την υπερβολική βροχόπτωση στην περιοχή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Πλημμύρισαν σπίτια στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου-Εγκλωβίστηκαν ηλικιωμένοι

Το μέγεθος των ζημιών παραμένει τη δεδομένη στιγμή ανυπολόγιστο, αφού η καταμέτρηση των προβλημάτων ναι μεν άρχισε, αλλά θα χρειαστούν κάποιες ώρες ή ακόμα και μέρες, αναλόγως του καιρού, για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό.

Πολλά σπίτια, σε Ξυλοφάγου, Λιοπέτρι και Φρέναρος, πνίγηκαν από τις βροχές και χρειάστηκε η συνδρομή των Πυροσβεστών για άντληση των υδάτων, ενώ την ίδια ώρα υπήρξαν τέσσερα πρόσωπα, τα οποία χρειάστηκε να απεγκλωβιστούν από τις οικίες τους, οι οποίες γέμισαν με νερό. Πιο συγκεκριμένα, η Πυροσβεστική ανταποκρίθηκε σε συνολικά πενήντα έξι κλήσεις στην ευρύτερη επαρχία Αμμοχώστου.

Για παράδειγμα στην Ξυλοφάγου, που όπως φαίνεται είχε και τις περισσότερες ζημιές, περίπου είκοσι σπίτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η μετακίνηση ηλικιωμένων από τις οικίες τους, ενώ ζημιές υπήρξαν και σε καλλιέργειες, τις οποίες άρχισαν να επιθεωρούν οι αρμόδιοι του Παναγροτικού Συνδέσμου, από το πρωί της Τρίτης

Στο Λιοπέτρι το σκηνικό ήταν παρόμοιο, με αρκετά προβλήματα σε οικίες, ενώ ακόμα και σε διαμερίσματα χρειάστηκε η παρέμβαση Πυροσβεστών, αφού όπως ανέφεραν κάτοικοι στον REPORTER, πλημμύρισαν λόγω φραγής των σωλήνων διοχέτευσης των υδάτων και ως εκ τούτου αναγκάστηκαν να ζητήσουν συνδρομή της Πυροσβεστικής για να γλυτώσουν ότι ήταν δυνατό.

Την ίδια ώρα, πολύ δύσκολη νύχτα ήταν και στο Φρέναρος, με τον κοινοτάρχης Μιχάλη Χατζηγιώρκα να κάνει λόγο στον REPORTER για πρωτοφανείς συνθήκες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα η βροχόπτωση στην κοινότητα έφθασε στα 46,4 χιλιοστά, αριθμό υπερβολικά υψηλό.

«Οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν αρκετές ζημιές, οι οποίες θα αρχίσουν να καταγράφονται, ενώ στάλθηκε και μήνυμα στους κατοίκους, ώστε όσοι έχουν ζημιές να τις δηλώσουν σε τηλέφωνο που τους δόθηκε».

Στη βάση των δεδομένων που έχουν μέχρι στιγμής, στο Φρέναρος έγιναν δύο αντλήσεις νερου από οικίες, μια μετακίνηση ηλικιωμένου και εννέα επιθεωρήσεις.

Μετρούν ζημιές οι παραγωγοί

Πέραν των προβλημάτων σε οικίες και υποστατικά, ανυπολόγιστες ζημιές σημειώθηκαν και σε καλλιέργειες παραγωγών, τα χωράφια των οποίων πνίγηκαν από τη βροχή και θα χρειαστούν κάποιες μέρες μέχρι η γη να απορροφήσει το νερό, ώστε να διαφανεί το μέγεθος της καταστροφής.

Από το πρωί πάντως, μέλη του Παναγροτικού Συνδέσμου επιθεωρούν τις πληγείσες περιοχές και προσπαθούν εκεί και όπου μπορούν να καταγράψουν τις ζημιές για να ενημερώσουν το κράτος, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, αφού έχασαν τη ζήση τους.

Όπως ανέφερε στον REPORTER, ο Επαρχιακός Γραμματέας του Παναγροτικού Συνδέσμου Αμμοχώστου, Γιώργος Θεοδώρου, η κατάσταση είναι δραματική και δύσκολα μπορούν να επιβιώσουν κάποιες καλλιέργιες απ’ όσα αντίκρισε στην περιήγηση του στην περιοχή.

«Διασώζονται σε κάποιες περιπτώσεις μικρά ποσοστά καλλιεργιών, αλλά στα περισσότερα η ζημιά είναι στο 100%. Κάποιοι απελπισμένοι παραγωγοί έβαλαν αντλιές για να βγάλουν τα νερά, αλλά δεν διασώζεται τίποτα».

Όπως είπε, υπάρχουν κάποιες καλλιέργιες που έφυγαν τα νερά, λόγω του ότι είχαν κατηφορική κλίση, αλλά τα περισσότερα δυστυχώς έχουν καταστραφεί.

«Ιδιαίτερα τα πλημμυρισμένα σιτηρά είναι τελειωμένα, δεν μπορούμε να τα διασώσουμε. Πλέον αυτό που απομένει είναι να ανοίξει το σύστημα του τομέα διαχείρισης κινδύνων του Τμήματος Γεωργίας για να δηλώσουν τις ζημιές τους οι παραγωγοί και να αρχίσει η καταγραφή τους».

*Bίντεο από Καιρόφιλοι Κύπρου

Δειτε Επισης

Εγκαινιάστηκε η πρώτη φάση ανάπλασης ιστορικού κέντρου της Αγίας Φύλας
Αποδέχθηκε το αίτημα για υπερπολύτεκνους ο Πρόεδρος-Επίκεινται ανακοινώσεις και για το επίδομα τοκετού
Υπ. Γεωργίας: Συνεχής η προσπάθεια της Κυβέρνησης για στήριξη της μελισσοκομίας
Παγκύπρια εκδήλωση διαμαρτυρίας για τον Θανάση-«Η δικαιοσύνη δεν παζαρεύεται»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Δεκάδες νεκρά περιστέρια στο κέντρο της Λευκωσίας (Pics)
Βλέπουν κενά στην πρόταση Παναγιώτου για τους παράνομους οι εργολάβοι-«Δεν φέρουμε ευθύνη»
Έριξαν τις τιμές τους τα «Ζ» λόγω μειωμένης ζήτησης, προσφέρονται από 25 ευρώ ημερησίως
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Αναμένουν διευκρινίσεις οι διανομείς για την πρόταση από Υπ. Εργασίας-Μισθός, εξοπλισμός και ασφάλεια