Διάταγμα Ζελένσκι απαριθμεί περιοχές Ρωσίας που κατοικούνται ιστορικά από Ουκρανούς

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατέγραψε σήμερα σε ένα διάταγμα τις περιοχές της Ρωσίας που κατοικούνται όπως υποστηρίζει "ιστορικά" από Ουκρανούς και κάλεσε για σεβασμό των δικαιωμάτων τους, ένα κείμενο που αναμένεται να εξοργίσει τη Μόσχα.

Στο έγγραφο αυτό, που δημοσιεύθηκε από την ουκρανική προεδρία, καταγράφει τις περιοχές Κρασνοντάρ, Ροστόφ, Μπέλγκοροντ, Μπριάνσκ, Βορονέζ και Κουρσκ -- όλες συνορεύουν με την Ουκρανία.

Το διάταγμα κατηγορεί τη Ρωσία ότι διέπραξε και διαπράττει εκεί "ενέργειες που αποσκοπούν να καταστρέψουν την εθνική ταυτότητα και να καταπιέσουν τους Ουκρανούς, παραβιάζοντας τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους".

Το διάταγμα καλεί την ουκρανική κυβέρνηση να επεξεργαστεί ένα "σχέδιο δράσης προκειμένου να διατηρηθεί εθνική ταυτότητα των Ουκρανών στη Ρωσική Ομοσπονδία, περιλαμβανομένων των περιοχών στις οποίες κατοικούν ιστορικά".

Θα πρέπει επίσης  να καταγράψει "τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον των Ουκρανών που ζουν ή έχουν ζήσει εκεί", σύμφωνα με το διάταγμα που καταγγέλλει την αναγκαστική ρωσοποίηση, την πολιτική καταπίεση και την απέλαση Ουκρανών.

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έρχονται αφότου η Μόσχα είπε ότι η εισβολή της έγινε για την προστασία των Ρώσων που ζουν στην Ουκρανία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, έχει επανειλημμένα αρνηθεί την ύπαρξη ουκρανικού έθνους. Ο σύμμαχός του, ο τέως πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, κατηγόρησε το διάταγμα του Ζελένσκι ως «προπαγανδιστική κίνηση». «Δεν υπάρχει τίποτα για να σχολιάσουμε γιατί οι Ουκρανοί είναι Ρώσοι», δήλωσε στο Telegram ο Μεντβέντεφ.

Χρησιμοποίησε μια φράση της αυτοκρατορικής εποχής για να περιγράψει το έδαφος της σύγχρονης Ουκρανίας, λέγοντας: «Η Malorossiya (Μικρή Ρωσία) είναι μέρος της Ρωσίας».

Σε ένα δοκίμιο 5.000 λέξεων που δημοσιεύθηκε μήνες πριν από την επίθεση με τίτλο «για την ιστορική ενότητα Ρώσων και Ουκρανών», ο Πούτιν είπε ότι δεν υπάρχει «ιστορική βάση» για «την ιδέα του ουκρανικού λαού ως έθνους χωριστού από τους Ρώσους». Το άρθρο επικρίθηκε από ανεξάρτητους μελετητές ως χειραγώγηση της ιστορίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συγκεντρώνουν πληροφορίες οι ΗΠΑ για το τι συνέβη στη Βηρυτό
ΒΙΝΤΕΟ: Aπάντησε με ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ η Χεζμπολάχ
Νεκρός ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, μετά το χτύπημα στη Βηρυτό, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές
Απειλητικό μήνυμα Ιράν-«Οι δράστες της σφαγής στη Βηρυτό δεν θα μείνουν ατιμώρητοι»
Θρίλερ μετά το χτύπημα του Ισραήλ στη Βηρυτό-Πληροφορίες πως σκοτώθηκε ο υπαρχηγός της Χεζμπολάχ
Πηγές της Χεζμπολάχ λένε ότι ο ηγέτης της «είναι καλά» μετά το χτύπημα στο αρχηγείο της οργάνωσης
Ακτιβιστές πέταξαν ξανά σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ (vid)
Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν το αρχηγείο της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό-Στόχος ήταν ο Χασάν Νασράλα
Προειδοποιήσεις Νετανιάχου από τον ΟΗΕ-«Δεν υπάρχει μέρος στο Ιράν που δεν μπορούμε να φτάσουμε»
Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για τις επιθέσεις σε Τελ Αβίβ και Ασκελόν με βαλλιστικό πύραυλο και drone