Γ. Παπαναστασίου: Παρουσιάζεται η μελέτη για Great Sea Interconnector

Πραγματοποιείται το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η παρουσίαση των «αποτελεσμάτων της αξιολόγησης του οίκου», που ανέλαβε να διενεργήσει τη μελέτη για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου – Κρήτης, Great Sea Interconnector (πρώην EuroAsia Interconnector), στην οποία θα παρευρίσκεται ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «οι τομείς αξιολόγησης του έργου είναι τρεις και είναι η βιωσιμότητα του έργου, η συνεισφορά του στην αγορά ηλεκτρισμού της Κύπρου και η γεωπολιτική του αξία στο ευρύτερο περιβάλλον της Ανατολικής Μεσογείου».

Σε αυτούς τους τρεις τομείς θα αναφερθεί σήμερα ο οίκος και "θα μας παρουσιάσει την αξιολόγηση του στη βάση αποτελεσμάτων", υπογράμμισε.

Ανέφερε το Υπουργείο Ενέργειας έχει αποστείλει πρόσκληση σε όλα τα Υπουργεία για να εκπροσωπηθούν στην παρουσίαση.

Αφού δούμε τις παρουσιάσεις του οίκου, σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, «θα γίνει συζήτηση και θα παρθεί ή όχι επενδυτική απόφαση» σε σχέση με συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

«Αν ληφθεί επενδυτική απόφαση, θα μπει η Κυπριακή Δημοκρατία ως μέτοχος στην εταιρεία που είναι ιδιοκτήτρια του έργου, Great Sea Interconnector», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), που είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου, «θα κάνει όχημα ειδικού σκοπού (Special Purpose Vehicle) και μετά θα ακολουθήσει έκδοση μετοχικού κεφαλαίου για το οποίο θα υπάρξει ενδιαφέρον για συμμετοχή».

Σε σχέση με την ενδεχόμενη έκδοση μετοχικού κεφαλαίου, ο Υπουργός είπε ότι «αν και όταν αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία» για συμμετοχή στο έργο, θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς και οποιαδήποτε άλλα επενδυτικά ταμεία ήθελαν να συμμετάσχουν.

Ο κ. Παπαναστασίου υπενθύμισε ότι το χρονικό περιθώριο που έχει θέσει η Κυπριακή Δημοκρατία για να λάβει την απόφαση της είναι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα πρόκληση από την Άγκυρα-«Οι Τουρκοκύπριοι μπορεί να είχαν την ίδια μοίρα με τους Παλαιστίνιους»
Στ. Στεφάνου: Η Κυβέρνηση να βρει λύσεις για το τερματικό στο Βασιλικό
Νέα δεδομένα για τον πόλεμο στο Ισραήλ-«Την ερχόμενη εβδομάδα οι συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα»
ΒΙΝΤΕΟ: Αναταραχή στο στρατό του Ισραήλ-Μασκοφόρος έφεδρος απειλεί τον Γκάλαντ με ανταρσία
Νέα αποκάλυψη για τα Τέμπη-«Βρέθηκε οστό από έναν επιβάτη σε οικόπεδο και ταυτοποιήθηκε»
Διώκεται ποινικά ιερέας στη Λεμεσό-Φώναζε «μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι»
Αρχές Ιουνίου ενημερώνει τον Γκουτέρες για το Κυπριακό η Ολγκίν-Έτοιμος για συνάντηση ο ΠτΔ
Ξεκάθαρο μήνυμα Κυβέρνησης σε εταιρείες για στρατηγικά έργα-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Ζητά να δοθεί χρόνος στις έρευνες για την υπόθεση Θανάση ο Χριστοδουλίδης-«Όλα στο φως»
Ταύτιση της θέσης Κύπρου με Ελλάδας για την ευρωπαϊκή αεράμυνα-«Εξελίξεις τα επόμενα χρόνια»