Καταγράφηκαν σχεδόν ογδόντα ποινικές υποθέσεις για κακοποίηση ζώων μέσα σε ένα χρόνο
Μύρια Οδυσσέως 07:05 - 21 Ιανουαρίου 2024
Δηλητηριάσεις γάτων, παράνομη φύλαξη σε κλουβιά και κακοποίηση ζώων από ανθρώπους, καταγγέλλονται σχεδόν καθημερινά στις Αρχές από πολίτες, ενώ συχνές είναι και οι αναφορές τέτοιων περιστατικών από φιλοζωικές οργανώσεις που δίνουν αγώνα για τη διασφάλιση της ευημερίας των ζώων.
Κατά την τελευταία τριετία, από τότε που έπιασε δουλειά η Αστυνομία των Ζώων, οι αριθμοί των ποινικών υποθέσεων που διερευνήθηκαν ή ακόμη διερευνώνται από το αρμόδιο Τμήμα, παρουσιάζουν αυξομειώσεις. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 2023 οι ποινικές υποθέσεις που αφορούν σε κακοποίηση ή κακομεταχείριση ζώων έφτασαν τις 77, αριθμός κατά εννέα υποθέσεις μεγαλύτερος από αυτόν του 2022, όπου ήταν 68, ενώ το 2021 οι ανήλθαν στις 72.
Οι υποθέσεις που αφορούν σε δηλητηριάσεις ζώων κατά το 2023 ήταν δέκα, το 2022 τέσσερις και το 2021 δεκατέσσερις, ενώ οι υποθέσεις που αφορούν σε κακοποίηση ή πρόκλησης βλάβης κατά ζώου που διερευνήθηκαν το 2023, ήταν δύο, έξι το 2022 και τέσσερις το 2021. Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία από την Αστυνομία των Ζώων, οι περισσότερες υποθέσεις καταγράφονται στη Λευκωσία, ακολουθούν η Λεμεσός και η Πάφος, ενώ ελάχιστες αφορούν τη Λάρνακα.
Όπως διαπιστώνει ο Επικεφαλής της Αστυνομίας των Ζώων, Βύρωνας Βύρωνος, η αυξομείωση που παρατηρείται στις υποθέσεις που έχουν ενώπιόν τους κατά την τελευταία τριετία, οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι από την ημέρα δημιουργίας του Τμήματος, είχε δοθεί πίστωση χρόνου στους πολίτες μέχρι να ενημερωθούν και να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες της νομοθεσίας. «Όταν αναλάβαμε δράση, είχαμε δώσει χρόνο στον κόσμο με παρατηρήσεις. Από το 2022 και μετά αυξήθηκαν και οι καταγγελίες. Δεν φαίνεται να υπάρχει αύξηση που να μας ανησυχεί, ούτε μείωση που να ικανοποιεί. Θεωρούμε πως σε βάθος χρόνου, εάν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον τρόπο που το πράττουμε και δεν χάνουμε πολύτιμο χρόνο σε ανύπαρκτές υποθέσεις, ώστε να δώσουμε βάρος σε σοβαρές υποθέσεις που πρέπει να εξιχνιαστούν, όλα θα πάρουν το δρόμο τους. Έτσι, αυτοί που πρέπει να καταδικάζονται θα βρεθούν ενώπιον των αρμοδίων», είπε ο κος Βύρωνος.
Παράλληλα είπε πως, παρατηρείται μείωση στα σοβαρά αδικήματα και μια μικρή αύξηση στα πιο μικρά αδικήματα, ενώ σημείωσε πως κατά την περσινή χρονιά υπήρξαν καταδίκες που επέφεραν ποινή φυλάκισης, που ωστόσο δεν ενεργοποιήθηκαν. «Συνήθως το Δικαστήριο, για αυτά τα αδικήματα αναστέλλει την ποινή φυλάκισης, αλλά δεν παύει να είναι μια καταδίκη που θα φέρει μαζί του μια ζωή ο θύτης», εξήγησε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγέλλει τη βάναυση θανάτωση γάτας σε σχολείο το Κόμμα για τα ζώα-Οδηγίες ΥΠΑΝ για διερεύνηση
Δεν αποκαλύφθηκε κακοποίηση ζώου σε σχολείο
Για να προχωρήσουν όμως σωστά οι διαδικασίες και για να εντοπίζονται οι πραγματικοί ένοχοι κακοποίησης ζώων, θα πρέπει να δίνονται οι ορθές πληροφορίες στην Αστυνομία, αφού όπως διαπιστώνεται, η Αστυνομία των Ζώων χάνει πολύτιμο χρόνο σε άλλες υποθέσεις που εν τέλει, μετά από διερεύνηση από τα μέλη της Δύναμης, δεν ισχύουν.
Όπως είναι για παράδειγμα η πρόσφατη καταγγελία που έγινε δημόσια από γονέα σχολείου, ότι παιδιά κακοποίησαν ζώο, έγδαραν το δέρμα του και το πετούσαν σε συμμαθητές τους για να τους εκφοβίσουν. Μετά από οδηγίες και αφού έλαβε την απαραίτητη άδεια από το Υπουργείο Παιδείας, η Αστυνομία μετέβη στο σχολείο για διερεύνηση, όπου διαπιστώθηκε ότι το ζώο είχε αποβιώσει πριν αρκετό καιρό και το δέρμα του είχε εντοπιστεί από τα παιδιά. «Μετά από δύο μέρες ερευνών και την απαραίτητη συμβολή του Υπουργείου Παιδείας, καταλήξαμε σε πόρισμα ότι δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό κατά των παιδιών», είπε ο κος Βύρωνος.
Αυτές οι περιπτώσεις υποθέσεων που στο τέλος διαφαίνεται ότι είναι αναληθής, είναι συχνές. «Μπορεί να βρεθούν νεκρά ζώα, αλλά εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι υπάρχει ένας ύποπτος δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε νεκροψία. Σε μια περίπτωση, μετά από πίεση που δεχθήκαμε από περίοικους σε γειτονιά όπου είχε βρεθεί νεκρό ένα γατάκι, μετά από νεκροψία διαφάνηκε ότι το γατάκι απεβίωσε από φυσικά αίτια. Και άλλα πολλά», είπε ο κος Βύρωνα.
Παρόλα αυτά, η Αστυνομία των Ζώων, προσπαθεί εκεί και όπου μπορεί να είναι παρόν, όταν πρόκειται για πολύ σοβαρές υποθέσεις, ωστόσο δίνει ιδιαίτερο βάρος στην αλλαγή του τρόπου σκέψης των πολιτών και την καλλιέργεια κουλτούρας για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο. «Αυτά μπορούν να γίνουν μέσα από τις απαραίτητες διαφωτίσεις και ενημερώσεις των παρατηρητών της γειτονιάς, των πολιτών και των παιδιών μέσα από προγράμματα που θα παρουσιάζονται στα σχολεία. Όμως, όλα θα γίνουν σιγά-σιγά γιατί χρειάζεται χρόνος για να έρθει η αλλαγή και να αντιληφθούν κάποιοι, ότι θα πρέπει να συμπεριφέρονται στα ζώα, όπως συμπεριφέρονται στους ανθρώπους».