Δεν αποδέχεται τον επαναδιορισμό στο ΡΙΚ το μέλος του ΑΚΕΛ Κ. Κώστα-Κριτική ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ στην Κυβέρνηση

Δριμεία επίθεση, στην Κυβέρνηση, σε σχέση με το ζήτημα των διορισμών μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, εξαπέλυσε ο Δημοκρατικός Συναγερμός, που μεταξύ άλλων σημειώνει πως, «δυστυχώς στην κυβέρνηση έχουν μπερδέψει την ανειλικρίνεια και την ανικανότητα επιλογών με την «καινοτομία», προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα».

Και προσθέτει πως, «μετά τους πρόχειρους χειρισμούς σε σχέση με τον διορισμό μελών των ΔΣ ημικρατικών οργανισμών και με τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναμφίβολα θα πρέπει να γίνει σχολαστικός έλεγχος για περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος σε κρίσιμους για τον τόπο μας ημικρατικούς οργανισμούς».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός υπογραμμίζουμε ότι κάθε περίπτωση θα πρέπει να ελεγχθεί το συντομότερο δυνατόν από τις Αρμόδιες Αρχές. Η προστασία των εν λόγω οργανισμών από πιθανά αντικρουόμενα συμφέροντα είναι καθήκον όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Συναγερμού.

Από την πλευρά του το ΑΚΕΛ, σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε πως, «ο αποκλεισμός της Αριστεράς και το άνοιγμα στην ακροδεξιά δεν είναι «καινοτομία», θυμίζει άλλες εποχές», ενώ ενημερώνει πως το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κ. Κώστα δεν θα αποδεχθεί επαναδιορισμό στο ΔΣ του ΡΙΚ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΑΚΕΛ, «ο Πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου διερωτήθηκε σήμερα γιατί θέλουν τα δύο μεγάλα κόμματα να συμμετέχουν στα συμβούλια των ημικρατικών αφού δεν συμφωνούν με την πολιτική του Προέδρου. Αυτό έρχεται σε αντίφαση με τις υποσχέσεις του κ. Χριστοδουλίδη ότι θα διόριζε ικανούς και άξιους ανεξάρτητα από κομματική ή πολιτική ταυτότητα».

Και προσθέτει πως, «το αποτέλεσμα πάντως είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης ακύρωσε για πολλοστή φορά τις υποσχέσεις του. Διόρισε ημέτερους του Προεδρικού και στελέχη των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του Συναγερμού. Επέλεξε πρόσωπα για τα συμβούλια σε νευραλγικούς οργανισμούς που θα έπρεπε να ελεγχθούν για σύγκρουση συμφέροντος λόγω της επιχειρηματικής και επαγγελματικής τους δράσης. Μπήκε σε συνδιαλλαγή με το ακροδεξιό ΕΛΑΜ διορίζοντας στέλεχος του, το οποίο μάλιστα υμνεί δημοσίως τη Χούντα. Και τέλος, προφανώς συνειδητά απέκλεισε σχεδόν ολοκληρωτικά κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, «θα έπρεπε να γνωρίζει ότι ο αποκλεισμός της Αριστεράς και το ταυτόχρονο άνοιγμα στην ακροδεξιά δεν είναι καινοτομία αλλά θυμίζει άλλες, σκοτεινές εποχές της ιστορίας του τόπου».

Και ενημερώνει πως, «το μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Κώστα Κώστας, ο οποίος επαναδιορίστηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, δεν θα αποδεχθεί τον διορισμό, ως ένδειξη αντίδρασης στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποκλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά από τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα ανθρώπων που, κατά παραδοχή υπουργών της κυβέρνησης, υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τους Οργανισμούς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και το Κίνημα Οικολόγων το οποίο αφού σημειώνει πως, «στο στο θέμα διορισμών των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών γινόταν ανέκαθεν ένα αλισβερίσι των κομμάτων, με τις λίστες ονομάτων των «δικών του» κάθε κόμματος να αποτελούν την μοναδική  πηγή για την επιλογή προσώπων που θα διορίζονταν από τον Πρόεδρο και το Υπουργικό Συμβούλιο», υποδεικνύει πως, «κάπως έτσι ήταν όλοι τους ήταν ικανοποιημένοι. Βέβαια, αυτή η πρακτική είναι η επιτομή της αναξιοκρατίας και κομματοκρατίας, με όλα τα γνωστά συνεπακόλουθα».   

Αφού υπενθυμίζει πως, «ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε υποσχεθεί ότι θα τερματίσει αυτή την σαθρή κατάσταση, εισάγοντας μια πιο αξιοκρατική μέθοδο. Η επιλογή της συγκρότησης του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου ήταν καταρχήν μια θετική εξέλιξη που δημιούργησε την προσδοκία ότι έτσι θα τερματιστεί η κομματοκρατία και αναξιοκρατία», εκφράζει τη θέση πως, «το αποτέλεσμα όμως έρχεται να δικαιώσει, δυστυχώς, τα κόμματα και το κάκιστο προηγούμενο αναξιοκρατικό σύστημα. Η «καινοτομία» του κ. Χριστοδουλίδη οδήγησε σε αποτελέσματα που δίνουν την ευκαιρία στα κόμματα «να πάρουν το αίμα τους πίσω». Με δική του ευθύνη πλέον, οι επιλογές του βρίσκονται υπό την κρίση των πολιτών. Καμιά ουσιαστική αλλαγή στην φιλοσοφία των διορισμών δεν επετεύχθη και τίποτα το νέο δεν φαίνεται. Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι ότι οι διορισμοί έγιναν ξανά με λίστες των κομμάτων και με τις λίστες των «δικών του» . 

