Ετοιμάζει τις εσωτερικές του κάλπες και ενεργοποιεί πειθαρχικές διαδικασίες ο ΔΗΣΥ

Για το Σάββατο 27 Ιανουαρίου είναι προγραμματισμένες οι ενδοκομματικές εκλογές του ΔΗΣΥ, από τις οποίες θα προκύψουν οι υποψήφιοι περιφερειάρχες, δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι του κόμματος σε περιοχές που δεν κατέστη δυνατόν να επιτευχθούν συνεργασίες με άλλα κόμματα και που τα μέλη της παράταξης που ενδιαφέρονται είναι περισσότερα του ενός.

Παρά το γεγονός πως οι κάλπες θα στηθούν σε λίγες μέρες, μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα οι περιπτώσεις για τις οποίες θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία, καθώς η ηγεσία ήθελε να εξαντλήσει κάθε περιθώριο είτε για επίτευξη συνεργασιών, είτε για να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις οι ενδιαφερόμενοι αν θα συνεχίσουν ή αν θα αποσυρθούν. Ως εκ τούτου, αναμένεται πως όλες οι περιπτώσεις που θα γίνουν εκλογές θα αποφασιστούν αύριο Τετάρτη, όταν θα υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έγραψε ο REPORTER, η προκαταρτική πρόθεση ήταν να πραγματοποιηθούν εκλογές για οκτώ υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτά αφορούν τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους για τη Δημαρχία της Δυτικής Λεμεσού, την Προεδρία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Πάφου και τις Αντιδημαρχίες σε Λεμεσό, Λάρνακα, Ύψωνα, Πόλη Χρυσοχούς, Παραλίμνι και Σωτήρα. Σημειώνεται ότι υπάρχουν ακόμη λίγες κενές θέσεις, ωστόσο η ηγεσία πίστευε ότι βρισκόταν κοντά σε συμφωνίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις και για αυτό δεν συμπεριλαμβάνονταν στον αρχικό προγραμματισμό. Θα φανεί την Τετάρτη κατά πόσο τελεσφόρησαν αυτές οι συνεργασίες και αν τελικά θα στηθούν κάλπες σε οκτώ περιπτώσεις ή το νούμερο θα αλλάξει.

Γίνεται, πάντως, κατανοητό πως, εάν τελικά πραγματοποιηθούν εκλογές για συγκεκριμένες θέσεις, τότε οι όποιες προσπάθειες για συνεργασίες θα περιοριστούν στην εξεύρεση υποστήριξης για τον νικητή και πλέον δεν θα συζητούνται άλλα πρόσωπα. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που τα αποτελέσματα θα επικυρωθούν και ανακοινωθούν επίσημα οι υποψήφιοι από το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος, που είναι προγραμματισμένο να συνεδριάσει την Δευτέρα 29 του μήνα.

Πάντως, υπάρχουν κάποιοι που προσπάθησαν να προλάβουν τα αποτελέσματα της ενδοκομματικής κάλπης αλλά και των υπόλοιπων εσωτερικών διαδικασιών, σπεύδοντας να ανακοινώσουν τις υποψηφιότητές τους. Το γεγονός αυτό δεν περνά απαρατήρητο από την ηγεσία, η οποία είχε προειδοποιήσει με πειθαρχικά μέτρα τους επίδοξους αντάρτες του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, όταν θα ξεκαθαρίσουν οι κάλπες που θα στηθούν, θα ξεκαθαρίσει και πού υπάρχουν αντάρτες και θα ενεργοποιηθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους. Υπενθυμίζεται ότι αυτές οι πειθαρχικές διαδικασίες δεν θα αφορούν διαγραφές, αλλά στέρηση του δικαιώματος να είναι οι αντάρτες υποψήφιοι του ΔΗΣΥ στις εκλογικές διαδικασίες των επόμενων έξι ετών.

Η ηγεσία του κόμματος, η οποία δέχεται αμφισβήτηση από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε, εν μέσω πολεμικού κλίματος στον ΔΗΣΥ, θεωρεί ότι θα πρέπει να στείλει μηνύματα κομματικής πειθαρχίας, μετά τα όσα προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Το γεγονός, δε, ότι δεν διαγράφηκαν μέλη του κόμματος που ανοιχτά υποστήριξαν την υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη και σήμερα μάλιστα κάποιοι υπηρετούν στην Κυβέρνησή του, δεν θεωρούν ότι πρέπει να αποτελεί επιχείρημα, καθώς αυτό αφορούσε απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας, και η νυν ηγεσία θέλει να επαναφέρει την κομματική πειθαρχία, χωρίς ωστόσο να φτάσει σε ακραία μέτρα.

Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες η Αννίτα Δημητρίου, σε μια τελευταία, δημόσια προειδοποίηση, «όταν ανήκουμε σ’ ένα πολιτικό χώρο, σ’ ένα οργανωμένο σύνολο εκτός από δικαιώματα έχουμε και υποχρεώσεις και δεν μπορεί αυτή η υποχρέωση να αίρεται επί προσωπικού». Επί της ουσίας, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να χρησιμοποιεί τον φόβο των πειθαρχικών μέτρων ως μοχλό πίεσης για να συνετιστούν οι εν δυνάμει αντάρτες του κόμματος, αν και θεωρείται αρκετά πιθανόν κάποιοι από αυτούς να πάρουν το ρίσκο έτσι κι αλλιώς, δεδομένου ότι προηγήθηκαν εξαγγελίες.

Σημειώνεται ότι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εσωκομματικής διαδικασίας για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία αφορά και τις περιπτώσεις Δημοτικών Συμβουλίων και Σχολικών Εφορειών που έχουν περισσότερους ενδιαφερόμενους από ότι είναι οι διαθέσιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο, σκυτάλη θα λάβουν οι Ευρωεκλογές. Αναμένεται ότι στο Πολιτικό Γραφείο της Δευτέρας θα κηρυχθεί διαδικασία για εκδήλωση ενδιαφέροντος υποψηφίων, η οποία θα τρέξει εντός της πρώτης εβδομάδας Φεβρουαρίου. Ακολούθως, θα αξιολογηθούν τα δεδομένα που θα προκύψουν, καθώς αναμένεται και σε αυτή την περίπτωση οι ενδιαφερόμενοι να είναι περισσότεροι, και θα αποφασιστεί ποιοι θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο. Σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο, η απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τα συλλογικά όργανα της παράταξης.

Δειτε Επισης

Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία »
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές
Kινδυνεύει να τεθεί σε υπολειτουργία το Κεντρικό Σύστημα Μητρώων Κρατικών Ενισχύσεων-Καμπανάκι από Έφορο
Βίντεο ντοκουμέντο-Η στιγμή που ο δολοφόνος συναντά την πρώην σύζυγό του στο Μενίδι λίγο πριν τη σκοτώσει
Στο δικαστήριο ο δράστης της απόπειρας δολοφονίας του πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο
Πυρκαγιά σε κοίτη ποταμού στη Λευκωσία-Άμεση επέμβαση της Πυροσβεστικής
Τελέστηκαν στη Λευκωσία τα εγκαίνια Υπαίθριου Ψηφιακού Διαδραστικού Μουσείου
BINTEO: Πενήντα νεκροί εξαιτίας πλημμυρών στο δυτικό τμήμα του Αφγανιστάν
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα