Ερχιουρμάν: Δύσκολο το έργο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ

Δύσκολο είναι το έργο της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, αναφέρει ο πρόεδρος του ΡΤΚ Τουφάν Ερχιουρμάν ενόψει της άφιξης στο νησί της Μαρίας Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ και μιλά για «αξιοσημείωτες και αλλεπάλληλες ενέργειες» της ε/κ πλευράς που στοχοποιούν Τουρκοκυπρίους, ενώ ξεκαθαρίζει την στάση του κόμματός του τασσόμενος υπέρ της ΔΔΟ, αλλά ζητώντας μια διαδικασία διαπραγματεύσεων με χρονοδιάγραμμα και προκαθορισμένο το τί θα γίνει σε περίπτωση αποτυχίας επίτευξης λύσης.

Ο Τουφάν Ερχιουρμάν έφερε ως παράδειγμα αυτό των «αξιοσημείωτων» ενεργειών της ε/κ πλευράς τη σύλληψη του Τ/κ δικηγόρου στη Ρώμη.

Σύμφωνα με τα τ/κ ΜΜΕ, σε σημερινή του μακρά ανάρτηση ο ηγέτης της τ/κ αντιπολίτευσης αναφέρει ότι το ένταλμα εκδόθηκε το 2005 – το αργότερο το 2007 – αλλά από τότε ο Τ/κ δικηγόρος έχει ταξιδέψει στην Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας) πολλές φορές ενώ πέρασε και στην «νότια Κύπρο» - όπως αναφέρεται στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ - με πιο πρόσφατη διέλευση στις 24.12.2023. Αν και υπήρχαν διελεύσεις του (Ακάν Κιουρσάτ) 5 μέρες πριν την αναχώρηση του για την Ιταλία, σημειώνει, «δεν μπορεί να εξηγηθεί γιατί όλα αυτά τα χρόνια δεν εφαρμόστηκε αυτό το ένταλμα».

Ο κ. Ερχιουρμάν αναφέρεται (για ακόμη μια φορά) σε πρόσφατη συνέντευξη του ΥΠΕΞ, Κωνσταντίνου Κόμπου όπου θεωρεί πως «τονίστηκε ξεκάθαρα η πολιτική πτυχή αυτής της ενέργειας και ο στόχος να προκληθεί ανησυχία σε όσους έκαναν αγορές και πωλήσεις ακινήτων στη βόρεια Κύπρο που πριν από το 1974 ήταν ελληνοκυπριακά».

Αυτό δεν ήταν αρκετό, προσθέτει ο Τ/κ πολιτικός, γράφοντας ότι την ίδια περίοδο στη Βουλή της ΚΔ κατατέθηκε νομοσχέδιο που θα εμπόδιζε τους Τουρκοκύπριους οδηγούς ταξί να παραλαμβάνουν επιβάτες από αεροδρόμια της Δημοκρατίας.

Αναφέρει επίσης ότι «όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιόδους, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ άρχισε να δέχεται κριτική στον ε/κ Τύπο για δήθεν προσπάθεια τήρησης ισορροπιών μεταξύ των δύο πλευρών».

Εν τω μεταξύ, γράφει, άρχισαν να έρχονται στο μυαλό κάποιες παρόμοιες πρωτοβουλίες που σχεδίαζε να κάνει η ελληνοκυπριακή πλευρά αυτή την περίοδο. Κατά τον Τουφάν Ερχιουρμάν «προφανώς η κ. Κουεγιάρ δεν πρόκειται να περάσει εύκολα εδώ».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ αναφέρει ότι υπάρχει ο απορριπτικός λόγος των «κυβερνώντων» της τουρκοκυπριακής πλευράς προς τη ΔΔΟ που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, η οποία έγινε αποδεκτή ως η φόρμουλα λύσης του Κυπριακού στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κι από την άλλη υπάρχει η πολιτική που θέτει υπό αμφισβήτηση την «επιτροπή ακίνητης περιουσίας» και τον τομέα των ακινήτων, ειδικά όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων σε αλλοδαπούς.

Από την άλλη πλευρά, οι κυβερνώντες στην ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένουν να μην δηλώνουν ότι αποδέχονται την πολιτική ισότητα όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και συνεχίζουν – κατά τον κ. Ερχιουρμάν - την αντιφατική στάση να τονίζουν ότι θέλουν να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, για να προσθέσει ότι ήταν αυτοί (οι Ε/κ) «που έφυγαν από το τραπέζι».

 «Επιπλέον, ενώ πρέπει να δημιουργηθεί αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών πριν από οτιδήποτε άλλο, η ανειλικρινής προσέγγιση πρόσφατα, όπως προαναφέρθηκε, είναι κάτι που θα βλάψει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και δεν διστάζει να στοχοποιήσει Τουρκοκύπριους για να κερδίσει πολιτικό πλεονέκτημα» συνεχίζει.

