Απαντά στις επικρίσεις για τους διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών ο Πρόεδρος-«Κάθε καινοτομία φέρνει αντιδράσεις»

Κάθε καινοτομία και κάθε μεγάλη μεταρρύθμιση φέρνει αντιδράσεις όπως αυτές που βλέπουμε, ανέφερε το Σάββατο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα και επικρίσεις για τους διορισμούς στα ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις του στην Ίνεια της Πάφου, όπου μετέβη για την τελετή εγκαινίων σειράς έργων στην κοινότητα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε ότι θέλει και δημόσια να ευχαριστήσει τον Πρόεδρο και τα μέλη του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου «για την πολύ ουσιαστική δουλειά που έκαναν, αλλά θέλω να ευχαριστήσω και τους δεκάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι για πρώτη φορά είχαν την ευκαιρία να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών». Πολλοί από αυτούς, πρόσθεσε, για πρώτη φορά θα συμμετάσχουν σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει πρόχειρους χειρισμούς» και σημειώνει πως «φαίνεται ότι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο δεν θα μπορούσε από μόνο του να διασφαλίσει την αξιοκρατία και δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε ως άλλοθι. Εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε για την ευθύς εξαρχής ανησυχία μας».

Παράλληλα ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως, «σε ΔΣ κρίσιμων οργανισμών, οι διορισμοί ελέγχονται για σύγκρουση συμφέροντος και χρήζουν διερεύνησης από την αρμόδια επιτροπή.

«Όσο για το φιάσκο του διορισμού Κωσταλιά δεν ξέρουμε ποιο είναι το χειρότερο: να γνώριζε η κυβέρνηση ποιον διόριζε, τη δράση και τα πιστεύω του ή να μην γνώριζε;» διερωτάται και καταλήξει στην ανακοίνωσή του ότι «είναι πραγματικά ανησυχητική η απίστευτη ελαφρότητα και προχειρότητα των κυβερνητικών χειρισμών».

Το κόμμα της Αριστεράς σε δική του ανακοίνωση, αναφέρει μεταξύ άλλων πως «ο κ. Χριστοδουλίδης όχι μόνο δεν αντιστέκεται στο παλιό, αλλά εκπροσωπεί ένα μέτριο κακέκτυπό του. Διερωτόμαστε τι το ήθελε το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών ο κ. Χριστοδουλίδης αφού κατέληξε στον διορισμό ημετέρων και στην εξόφληση προεκλογικών γραμματίων».

Παράλληλα, στην ανακοίνωσή του ΑΚΕΛ παραθέτει τρία ερωτήματα « Ποιες εποχές φαντάζεται ο κ. Χριστοδουλίδης που έταζε ότι θα ήταν Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, όταν δεν βρήκε έντιμους και ικανούς ανθρώπους που να προέρχονται από την Αριστερά; Βλέπει ή κάνει ότι δεν βλέπει ότι ο κατάλογος των επιλογών του κ. Χριστοδουλίδη βρίθει από κραυγαλέες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφέροντος λόγω των επαγγελματικών κι επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των διορισμένων. Και τι ακριβώς μήνυμα θέλει να στείλει όταν επέλεξε να διορίσει στο συμβούλιο δημόσιου πανεπιστημίου ένα στέλεχος του φασιστικού ΕΛΑΜ που υμνεί δημόσια τη χούντα;».

« Ο κ. Χριστοδουλίδης υπέκυψε πριν προλάβει να αντισταθεί στις σειρήνες της ημετεροκρατίας και της εξουσίας. Όχι μόνο δεν αντιστέκεται στο παλιό, αλλά εκπροσωπεί ένα μέτριο κακέκτυπό του», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Και οι προηγούμενοι έκαναν ρουσφέτι, αλλά δήθεν κρατούσαν τα προσχήματα διορίζοντας και μέλη των αντιπολιτευόμενων κομμάτων, διατηρώντας έτσι συνειδητά την ισορροπία στο παλαιοκομματικό και πελατειακό σύστημα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα ΒΟΛΤ για τους διορισμούς σε Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Οι τωρινοί διορισμοί, προστίθεται, ξεπέρασαν ακόμα και τον παλιό καλό τους εαυτό. «Αφού παρουσίασαν στον κυπριακό λαό το Γνωμοδοτικό συμβούλιο ως την μεταρρύθμιση-τομή της διαφάνειας στους διορισμούς των ημικρατικών οργανισμών, αφού έσυραν χιλιάδες επιστήμονες στη διαδικασία αιτήσεων, έστησαν ένα καθ’ όλα νομότυπο σώμα διαλογής των πιο πιστών φίλων, συγγενών, οπαδών και χειροκροτητών τους που θα διαχειρίζονται από αύριο τον δημόσιο πλούτο της χώρας».

H ανακοίνωση του ΒΟΛΤ αναφέρει επίσης ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατήλθε στις Προεδρικές Εκλογές ως ο εκφραστής του καινούριου, του ηθικού, του σύγχρονου, του ακομμάτιστου, «αλλά με κάθε του πολιτική πράξη αποδεικνύει ότι αποτελεί τον ιδανικότερο συνεχιστή της σχολής που θέλει το κράτος να είναι το τσιφλίκι των εκάστοτε κυβερνώντων, μιας νοοτροπίας που πεισματικά κρατά την Κύπρο εγκλωβισμένη στο παρελθόν».

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος