Μειώθηκαν οι αιτήσεις για φωτοβολταϊκά, εν αναμονή νέου Σχεδίου-Oι προβληματισμοί ενώπιον Υπ. Ενέργειας
07:00 - 21 Ιανουαρίου 2024
Αισθητή είναι η μείωση που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες στις αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς λόγω των εξαγγελιών του νέου Σχεδίου χορηγιών, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα Φεβρουαρίου, μεγάλη μερίδα νοικοκυριών, επιλέγει να αναμένει μέχρι τότε και έπειτα να προχωρήσει σε αίτηση, προκειμένου να επωφεληθεί από τις χορηγίες που προαναγγέλθηκαν από την Κυβέρνηση.
Παρά το γεγονός ότι πριν ένα χρόνο οι αιτήσεις για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ήταν χιλιάδες κάθε μήνα, τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου, έχει παρατηρηθεί ότι οι αιτήσεις έχουν μειωθεί κάτω από χίλιες ανά μήνα. Πάντως, αυτή η αισθητή μείωση που έχει παρατηρηθεί, ελλοχεύει κινδύνους σύμφωνα με τους αρμόδιους, καθώς όταν τεθεί σε εφαρμογή το Σχέδιο, τότε ίσως να υπάρξει συμφόρηση αιτήσεων για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.
Με αφορμή την πραγματοποίηση της δημόσιας διαβούλευσης για το νέο «Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες 2024-2025», που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ενέργειας, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, απέστειλε επιστολή στο αρμόδιο Υπουργείο, παραθέτοντας τις εισηγήσεις του για τα όσα επιβάλλεται να ληφθούν υπόψη, προτού τεθεί σε εφαρμογή.
Μιλώντας στον REPORTER, o πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, Φάνος Καραντώνης, ανέφερε ότι, «εκεί που είχαμε τον χρόνο πάνω από 12,000 αιτήσεις για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με πέραν των 1,000 αιτήσεων ανά μήνα, μετά από τις εξαγγελίες του καλοκαιριού για το Σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους και τις υποσχέσεις που έχουν δοθεί στο μεσοδιάστημα, μειώθηκαν αισθητά και πήγαν κάτω από το μισό. Ο λόγος είναι ότι επειδή αρκετός κόσμος έχει αναβάλει την απόφασή του για να προχωρήσει σε εγκαταστάσεις, εν αναμονή του σχεδίου, θεωρώντας ότι όλοι θα μπορούν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά, παρόλο που εξηγούμε από την πλευρά μας, ότι υπάρχουν κριτήρια και ο τρόπος που θα δοθούν τα σχέδια δεν θα είναι για όλους, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες δικαιούχων».
Αυτό που προβληματίζει τον Σύνδεσμο και τους ειδικούς, πρόσθεσε ο κ. Καραντώνης, «είναι το πώς θα ανταποκριθεί ο μηχανισμός στο σύνολο του, όταν και εφόσον προκηρυχθεί το Σχέδιο, καθώς πρόκειται να υπάρξουν συσσωρευμένες αιτήσεις στη συγκεκριμένη φάση και θα είναι αυξημένες οι αιτήσεις. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα σημείο όπου είμαστε σε πολύ καλούς χρόνους ανταπόκρισης όσον αφορά τους ελέγχους με την ΑΗΚ και την έκδοση όρων, αφού η διαδικασία ολοκληρώνεται μέσα σε δυο-τρεις μήνες, σε αντίθεση με το παρελθόν όπου χρειάζονταν έξι με οκτώ μήνες. Βελτιώθηκε η διαδικασία, ίσως και λόγω του γεγονότος ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2023, δεν ήταν τόσο αυξημένη η ζήτηση για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων».
Την ώρα που ο Υπουργός Ενέργειας, διαμηνύει ότι τον Φεβρουάριο πρόκειται να είναι έτοιμο το Σχέδιο, ο Σύνδεσμος έχει κάποιες αμφιβολίες και γι’ αυτό τις έχει θέσει ενώπιον του Υπουργείου Ενέργειας. «Υπάρχουν κάποια ζητήματα που προκύπτουν στο Σχέδιο και ευελπιστούμε όπως τα επιληφθεί το αρμόδιο Υπουργείο και να μην είναι ένα Σχέδιο το οποίο απλά θα διασκεδάζει τις εντυπώσεις του απλού πολίτη, χωρίς να είναι προς όφελος του», πρόσθεσε ο κ. Καραντώνης.
Ποιες οι εισηγήσεις στο Υπουργείο Ενέργειας για το Σχέδιο
Από την πλευρά του, ο ΣΕΑΠΕΚ, μέσω επιστολής εξέφρασε τις ανησυχίες του λόγω της συσσώρευσης και αύξησης των ενδιαφερόμενων αιτητών για τη Κατηγορία Α3 «Φωτοβολταϊκά για όλους», ως αποτέλεσμα των διαφόρων εξαγγελιών τους τελευταίους μήνες. «Παράκληση μας είναι να γίνουν τα απαραίτητα βήματα ώστε να αποφευχθούν οι όποιες καθυστερήσεις λόγω του μεγάλου και συσσωρευμένου αριθμού αιτήσεων σε όλη τη διαδικασία, από την καταβολή αίτησης μέχρι και την ολοκλήρωση του ελέγχου. Θα πρέπει επίσης να προνοείται ο μέγιστος χρόνος εξέτασης της αίτησης πληρωμής και ο μέγιστος χρόνος αποπληρωμής της επένδυσης στους Συμμετέχοντες Εμπορευόμενους από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε.».
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «για την Κατηγορία Α3 Φωτοβολταϊκά για όλους, πρέπει να διευκρινιστεί σε πόσο χρονικό διάστημα ο αιτητής θα λαμβάνει απάντηση για έγκριση ή απόρριψη της αίτησης προέγκρισης του, από την ημέρα υποβολής της σχετικής αίτησης».
Επιπρόσθετα, όπως σημειώνεται στην επιστολή, «με την προσθήκη της κατηγορίας Φωτοβολταϊκά για όλους η οποία χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους πόρους του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞ.Ε θα πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ταμείου και κατ’ επέκταση η συνέχιση της παροχής ενισχύσεων για ενθάρρυνση και αύξηση της χρήσης ΑΠΕ για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».
Επιπλέον, ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι, «στη συγκεκριμένη κατηγορία αναφέρεται ότι αφορά εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 4,16kW, των οποίων η συνολική ετήσια κατανάλωση της κατοικίας κατά το προηγούμενο έτος δεν υπερβαίνει τις 6000kWh. Σύμφωνα με τη φόρμουλα που χρησιμοποιεί η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου για την έγκριση φωτοβολταϊκών συστημάτων για σύστημα 4,16kW η συνολική ετήσια κατανάλωση υπολογίζεται στις 6650kWh. Παρακαλούμε όπως υπάρχει συνοχή για την αποφυγή όποιων προβλημάτων».