Κατά τον Τουφάν Ερχιουρμάν είναι ξεκάθαρο ότι η αποστολή της Κουεγιάρ στο νησί δεν θα είναι εύκολη. «Ελπίζω ότι η μέχρι σήμερα εμπειρία της θα της επιτρέψει να εντοπίσει το χάσμα μεταξύ των επίσημων δηλώσεων των μερών και των πραγματικών θέσεων τους σε αυτό το περίπλοκο ζήτημα» λέει.

Η κ. Κουεγιάρ, προσθέτει, θα αναζητήσει λόγους για την έναρξη διαπραγματεύσεων. «Γνωρίζουμε ότι εάν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη λύση του Κυπριακού, η βάση για αυτό είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που βασίζεται στην πολιτική ισότητα, όπως περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όμως ο τουρκοκυπριακός λαός, που έδειξε ξεκάθαρα τη βούλησή του για λύση τόσο στο Σχέδιο Ανάν το 2004 όσο και στο Κραν Μοντάνα το 2017, δεν συμφωνεί στο να είναι για άλλη μια φορά όμηρος μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας χωρίς τέλος που δεν είναι σαφές πού θα οδηγήσει, που και πώς θα τελειώσει. Η διαπραγματευτική διαδικασία, όπως είπε ο κ. Γκουτέρες, θα πρέπει να είναι προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα και χρονικά περιορισμένη. Η πολιτική ισότητα, όπως σαφώς περιλαμβάνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και επιβεβαιώνεται επανειλημμένα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δεν υπόκειται σε συζήτηση και διαπραγμάτευση» λέει.

Εάν η διαδικασία αποτύχει για άλλη μια φορά παρά τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, συνεχίζει, θα πρέπει να καθοριστεί μια διαδικασία που θα διασφαλίζει ότι το στατους κβο δεν θα παραμείνει το ίδιο.

Αναφέρει δε ότι ο Κόφι Ανάν μετά τα δημοψηφίσματα του 2004 είχε γράψει στην έκθεσή του πως ύστερα από το ναι των Τ/κ, «δεν υπάρχει νόμιμος λόγος απομόνωσης».

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ προσθέτει ότι τα όσα έγιναν στην Πύλα, το Βαρώσι και την ουδέτερη ζώνη, είναι σε γνώση της κ. Κουεγιάρ. «Πρώτα από όλα απαιτείται ειλικρίνεια για τη λύση του Κυπριακού. Ούτε η διαχρονική επέκταση των προβλημάτων από τον ΟΗΕ, ούτε οι μονομερείς προσπάθειες των μερών στο πλαίσιο της τακτικής τους να βάλουν το ένα το άλλο σε μπελάδες δεν βοηθούν τη διαδικασία και την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων. Η προσέγγιση της στόχευσης Τουρκοκυπρίων με σκοπό την απόκτηση πολιτικού πλεονεκτήματος, την οποία η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπάθησε τη δεκαετία του 2000 και έχει αναθερμάνει πρόσφατα και έχει θέσει στο τραπέζι, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή» ανέφερε.

«Εύχομαι στην κ. Κουεγιάρ επιτυχία σε αυτό το δύσκολο έργο», καταλήγει ο κ. Ερχιουρμάν.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Διαβεβαίωση ΠτΔ πως θα εξαντλήσει κάθε διαπραγματευτικό περιθώριο στο Κυπριακό
Πρόκληση Ερντογάν για την επέτειο παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους: Η πιο πολύτιμη εκδήλωση ενός επικού αγώνα
Κάνει πίσω ο Καρούσος, συνεχίζεται η χρήση του ΙΠΠΟΔΑΜΟΥ-Ξανά στον ΕΟΑ τη Δευτέρα ο Δαμιανού
Αναβαθμίστηκε δις ο ΙΠΠΟΔΑΜΟΣ, έρχονται άλλες δύο-«Όπως σε κάθε μεταρρύθμιση, υπάρχουν προβλήματα»
Επιμένει στην κυριαρχία των Τ/κ ο Τατάρ κάνοντας λόγο για «εγγενές» δικαίωμα
Το βιολί του ο Τούρκος Αντιπρόεδρος-«Υποστηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις το όραμα για λύση δύο κρατών»
Δίνουν πίστωση τριών μηνών σε Υφ. Καινοτομίας για τον ΙΠΠΟΔΑΜΟ οι ΕΟΑ-Ζητούν λήψη άμεσων μέτρων
Συναντίληψη μεταξύ Χαρτσιώτη-ΑΚΕΛ για εκσυγχρονισμό Νομικής και Ελεγκτικής
Συγχαρητήριο μήνυμα Ερντογάν προς ψευδοκράτος για επέτειο παράνομης ανακήρυξης
Υπό έρευνα Βρετανός βουλευτής για παράτυπη προώθηση συμφερόντων ψευδοκράτους