Αγγίζει το θέμα του σφετερισμού περιουσιών στο Τρίκωμο η Βουλή, ζητά απαντήσεις από Κυβέρνηση

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου, που συνελήφθη στη Ρώμη δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης που εκκρεμούσε εναντίον του από το 2005, σε σχέση με την παράνομη πώληση ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα, η Βουλή επιχειρεί να αγγίξει το σοβαρό θέμα του σφετερισμού των περιουσιών στα κατεχόμενα, με στόχο να λάβει ενημέρωση για τις κινήσεις της Κυβέρνησης ως προς αυτό το θέμα.

Η σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου είχε προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, καθώς καταζητείτο από το 2005 και εντοπίστηκε σε χώρα του εξωτερικού, με την Κυβέρνηση να έχει θέση την υπόθεση υπό το μικροσκόπιό της, καθώς αφορά στο σοβαρό ζήτημα του σφετερισμού των ελληνοκυπριακών περιουσιών από Τουρκοκύπριους, κάτι που θεωρείται παράνομο, αφού σε καμία περίπτωση δεν φαίνεται ο νόμιμος κάτοχος να έχει δώσει τη συγκατάθεσή του, για να γίνει η εκμετάλλευση της γης.

Η Επιτροπή Προσφύγων επιδιώκει να ανοίξει τη συζήτηση, όσον αφορά στο σημαντικό ζήτημα της οικειοποίησης των περιουσιών των Ελληνοκυπριών στα κατεχόμενα, με τους βουλευτές να ζητούν ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί τη δεδομένη στιγμή στην περιοχή Σαλαμίνας-Τρικώμου της επαρχίας Αμμοχώστου.

«Θα είναι η πρώτη φορά που θα συζητηθεί το θέμα του σφετερισμού των περιουσιών στις συγκεκριμένες περιοχές και θα συνδυαστεί με ενημέρωση για τη σύλληψη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου. Θα ζητήσουμε ενημέρωση για το τι γίνεται. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι έκαναν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, για να ξέρουμε», εξήγησε στον REPORTER ο εισηγητής του θέματος και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Γεωργίου.

Η Επιτροπή έχει καλέσει ενώπιον της τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους, που ενδεχομένως να έχουν ενώπιον τους πληροφορίες και στοιχεία, βάσει των οποίων μπορούν να διαμορφώσουν σφαιρική εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί στα κατεχόμενα.

«Είναι καλεσμένο και το Τμήμα Κτηματολογίου. Θέλουμε να μάθουμε πόσα τετραγωνικά μέτρα της κατεχόμενης γης κτίστηκε. Επίσης, είναι καλεσμένη και η ΚΥΠ. Θέλουμε να δούμε τι πληροφορίες έχει η ΚΥΠ, για την εθνικότητα των επενδυτών που εργάζονται από εκεί. Αν είναι ενήμεροι για το γεγονός ότι τα κατεχόμενα είναι στην πραγματικότητα ένα παράνομο στρατιωτικό καθεστώς, που ουσιαστικά γίνεται τοποθέτηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος».

Εξηγήσεις και για τις ενέργειες Κυβέρνησης προς ΕΕ

Στο μεταξύ, η Επιτροπή Προσφύγων έχει καλέσει και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία, που είναι το Εξωτερικών και Εσωτερικών, ώστε να απαντήσουν σε διάφορα ερωτήματα, που αφορούν στις ενέργειες που γίνονται από πλευράς Κυβέρνησης προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Αμερικής, για ενημέρωση και παρουσίαση του προβλήματος με την παράνομη εκμετάλλευση ελληνοκυπριακών περιουσιών από Τουρκοκύπριους.

«Θέλουμε να μάθουμε τι ενέργειες έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, αν ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της Αμερικής, για να προστατεύσουν με τη σειρά τους τους υπηκόους τους, επειδή δεν είναι μόνο οι εγκέφαλοι που πηγαίνουν εκεί. Οι εγκέφαλοι τοποθετούν τα χρήματά τους στα κατεχόμενα, χτίζουν πύργους και διαμερίσματα και μετά τα μεταπωλούν. Εκείνοι που τα αγοράζουν, γνωρίζουν την πραγματικότητα; Μπορεί να βρεθούν πλεγμένοι σε καταστάσεις που οι ίδιοι δεν γνώριζαν εκ των προτέρων. Είναι πολλές οι παράμετροι και εμείς θέλουμε να γνωρίζουμε τι έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία, προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ.

Πάντως, η στασιμότητα που παρατηρείται, σε σχέση με το Κυπριακό Πρόβλημα και τις διαπραγματεύσεις, έχει προκαλέσει ανησυχία στους βουλευτές, με τον κ. Γεωργίου να τονίζει πως αν η κατάσταση παραμείνει ως έχει, σύντομα η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρεθεί προ τετελεσμένων, χωρίς να υπάρχουν περιθώρια αντίδρασης.

«Εμένα εκείνο που με προβληματίζει είναι ότι δεν έχουμε συνομιλίες στο Κυπριακό, υπάρχει μία ανυπαρξία διαλόγου για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, όμως η κατεχόμενη γη μας συνεχώς χάνεται, όπως βλέπουμε. Εκ των πραγμάτων, θα έχουμε δεδομένα επί του εδάφους, τα οποία θα ξεπεράσουν τα πραγματικά γεγονότα. Είναι εδώ που πρέπει να αναπτύξουμε και συνέργειες. Θέλουμε να δούμε τα νομικά όπλα και εργαλεία που μπορούμε να έχουμε στη διάθεσή μας για να ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση».

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»