«Η ευθύνη βαραίνει απολύτως τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και το Υπουργικό Συμβούλιο. Ακόμα και κόμματα της συμπολίτευσης ζητούν να δοθούν εξηγήσεις για την περίπτωση του διορισμού υμνητή της Χούντας. Τα κόμματα βέβαια, δεν δικαιολογούνται να παραπονιούνται και να ζητούν να διοριστούν οι «δικοί τους». Σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να επιστρέψει το σύστημα των κομματικών λιστών», καταλήγει η ανακοίνωση των Οικολόγων. 

Το σχόλιο της Κυβέρνησης

Πάντως, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, υπεραμύνθηκε των χειρισμών που έγιναν και των αποφάσεων που λήφθηκαν, τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, ενώ απαντώντας και στην κριτική του ΑΚΕΛ των προηγούμενων ημερών, υποστήριξε πως ανάμεσα στους διορισμούς, υπάρχουν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της αριστεράς.

Την ίδια ώρα, κληθείς να σχολιάσει τις έντονες επικρίσεις κατά της Κυβέρνησης για τους διορισμούς στους ημικρατικούς οργανισμούς από πλευράς αντιπολίτευσης (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ) αλλά και συμπολίτευσης (ΔΗΠΑ), ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, είπε ότι αυτή είναι μια διαδικασία η οποία για πρώτη φορά εφαρμόζεται προσθέτοντας ότι είναι μια διαδικασία που δεν περιορίζεται στο να είναι κάποιος κομματικό στέλεχος για να συμμετέχει στους ημικρατικούς οργανισμούς.

«Εμείς το βλέπουμε ότι είναι μια θετική προσπάθεια, να ανοίξει αυτό το κεφάλαιο, να μην πρέπει να είσαι κομματικό στέλεχος, να θέλεις να προσφέρεις στα κοινά, να είσαι ικανός, να έχεις τον χρόνο, και όταν είσαι θετικός, το γνωμοδοτικό συμβούλιο μπορεί να σε επιλέξει να συμμετέχεις» είπε και επεσήμανε ότι «Δεν στεκόμαστε στο τι γινόταν πέρσι, πρόπερσι, εμείς στεκόμαστε στο τι είναι σωστό να γίνει αύριο».

Απαντά στην κριτική ο Αρέστη

Από την πλευρά του ο κ. Αρέστη στη δική του παρέμβαση, υπέδειξε πως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο λειτούργησε στη βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως το 95% των προτάσεων του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου έγιναν αποδεκτές από τον Πρόεδρο, ενώ διευκρίνισε πως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, δεν είχε καμία εμπλοκή στους διορισμούς για το ΤΕΠΑΚ και συνεπώς στο θέμα που προέκυψε με τις χουντικέ αναρτήσεις του κ. Κωστάλια.

Σε σχέση με τα ΔΣ της CYTA και της ΑΗΚ και την κριτική για σύγκρουσή συμφέροντος στα νέα Διοικητικά Συμβούλια, ο κ. Αρέστη εξήγησε πως το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο λειτούργησε μέσα στους όρους εντολής που έλαβε από το Υπουργικό, ενώ εξέφρασε την άποψη πως ο έλεγχος για τη σύγκρουση συμφέροντος, θα πρέπει να γίνει πριν λάβει την τελική του απόφαση το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ υπενθύμισε πως πριν να αναλάβουν καθήκοντα τα νέα ΔΣ, ο καθένας που διορίζεται υπογράφει μία δήλωση, στην οποία αναγράφει ότι δεν υπάρχει σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ της επαγγελματικής του δραστηριότητα και του ρόλου που αναλαμβάνει στο διοικητικό συμβούλιο ενός Ημικρατικού Οργανισμού.

Δειτε Επισης

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει συνολικά κονδύλια ύψους €3,193 δισ.
Για ηλεκτρονική διακυβέρνηση συζήτησαν αξιωματούχοι της Τουρκίας στα κατεχόμενα
Η Βουλή εισάγει διεθνή πρότυπα χειρισμού βίας και παρενόχλησης στον χώρο εργασίας
Συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες για σπάσιμο αδιεξόδου στο Κυπριακό ζήτησε ο Στεφάνου στις Βρυξέλλες
«Η Κομισιόν έτοιμη να παράσχει υποστήριξη αν επαναληφθούν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό»
Νίκος Χριστοδουλίδης και Κυριάκος Μητσοτάκης στο 2ο Greece-Cyprus Summit
Η ExxonMobil ξεκινά γεωτρήσεις στα τεμάχια 5 και 10 περί τα μέσα Ιανουαρίου
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία-«Πρέπει να προβάλουμε απευθείας πτήσεις και εμπόριο»
Δείπνο προς τιμήν του Τατάρ από τον Τούρκο Πρέσβη στις Βρυξέλλες
Στα τέλη Ιανουαρίου τοποθετεί την πενταμερή ο Τατάρ-Μίλησε για συμμετοχή ΗΒ «σε χαμηλότερο επίπεδο»