Αναθεωρεί τα κριτήρια επιδόματος θέρμανσης για ορεινές κοινότητες ο ΥΠΕΣ-Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε αναθεώρηση του επιδόματος θέρμανσης και πιο συγκεκριμένα του σχεδίου «στήριξη κατοίκων ορεινών και απομακρυσμένων κοινοτήτων», προχωρεί το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μια προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε η οικονομική βοήθεια που λαμβάνουν οι κάτοικοι που διαμένουν για τουλάχιστον δυο χρόνια σε κοινότητες, οι οποίες το υψόμετρό τους είναι μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων, να τη λαμβάνουν και οι κάτοικοι σε κοινότητες που βρίσκονται πλησίον αυτών.

Η διαπίστωση για ανάγκη αναθεώρησης των κριτηρίων που αφορούν το επίδομα θέρμανσης, προέκυψε από το γεγονός ότι οι ορεινές κοινότητες που το υψόμετρό τους είναι μικρότερο των 600 μέτρων και παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες δεν δικαιούνται τη χορήγηση του εν λόγω επιδόματος. Ενδεικτικά παραδείγματα, σύμφωνα με τον βουλευτή Πάφου, Χρύσανθο Σαββίδη, που έθιξε το ζήτημα, αποτελούν οι κοινότητες Πολεμίου, Λετύμπου, Χούλου, Λεμώνας, Γιόλου της επαρχίας Πάφου, οι κάτοικοι των οποίων, ενώ στις κοινότητές τους καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για το εν λόγω επίδομα λόγω του υψομέτρου.

Ως εκ τούτου, ο υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, λαμβάνοντας υπόψη το ενδεχόμενο συμψηφισμού του υψομέτρου και των θερμοκρασιών μιας κοινότητας, ώστε να μπορέσουν και οι κοινότητες με χαμηλότερο υψόμετρο αλλά με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες να επωφεληθούν από το επίδομα θέρμανσης, ενημέρωσε ότι το εν λόγω θέμα έχει ήδη σημειωθεί στις αλλαγές που αναμένεται να γίνουν κατά την αναθεώρηση του Σχεδίου περί τις αρχές του 2024, ώστε να διαμορφωθεί κριτήριο για την ένταξη στο πιο πάνω Σχέδιο, κοινοτήτων με υψόμετρο μικρότερο των 600 μ., οι οποίες αποδεδειγμένα παρουσιάζουν εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην παρούσα φάση, στις τάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών, αναθεωρούνται τα κριτήρια του Σχεδίου και υπολογίζεται ότι θα επαναπροκηρυχθούν αναθεωρημένα τα εν λόγω σχέδια, περί τα τέλη Μαρτίου ή μέσα Απριλίου. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αιτήσεις για το εν λόγω επίδομα ορεινών περιοχών, πραγματοποιούνται κάθε Απρίλιο και η καταβολή της επιχορήγησης του ποσού, γίνεται πάντοτε το τελευταίο τρίμηνο του χρόνου.

Σημειώνεται ότι δικαίωμα στην οικονομική βοήθεια που παρέχεται από το κράτος, έχουν όλοι οι Κύπριοι και Ευρωπαίοι υπήκοοι, οι οποίοι διαμένουν μόνιμα σε ιδιόκτητη ή ενοικιαζόμενη κατοικία σε κοινότητες με υψόμετρο μεγαλύτερο ή ίσο των 600 μέτρων και αποδεδειγμένα διαμένουν για όλη τη διάρκεια του χρόνου στην κοινότητα κατά τα τελευταία τουλάχιστον δύο χρόνια.

Όσον αφορά τα ποσά που δίδονται, αυτά διαφοροποιούνται αναλόγως με το υψόμετρο που βρίσκεται η κάθε κατοικία. Δηλαδή, για νοικοκυριά που βρίσκονται σε υψόμετρο 600 μέχρι 800 μέτρα, το επίδομα είναι 175 ευρώ. Εάν το υψόμετρο είναι 801 μέχρι 1000, το επίδομα είναι στα 225 ευρώ και για κατοικίες που βρίσκονται σε υψόμετρο 1001 μέτρων και άνω, το επίδομα είναι στα 260 ευρώ και πρόσθετα για κάθε άτομο που διαμένει μόνιμα σε κάθε νοικοκυριό, είναι 85 για κάθε συνταξιούχο και 165 ευρώ για κάθε μη συνταξιούχο.

