Το ακροδεξιό AfD εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Γερμανίας από την ΕΕ, αν βρεθεί στην εξουσία

Το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), το οποίο βρίσκεται σε άνοδο στις δημοσκοπήσεις, εξετάζει το ενδεχόμενο, αν έρθει στην εξουσία, να οργανώσει ένα δημοψήφισμα για ενδεχόμενη έξοδο της Γερμανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα η συνεπικεφαλής του κόμματος Αλίς Βάιντελ.

«Αν μια μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή, αν δεν καταφέρνουμε να αποκαταστήσουμε την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ, θα πρέπει να αφήσουμε το λαό να αποφασίσει, όπως το έκανε το Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε η Βάιντελ μιλώντας στους Financial Times.

«Θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα για το ‘Dexit΄’ – την έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ», πρόσθεσε η ίδια χαιρετίζοντας ως «ένα πρότυπο για τη Γερμανία» την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το δημοψήφισμα του 2016.

Δεύτερο κόμμα στις δημοσκοπήσεις το AfD

Η γερμανική ακροδεξιά εκφράζει πλέον τη βούλησή της να κυβερνήσει καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρίσκεται εδώ και μήνες στη δεύτερη θέση σε εθνικό επίπεδο (γύρω στο 22%), μπροστά από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς και λίγο πίσω από τους συντηρητικούς.

Οι επόμενες βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν το 2025 και η AfD θα παρουσιάσει για πρώτη φορά σ’ αυτές έναν ή μία υποψήφιο για την καγκελαρία.

Πάνω από 1 στους 5 Γερμανούς υποστηρίζει το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία

Τα κύρια κόμματα έχουν αντιθέτως αποκλείσει το ενδεχόμενο να συμμαχήσουν ή να κυβερνήσουν μαζί μ’ αυτό το σχηματισμό που τάσσεται κατά της ΕΕ και κατά των μεταναστών, σε ένα πλαίσιο όλο και μεγαλύτερου κατατεμαχισμού του πολιτικού τοπίου, εξαιτίας του οποίου απαιτείται ο σχηματισμός συνασπισμών σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογικές αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο στην ανατολική Γερμανία και η AfD θεωρείται το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, με πάνω από 30%.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Συνελήφθη ο δήμαρχος του Νιούαρκ-Διαμαρτυρόταν για τη λειτουργία κέντρου κράτησης μεταναστών
Τριμερής Μακρόν, Μερτς και Στάρμερ στο τρένο προς το Κίεβο
«Βάλτε τέλος σε αυτόν τον πόλεμο», το μήνυμα του Τραμπ σε Πούτιν και Ζελένσκι
Απεβίωσε σε ηλικία 103 ετών η Μάργκοτ Φριντλέντερ, μια από τις πιο γνωστές επιζήσασες του Ολοκαυτώματος
Ινδικά μαχητικά εξαπέλυσαν πυραύλους εναντίον πακιστανικών αεροπορικών βάσεων
Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ δεν θα μειώσουν μονομερώς τους δασμούς στην Κίνα, το 80% ήταν ένα νούμερο που πέταξε ο Τραμπ
Αντιμέτωπος με νέες κατηγορίες ο ύποπτος για την υπόθεση της Μαντλίν
Επιπλέον τρία δισεκατομμύρια για εφαρμογή του Συμφώνου για Μετανάστευση ανακοίνωσε η Κομισιόν
Ειδικό Δικαστήριο για τη ρωσική εισβολή δημιουργούν Ουκρανία και Συμβούλιο της Ευρώπης
Οι Χούθι εκτόξευσαν πύραυλο εναντίον του αεροδρομίου του Τελ Αβίβ