Μ. Χαρτσιώτης: Τα μέτρα δεν είναι πρωτόγνωρα, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές

Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές, ούτε η Κύπρος έχει μαγικό ραβδί καταστολής της βίας και του εγκλήματος, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις της Αστυνομίας. Μάλιστα παραδέχθηκε πως δεν είναι μέτρα πρωτόγνωρα ή πρωτάκουστα, είναι μέτρα που ίσως οι περισσότεροι τα ανέμεναν.

Όπως είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «το σοβαρό ζήτημα ήταν η ενίσχυση αυτών των μέτρων προκειμένου να έχουν άμεση εφαρμογή. Και όταν λέμε άμεση εννοούμε άμεση εφαρμογή. Αυτό είναι το ζήτημα που συζητούμε τις τελευταίες ημέρες. Έπρεπε η Αστυνομία να μας ενημερώσει επιχειρησιακά για τις δυνατότητες της, κάτι που έγινε σήμερα το πρωί και προχωρήσαμε άμεσα στην ανακοίνωση με οδηγίες όπως τα μέτρα έχουν άμεση ισχύ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Tα μέτρα που αποφασίστηκαν για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της οπαδικής βίας

Ερωτηθείς αν αυτά τα μέτρα έπρεπε να ληφθούν εδώ και καιρό με την έξαρση του εγκλήματος που παρατηρήθηκε, ο κ. Χαρτσιώτης, ανέφερε πως, «τα μέτρα αυτά υπήρχαν, ίσχυαν, απλά με την έξαρση που έχει παρατηρηθεί το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να ενισχύσουμε και να ενδυναμώσουμε τα υφιστάμενα μέτρα. Είναι κάτι που ισχύει παγκοσμίως. Ακόμα και στην Ελλάδα με τα πρόσφατα περιστατικά έξαρσης του εγκλήματος, δύο είναι οι μέθοδοι που ισχύουν ανά το παγκόσμιο, που είναι η πρόληψη και η καταστολή. Όπως θα δείτε στο κομμάτι της πρόληψης, υπάρχει η ενδυνάμωση και η ενίσχυση στο κομμάτι των πληροφοριών, στο κομμάτι της καταστολής, υπάρχει η ενίσχυση των περιπολιών σε μηχανοκίνητα και πεζοπόρα τμήματα. Αυτά θα γίνουν εμφανή, θα τα δείτε άμεσα και προχωρούμε. Δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές και ούτε η Κύπρος να εφεύρει το μαγικό ραβδί άμεσης καταστολής της βίας και του εγκλήματος. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν, μέσα στα πλαίσια των επιχειρησιακών δυνατοτήτων της Αστυνομίας».

Μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε πως τα μέτρα θα εφαρμοστούν από απόψε. Και διευκρίνισε πως, «τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημόσια συζήτηση. Έχουν ανακοινωθεί, θα τα δείτε, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουν αποτέλεσμα προκειμένου να μειωθεί η έξαρση, αλλά είναι παράκληση και επιμέρους ζητήματα δεν προσφέρονται για δημόσιες συζητήσεις».

Ερωτηθείς εάν επαρκή ο αριθμός των Αστυνομικών, για τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ο Μάριος Χαρτσιώτης απάντησε πως η Αστυνομία, μέσα στα πλαίσια των καθηκόντων της, «μας ενημέρωσε επιχειρησιακά για το ποια μέτρα είναι άμεσα εκτελεστά. Άρα θεωρώ ότι η Αστυνομία έχει δει το όλο θέμα και μπορεί να ανταπεξέλθει σε αυτά που έχουμε ανακοινώσει».

Ερωτηθείς για την ενίσχυση των Τμημάτων, ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει, εάν θα έρθουν εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό. «Τα μέτρα δεν είναι αυτά και μόνο που έχουμε ανακοινώσει. Υπάρχει σωρεία μέτρων που αυτή τη στιγμή δεν είναι προς ανακοίνωση».

Ερωτηθείς για το θέμα της διαθφοράς στην Αστυνομία και ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως, «η δέσμη των μέτρων, αυτών που έχουν ήδη ανακοινωθεί και αυτών που δεν μπορούν να ανακοινωθούν, συμπεριλαμβάνει όλο το φάσμα των στοιχείων που αφορούν την εγκληματικότητα και την οπαδική βία».

Δειτε Επισης

Υπό κράτηση οι έξι για το Δημητρούι, ελεύθεροι οι τρεις λόγω «απογυμνωμένης μαρτυρίας»
Ελεύθερος ο ύποπτος για την βόμβα σε μπαρ στον Πρωταρά, ελεύθερος και ο ένας για τους εμπρησμούς πρακτορείων
Μπαίνουν σε λειτουργία άλλες πέντε κάμερες στη Λεμεσό-Σε ποια σημεία θα βρίσκονται
Από την δολοφονία Αλέξη στο Δημητρούι-Ρήξη σχέσεων, απειλές και ερώτημα η αντίπαλη φατρία στους υπόπτους
Δυο μαχαίρια και ποσότητα κάνναβης στην κατοχή του 18χρονου που τραυμάτισε 17χρονο στα Λατσιά
Στο Νοσοκομείο αστυνομικός που τραυματίστηκε από τη διαμαρτυρία στη Λεμεσό-Χειροπέδες σε δέκα
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης
Συλλήψεις στη Λεμεσό έπειτα από εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση
Συμπλοκή νεαρών στα Λατσιά με έναν τραυματία-Πρόσωπο ανέσυρε μαχαίρι
Στις 10 οι συλλήψεις για την ενέδρα στο «Δημητρούι»