Αναμένει το πράσινο φως στα αιτήματά της η Ένωση Κοινοτήτων

Την ίδια ώρα, η Ένωση Κοινοτήτων, βρίσκεται στο περίμενε για την αναθεώρηση των κριτηρίων για το επίδομα ορεινών κοινοτήτων, με τον πρόεδρο της, Ανδρέα Κιτρομηλίδη, να αναφέρει ότι, «είναι κάτι που έχουμε ζητήσει από όλους τους υπουργούς Εσωτερικών μέχρι σήμερα, όπως και το επιπρόσθετο επίδομα που παραχωρούσε τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση, όπου εκτός από το βασικό επίδομα, παραχωρούσε επιπρόσθετα και το 50% του επιδόματος, λόγω κάποιων καταστάσεων. Είτε γιατί είναι αυξημένη η τιμή του πετρελαίου, είτε γιατί είναι παρατεταμένος ο χειμώνας. Μετά από συζήτηση που είχαμε κατ’ ιδίαν με τους αρμόδιους υπουργούς, παραχωρούσαν το εν λόγω επίδομα για στήριξη των κοινοτήτων μας».

Οι κάτοικοι των ορεινών κοινοτήτων, σύμφωνα με τον κ. Κιτρομηλίδη, «εκφράζουν τη δυσφορία τους κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς υπάρχουν κοινότητες που είναι ενωμένες με αυτές που το υψόμετρό τους είναι πάνω από 600 μέτρα, και αυτές επειδή είναι λίγο πιο χαμηλά, δηλαδή στα 580 μέτρα, δεν δικαιούνται αυτά τα επιδόματα».

Ωστόσο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων, «αυτές οι κοινότητες, αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με τις κοινότητες που είναι πάνω από τα 600 μέτρα, ενώ οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι. Αισθάνονται αδικημένοι αυτοί οι κάτοικοι και γι’ αυτό ως Ένωση Κοινοτήτων κάθε χρόνο επαναφέρουμε το αίτημα για να επεκταθεί ο θεσμός και σε άλλες κοινότητες που η γεωγραφική τους θέση είναι κάτω από τα 600 μέτρα. Θα είναι πολύ σημαντικό και βοηθητικό να στηριχθούν οικονομικά αυτές οι κοινότητες».

Δειτε Επισης

Πρώτη Κυρία: Στόχος η θεσμοθέτηση του Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Θλίψη ΠτΔ για το θάνατο του Χ. Μυλωνά. «Διέπρεψε στους τομείς των επιχειρήσεων»
Λύπη για καθυστέρηση ανέγερσης ειδικού σχολείου «Απ. Λουκάς» εκφράζει η ΠΟΕΔ
Με μεγάλη προσέλευση επισκεπτών ξεκίνησε το Φεστιβάλ «Πάμε Τρόοδος»
Περιοδεία ΠτΔ σε όλες τις επαρχίες-«Να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για να έχουμε περισσότερο κόσμο στην ύπαιθρό»
Εκδήλωση διαμαρτυρίας από ιδιοκτήτες ελλιμενισμένων σκαφών στη Μαρίνα Λάρνακας
Συστήνεται η διυπουργική επιτροπή για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Οι βασικές αλλαγές που δρομολογούνται
Οι ιδιωτικές σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ζητούν απομάκρυνση από την Επιτροπή Παιδείας του Χρ. Σαββίδη
Συνάντηση Δήμου Ακάμα-φορέων για το πολεοδομικό έργο στους Τάφους των Βασιλέων και Κόλπων των Κοραλλίων
Απεβίωσε ο Χαράλαμπος Μυλωνάς-Χαρακτηρίστηκε ως ο πρωτεργάτης της Κυπριακής Ναυτιλίας