Στον ΟΑΥ αντί σε ασφαλιστικές το κόστος για νοσηλεία ασφαλιζόμενων μετά από τροχαίο-«Δεν υπάρχει έλεγχος»

Το θέμα της διασφάλισης του δικαιώματος του ασφαλιζομένου σε παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας και κάλυψης ατυχημάτων και η υποχρέωση του κράτους για εντοπισμό κενών και δυσλειτουργιών, που παρουσιάζονται στην κάλυψη ασφαλιζομένων λόγω της ταυτόχρονης εμπλοκής του Γενικού Συστήματος Υγείας (ΓεΣΥ) και άλλων ασφαλιστικών παρόχων, συζήτησε εκ νέου σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, είπε ότι το θέμα το είχε ξαναδεί η Επιτροπή και αφορά στα ζητήματα ΟΑΥ και ασφαλειών σε σχέση με τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα και δυστυχήματα.

Σημείωσε ότι εντόπισαν πως υπήρχε ένα σοβαρό κενό, δηλαδή όταν γινόταν ένα ατύχημα το κόστος νοσηλείας του ασθενούς ήταν στον ΟΑΥ αντί και στην ασφαλιστική εταιρεία, πράγμα για το οποίο καταβάλλει ασφάλιστρα ο πολίτης.

«Δηλαδή όταν έχεις ασφάλεια αυτοκινήτου, στην ασφάλεια του αυτοκινήτου συμπεριλαμβάνεται αν είναι έναντι τρίτου τα νοσηλεία του θύματος, αν είναι φουλ η ασφάλεια και τα νοσηλεία του οδηγού. Λοιπόν αυτό έπρεπε να ρυθμιστεί με κάποιο τρόπο γιατί δεν ήταν σωστό να επωμίζεται όλο το κόστος ο ΟΑΥ.  Έτσι είχαμε καλέσει τόσο τον ΟΑΥ όσο και τις ασφαλιστικές να γίνει μια διαβούλευση μεταξύ τους για να γίνει ένας σοβαρός επιμερισμός αυτού του κόστους», πρόσθεσε.

Όπως είπε η κ. Χαραλαμπίδου, οι διαβουλεύσεις προχωρούν, βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο.

«Φαίνεται ότι θα συμφωνήσουν. Να πω ότι μας δόθηκε ένας αριθμός από πλευράς ΟΚΥπΥ ότι περίπου 1500-2000 κλήσεις μηνιαίως γίνονται για περιπτώσεις αυτοκινητιστικών ατυχημάτων και δυστυχημάτων, πράγμα που εξυπακούει και ένα μεγάλο κόστος. Μας είπαν ότι περίπου στην πιο απλή των περιπτώσεων αναφερόμαστε σε €400 κόστος για κάθε περίπτωση το λιγότερο. Ζητήσαμε να μας δοθεί αναλυτικά αυτή η κοστολόγηση και θα επανέλθουν σε δύο μήνες για να δούμε πού βρίσκονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και των ασφαλιστικών εταιρειών», συμπλήρωσε.

Όσον αφορά στα εργατικά ατυχήματα, η κ. Χαραλαμπίδου είπε ότι υπήρξε μια καταγγελία από τις ασφαλιστικές εταιρείες ότι παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει συμμόρφωση εργοδοτών για τα θέματα των ασφαλειών για ασφάλιση των εργαζομένων για ατυχήματα, εντούτοις δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση και δεν υπάρχει και σχετικός έλεγχος.

«Αυτή ήταν μια καταγγελία που έγινε από τις ασφαλιστικές εταιρείες», σημείωσε.

Η ανεξάρτητη Βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε ότι από τον καιρό της εφαρμογής του ΓεΣΥ το κράτος έχει επωμισθεί εκατομμύρια κόστος, πρώτον σε παροχή ιατρικής περίθαλψης αλλά και στα ασθενοφόρα και πολλές άλλες υπηρεσίες, τα ΤΑΕΠ, τα οποία φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι θα έπρεπε να είχαν επωμισθεί οι ασφαλιστικές εταιρείες στις οποίες ασφαλίζονται τα αυτοκίνητα, με τα οποία οδηγούμε.

«Υπάρχει διάλογος μεταξύ ΟΑΥ και ασφαλιστικών εταιρειών. Εμείς θεωρούμε ότι όλα αυτά τα χρήματα, τα οποία έχει επωμισθεί ο φορολογούμενος θα πρέπει με κάποιο τρόπο να ανακτηθούν, θα πρέπει επίσης να επικαιροποιήσει τη λίστα των παρεχόμενων υπηρεσιών που δίνονται στα πλαίσια του ΟΚΥπΥ, τον τιμοκατάλογο δηλαδή και με βάση αυτό τον τιμοκατάλογο να γίνονται οι επιστροφές από τις ασφαλιστικές εταιρείες, γιατί δυστυχώς και πάλι, για ακόμα μια φορά λόγω της μη σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας οι πολίτες επωμίζονται να πληρώνουν αυτά που θα έπρεπε να πληρώσει κάποιος άλλος αντί να αυξήσουμε τις υπηρεσίες που παρέχει το ΓεΣΥ στους πολίτες που πληρώνουν φόρους», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εκτίμηση για το κόστος αυτό, η κ. Ατταλίδου είπε ότι είναι πολλά-πολλά εκατομμύρια .

Σημείωσε ότι έχουν πληρωθεί από τα ΤΑΕΠ και από τα νοσηλευτήρια, ΟΚΥπΥ και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχουν καλυφθεί έξοδα για ατυχήματα, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να είχαν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες.

«Αυτά πληρώνονται από τον ΟΑΥ. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτά τα χρήματα είναι του φορολογούμενου και άρα επωφελήθηκαν ιδιωτικοί οργανισμοί, γιατί κανένας δεν φαίνεται να πρόβλεψε ότι εκεί όπου υπάρχουν ασφάλειες, πρέπει οι ασφάλειες να καλύψουν τα έξοδα. Άρα θεωρώ ότι από τη στιγμή που κάποιος είναι ασφαλισμένος για ατύχημα πρέπει η ιδιωτική ασφάλεια να καλύπτει το έξοδο νοσηλείας. Υπάρχει διάλογος αλλά δεν έχουμε ακριβή στοιχεία. Τα ζητήσαμε. Ζητήσαμε να γίνει έρευνα και να μας καταθέσουν γιατί μιλούμε για δεκάδες εκατομμύρια», πρόσθεσε.

Ερωτηθείσα πόσο εφικτό είναι να επιστραφούν αυτά τα χρήματα και πόσα χρόνια πίσω θα πάμε, η κ. Ατταλίδου είπε ότι τουλάχιστον ως το 2019 που ξεκίνησε το ΓεΣΥ.

«Τέσσερα χρόνια τουλάχιστον. Τώρα πόσο εφικτό είναι αυτό εξαρτάται από το κράτος δηλαδή θεωρώ ότι το κράτος δεν έκανε σωστά και πάλι τη δουλειά του, δηλαδή να παίρνει αυτά που του οφείλουν», κατέληξε.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Καταγγελία σε βάρος Αρχηγού Αστυνομίας για αποστολή... προσκλητηρίων σε υπηρεσιακούς φακέλους
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Η ευθύνη φέρνει κόλαση και ο φόβος απαγορεύσεις-Απέκρουσε και... σέντραρε την μπάλα σε Αστυνομία η ΚΟΠ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν