Ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων των νέων Δήμων και πόσοι αναλογούν σε κάθε περιοχή

Ένα από τα ερωτήματα που έχουν οι πολίτες, ενώ τα κόμματα ξεκινούν να ανακοινώνουν τους υποψηφίους τους για τα Δημοτικά Συμβούλια, είναι πόσοι δημοτικοί σύμβουλοι αναλογούν στην περιοχή τους, στους νέους, ενοποιημένους Δήμους. Μέχρι σήμερα ψηφίζαμε τους δημοτικούς μας συμβούλους και αυτοί αποτελούσαν ολόκληρο το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Ωστόσο, μετά τις αλλαγές που έφερε η Μεταρρύθμιση, αυτό συμβαίνει μόνο σε δύο περιπτώσεις παγκύπρια, καθώς πλέον οι ψηφοφόροι θα εκλέγουν τους εκπροσώπους του δικού τους δημοτικού διαμερίσματος, οι οποίοι μαζί με τους εκπροσώπους των υπόλοιπων δημοτικών διαμερισμάτων του Δήμου θα συναποτελούν το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τον περί Δήμων Νόμο του 2022, κάθε Συμβούλιο αποτελείται από τον δήμαρχο, τους αντιδημάρχους και τους συμβούλους. Σε ό,τι αφορά τους αντιδημάρχους, εκλέγεται ένας από κάθε δημοτικό διαμέρισμα και συμπεριλαμβάνονται στον συνολικό αριθμό των εκπροσώπων της κάθε περιοχής. Ως εκ τούτου, ο αριθμός των υποψηφίων στα ψηφοδέλτια θα είναι ένας λιγότερος από τον συνολικό αριθμό συμβούλων που αναλογεί στο δημοτικό διαμέρισμα, επειδή ο αντιδήμαρχος θα αναδεικνύεται από ξεχωριστό ψηφοδέλτιο.

Η νομοθεσία προβλέπει πως το μέγεθος του κάθε Δημοτικού Συμβουλίου εξαρτάται από το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε Δήμο. Ως εκ τούτου, οι πιο μικροί Δήμοι στην ελεύθερη Κύπρο, στους οποίους οι εκλογείς δεν υπερβαίνουν τις δέκα χιλιάδες, θα έχουν 16 δημοτικούς συμβούλους (συμπεριλαμβανομένων και των αντιδημάρχων). Οι Δήμοι που έχουν μεταξύ δέκα και είκοσι χιλιάδων εκλογέων, θα έχουν 20 συμβούλους. Οι Δήμοι που διαθέτουν μεταξύ είκοσι και τριάντα χιλιάδες εκλογείς, θα έχουν 24 συμβούλους. Οι μεγαλύτεροι Δήμοι της Κύπρου, δηλαδή αυτοί των οποίων οι εκλογείς υπερβαίνουν τις τριάντα χιλιάδες, θα έχουν από 30 δημοτικούς συμβούλους. Για τους κατεχόμενους Δήμους υπάρχουν διαφορετικές ρυθμίσεις, οι οποίες είναι και πάλι συνδεδεμένες με τον αριθμό των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι δημοτικοί σύμβουλοι κατανέμονται ως εξής:

Επαρχία Λευκωσίας

Στην επαρχία Λευκωσίας εδρεύουν συνολικά πέντε Δήμοι, τρεις εκ των οποίων είναι από τους μεγαλύτερους στην Κύπρο.

Δήμος Λευκωσίας: Ο Δήμος Λευκωσίας θα έχει τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και 30 δημοτικούς συμβούλους. Αναλογούν στη Λευκωσία 14 δημοτικοί σύμβουλοι, στον Άγιο Δομέτιο πέντε, στην Αγλαντζιά έξι και στην Έγκωμη πέντε.

Δήμος Στροβόλου: Ο Δήμος Στροβόλου θα είναι από τους δύο Δήμους που θα θεωρείται ολόκληρος ένα δημοτικό διαμέρισμα, γι’ αυτό και θα έχει μόνο ένα αντιδήμαρχο. Το σύνολο των δημοτικών συμβούλων είναι 30.

Δήμος Λακατάμιας: Και ο Δήμος Λακατάμιας θα διαθέτει 30 δημοτικούς συμβούλους. Αναλογούν 22 στη Λακατάμια, πέντε στο Τσέρι και τρεις στην Ανθούπολη.

Δήμος Λατσιών-Γερίου: Ο Δήμος Λατσιών-Γερίου θα έχει δύο αντιδημάρχους και είκοσι δημοτικούς συμβούλους. Οι 13 θα προέρχονται από τα Λατσιά και οι επτά από το Γέρι.

Δήμος Νότιας Λευκωσίας-Ιδαλίου: Ο Δήμος Νότιας Λευκωσίας, που αποτελείται από το Δάλι και τις γύρω κοινότητες, θα έχει έξι αντιδημάρχους και 20 δημοτικούς συμβούλους. Αναλογούν οκτώ στο Δάλι, δύο στην Αλάμπρα, τρεις στα Λύμπια, δύο στη Νήσου, τρεις στο Πέρα Χωριό και δύο στην Ποταμιά.

Επαρχία Λεμεσού

Η Λεμεσός θα χωρίζεται πλέον σε τέσσερις Δήμους διαφόρων μεγεθών.

Δήμος Λεμεσού: Ο μεγαλύτερος Δήμος στην επαρχία Λεμεσού θα είναι ο Δήμος Λεμεσού με 30 συνολικά δημοτικούς συμβούλους και τρεις αντιδημάρχους. Αναλογούν 24 δημοτικοί σύμβουλοι στη Λεμεσό, πέντε στη Μέσα Γειτονιά και ένας στην περιοχή Τσερκέζ, που είναι το μικρότερο δημοτικό διαμέρισμα της Κύπρου.

Δήμος Ανατολικής Λεμεσού: Ο Δήμος Ανατολικής Λεμεσού αποτελείται από οκτώ δημοτικά διαμερίσματα, κάποια εκ των οποίων, ένεκα του γεγονότος πως διαθέτουν πολύ μικρό πληθυσμό, θα έχουν μόνο αντιδήμαρχο. Συνολικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 24 και κατανέμονται ως εξής: Άγιος Αθανάσιος οκτώ, Γερμασόγεια επτά, Άγιος Τύχωνας δύο, Ακρούντα ένας, Αρμενοχώρι ένας, Μαθικολώνη ένας, Μουτταγιάκα τρεις, Φοινικάρια ένας.

Δήμος Πολεμιδιών: Στον Δήμο Πολεμιδιών θα υπάρχουν 20 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 16 θα προέρχονται από τα Κάτω Πολεμίδια και οι τέσσερις από τα Πάνω Πολεμίδια.

Δήμος Δυτικής Λεμεσού: Στον Δήμο Δυτικής Λεμεσού θα υπάρχουν εννέα δημοτικά διαμερίσματα, κάποια εκ των οποίων με τριψήφιο αριθμό εκλογέων και, ως εκ τούτου, θα έχουν εκπροσωπούνται μόνο από αντιδήμαρχο. Συνολικά οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 20 και κατανέμονται ως εξής: Ύψωνας πέντε, Ακρωτήρι ένας, Ασώματος ένας, Επισκοπή τρεις, Ερήμη δύο, Καντού ένας, Κολόσσι τρεις, Σωτήρα ένας, Τραχώνι τρεις.

Επαρχία Λάρνακας

Στην Επαρχία Λάρνακας οι νέοι Δήμοι θα είναι πέντε, δύο εκ των οποίων είναι από τους μικρότερους.

Δήμος Λάρνακας: Ο Δήμος Λάρνακας είναι ο μεγαλύτερος της επαρχίας, με τρία δημοτικά διαμερίσματα. Θα έχει 30 δημοτικούς συμβούλους, 23 προερχόμενους από τη Λάρνακα, τέσσερις από τα Λιβάδια και τρεις από τη Βορόκληνη.

Δήμος Αραδίππου: Στον Δήμο Αραδίππου θα υπάρχουν 20 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 16 θα προέρχονται από την Αραδίππου και από δύο θα έχουν τα Κελλιά και οι Τρούλλοι.

Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού: Είκοσι δημοτικούς συμβούλους και τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα θα διαθέτει ο Δήμος Δρομολαξιάς Μενεού. Αναλογούν εννέα στην περιοχή Δρομολαξιά-Μενεού, πέντε στο Κίτι, τέσσερις στα Περβόλια και δύο στην Τερσεφάνου.

Δήμος Λευκάρων: Ο υφιστάμενος Δήμος Λευκάρων και τα γύρω χωριά θα συναποτελούν τον νέο Δήμο Λευκάρων, με αποτέλεσμα τέσσερις από τους 16 δημοτικούς συμβούλους να είναι αντιδήμαρχοι. Αναλογούν στα Λεύκαρα τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι, στον Κόρνο έξι, στην Σκαρίνου δύο και από έναν θα έχουν οι κοινότητες Βάβλας, Δελίκηπου, Κάτω Λευκάρων, και Λάγιας.

Δήμος Αθηένου: Στον Δήμο Αθηένου θα υπάρχουν 16 δημοτικοί σύμβουλοι. Οι 14 θα προέρχονται από την Αθηένου και οι δύο από το Αβδελλερό.

Επαρχία Πάφου

Στην Επαρχία Πάφου θα υπάρχουν συνολικά τέσσερις Δήμοι, με τον ένα να διαθέτει το ρεκόρ αντιδημάρχων.

Δήμος Πάφου: Ο Δήμος Πάφου είναι ο δεύτερος Δήμος της Κύπρου που θα θεωρείται ολόκληρος ένα δημοτικό διαμέρισμα και, ως εκ τούτου, θα διαθέτει μόνο έναν αντιδήμαρχο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι ανέρχονται σε 24.

Δήμος Ανατολικής Πάφου: Στον Δήμο Ανατολικής Πάφου οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι 16. Εννέα θα προέρχονται από τη Γεροσκήπου, ένας από την Αγία Μαρινούδα, ένας από την Αχέλεια, τρεις από τα Κονιά και δύο από την Τίμη.

Δήμος Ακάμα: Από την Πέγεια, την Κισσόνεργα και πέντε μικρές κοινότητες θα αποτελείται ο Δήμος Ακάμα. Οι 16 δημοτικοί του σύμβουλοι θα κατανέμονται ως εξής: Πέγεια έξι, Ακουρσός ένας, Ίνεια δύο, Κάθικας δύο, Κάτω Αρόδες ένας, Κισσόνεργα τρεις και Πάνω Αρόδες ένας.

Δήμος Πόλης Χρυσοχούς: Παρόλο που διαθέτει λίγους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εκλογείς, ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς θα έχει τους περισσότερους αντιδημάρχους παγκύπρια, καθώς αποτελείται από 14 δημοτικά διαμερίσματα. Ο μικρός πληθυσμός, ωστόσο, σημαίνει πως οι δημοτικοί σύμβουλοι θα είναι συνολικά 16. Με εξαίρεση την Πόλη Χρυσοχούς και την Αργάκα που θα έχουν από δύο εκπροσώπους, οι υπόλοιπες περιοχές θα έχουν μόνο αντιδήμαρχο. Πρόκειται για τις κοινότητες Αγία Μαρίνα, Ανδρολύκου, Γιαλιά, Δρούσεια, Κρήτου Τέρρα, Μακούντα, Νέο Χωριό, Νέα Δήμματα, Πελαθούσα, Πωμός, Τέρρα και Χρυσοχού.

Επαρχία Αμμοχώστου

Η Επαρχία Αμμοχώστου θα έχει μόνο δύο Δήμους στην ελεύθερη Κύπρο, έναν με 24 και έναν με 20 δημοτικούς συμβούλους.

Δήμος Παραλιμνίου-Δερύνειας: Ο πιο μεγάλος από τους δύο Δήμους στην ελεύθερη Αμμόχωστο είναι ο Δήμος Παραλιμνίου Δερύνειας. Διαθέτει τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα και 24 δημοτικούς συμβούλους. Οι 11 αναλογούν στο Παραλίμνι, οι έξι στη Δερύνεια, τρεις στην Αχερίτου και τέσσερις στο Φρέναρος.

Δήμος Αγίας Νάπας: Ο Δήμος Αγίας Νάπας αποτελείται από πέντε δημοτικά διαμερίσματα με ισότιμη κατανομή στους 20 δημοτικούς συμβούλους, καθώς όλα θα έχουν από τέσσερις. Πρόκειται για τις περιοχές Αγίας Νάπας, Σωτήρας, Αυγόρου, Άχνας και Λιοπετρίου.

Δειτε Επισης

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ για την διατήρηση διαδικασίας επιτήρησης εφαρμογής αποφάσεων ΕΔΑΔ για περιουσιακό
Ζητά επαναπροσδιορισμό πορείας στο Κυπριακό ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος
Ξανά στο ΥΠΕΣ οι πρόεδροι ΕΟΑ για το θέμα των αδειοδοτήσεων-«Πρόβλημα με τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ»
Άνοιξε πυρ κατά Εισαγγελέα για την παύση Οδυσσέα ο ΟΠΕΚ-«Ανάρμοστη συμπεριφορά έδειξαν άλλοι»
Συντόνισαν ενέργειες για Κυπριακό ενόψει Γενικής Συνέλευσης ΗΕ Χριστοδουλίδης-Μητσοτάκης
Εξύμνησε την συνεργασία Κύπρου και Ισραήλ ο Χέρτζογκ-Λαμπρό παράδειγμα μεσογειακής συνεργασίας και σταθερότητας
«Ιστορικό» χαρακτήρισε το ψήφισμα ΟΗΕ για Δυτική Όχθη ο Παλαιστίνιος Πρέσβης
Μπηχτές ΔΗΣΥ σε ΑΚΕΛ με αφορμή την παύση Οδυσσέα-«Λαϊκισμός και χυδαία ψηφοθηρία εις βάρος των θεσμών»
Συνάντηση Χριστοδουλίδη με Μητσοτάκη-«Ο συντονισμός μας περισσότερο απαραίτητος από ποτέ»
Διακόπηκε η συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου, ως ένδειξη σεβασμού και εκτίμησης στον Οδυσσέα