Ανεξόφλητα εντάλματα από το 1980, έχουν να παίρνουν και από... αποβιώσαντες-Ποιοι και πόσα χρωστούν

Σε 300 εκατομμύριά ευρώ, ανέρχονται τα ανείσπρακτα εντάλματα που οφείλουν προς το κράτος πολίτες και εταιρείες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το ποσό των 300 εκατομμυρίων, αφορά εντάλματα που είναι είτε ανοικτά, είτε σε αναστολή, με κάποια εξ αυτών να χρονολογούνται από την δεκαετία του 1980.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που συμπεριλαμβάνονται στην απάντηση προς τον βουλευτή Αμμοχώστου του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκου Γεωργίου, τα περισσότερα ανείσπρακτα εντάλματα, αφορούν τροχαίες παραβάσεις, ενώ σε ότι αφορά τα ποσά, σχεδόν το μισό των 300 εκατομμυρίων, αφορά χρέη προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Σύνολο ανείσπρακτων ποσών

ScreenHunter 1381

Ειδικότερα, προς την Αστυνομία για τροχαίες παραβάσεις εκκρεμούσαν μέχρι τις 16 Νοεμβρίου του 2023, 105,737 ανείσπρακτα εντάλματα, που ανέρχονται σε ποσό 28,2 εκατομμυρίων ευρώ. Προς τα δημαρχεία εκκρεμούν ανείσπρακτα εντάλματα ύψους 18 εκατομμυρίων, από 51 χιλιάδες πολίτες ή εταιρείες. Το υψηλότερο ποσό ανείσπρακτων ενταλμάτων αφορά τις κοινωνικές ασφαλίσεις, με 38 χιλιάδες πολίτες ή εταιρείες, να χρωστούν ποσό 143,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανείσπρακτα εντάλματα φυσικών προσώπων

ScreenHunter 1378

Σύμφωνα με τα στοιχεία στο ΦΠΑ χρωστούν 866 επιχειρήσεις, ποσό ύψους 3,8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ αστικά χρέη, έχουν 18259 πολίτες και εταιρίες, ύψους 22,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ανείσπρακτα εντάλματα εταιρειών

ScreenHunter 1379

Για διάφορα ποινικά αδικήματα, εκκρεμούν 48793 ανείσπρακτα εντάλματα, ύψους 35,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ από ιδιωτικές ποινικές εκκρεμούν 22 χιλιάδες εντάλματα, ύψους 41 εκατομμυρίων. Επιπλέον για μικροπαραβάσεις εκκρεμούν 3687 εντάλματα ύψους 1,9 εκατομμυρίων, ενώ λιγότερα εντάλματα εκκρεμούν για διατροφές (1656), προς τον ΚΟΤ (679), προς το Στρατιωτικό Δικαστήριο (579), προς το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων (22) και προς τον φόρο εισοδήματος (853).

Ανείσπρακτα εντάλματα από τη δεκαετία του 1980

Σε σχέση με την χρονική περίοδο από την οποία εκκρεμούν τα εντάλματα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης, παραθέτει δύο πίνακες. Στον πρώτο παρουσιάζονται τα ανοικτά εντάλματα με βάση το έτος που έχουν καταχωριστεί στην Αστυνομία και στον δεύτερο τα ανοικτά εντάλματα που έχουν καταχωριστεί στην Αστυνομία με βάση το έτος που αναγράφεται στο ένταλμα.

ScreenHunter 1383

Συμπερασματικά προκύπτει ότι κατά το 2023 παραλαμβάνονται από το Δικαστήριο εντάλματα που εκδόθηκαν προηγούμενες χρονιές. Πάντως προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι στα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται ανεκτέλεστα εντάλματα από τη δεκαετία του 1980. Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοχεία, το παλαιότερο ένταλμα που εκκρεμεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκδόθηκε το 1980 και αφορά ποσό 84 ευρώ. Από το 1983 εκκρεμεί επίσης ένα ένταλμα ύψους μόλις εννέα ευρώ.

Εντάλματα με βάση το έτος καταχώρησης

ScreenHunter 1382

Εταιρείες που εκκαθαρίστηκαν

Σε ότι αφορά τις εταιρείες που έχουν πτωχεύσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, οφείλουν ένα ποσό προς το κράτος, που δεν ξεπερνά τις 170 χιλιάδες ευρώ. Η πλειονότητα των οφειλών, είναι προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ενώ εκκρεμούν και 21 εντάλματα ιδιωτικών ποινικών, ύψους 22 χιλιάδων ευρώ.

ScreenHunter 1384

Τα χρωστούμενα των αποβιώσαντων

Σε σχέση με τα χρέη πολιτών που έχουν αποβιώσει, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, παραμένουν σε εκκρεμότητα 252 ανεκτέλεστα εντάλματα συνολικού ύψους 277 χιλιάδων ευρώ. Ειδικότερα, τα 91 εντάλματα αφορούν τροχαίες παραβάσεις και ανέρχονται σε 22 χιλιάδες ευρώ, τα 59 αφορούν χρέη προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ύψους 185 χιλιάδες ευρώ, τα 47 αφορούν διάφορα ποινικά αδικήματα, ύψους 35 χιλιάδων και τα 34 ειναι οφειλές προς οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οκτώ εντάλματα αφορούν μικροπαραβάσεις, ένα διατροφές και ένα οφειλές προς τον ΚΟΤ.

ScreenHunter 1385

Στο ερώτημα του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Νίκου Γεωργίου, για ποιο λόγο τα ποσά τα οποία είναι ανεπίδεκτα εισπράξεως από τη Δημοκρατία δεν εντάσσονται σε διαφορετικό μητρώο, το Υπουργείο Δικαιοσύνης απάντησε πως, αυτό το θέμα, «αφορά το Δικαστήριο, καθώς όταν επιστρέφεται ένα ένταλμα από την Αστυνομία, το Δικαστήριο, ως ιδιοκτήτης του εντάλματος, είναι αρμόδιο να αποφασίσει κατά πόσο θα το κλείσει ή θα το χρεώσει, εκ νέου, στην Αστυνομία, γνωρίζοντας ότι το ένταλμα δεν μπορεί να εκτελεστεί».

Οι διακανονισμοί

Μάλιστα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης παραθέτει και στοιχεία, σε σχέση με τους διακανονισμούς που έχουν επιτευχθεί, μεταξύ του κράτους και των πολιτών ή των εταιρειών που έχουν οφειλές. Στον πίνακα που ακολουθεί, παρουσιάζονται, ανά κατηγορία, τα εκκρεμή εντάλματα που βρίσκονται σε αναστολή/διακανονισμό πληρωμής με δόσεις.

ScreenHunter 1386

Τα περισσότερα εκκρεμή εντάλματα προστίμου με αναστολή, αφορά τροχαίες παραβάσεις. Πρόκειται για 9458 εντάλματα ύψους 2,4 εκατομμυρίων. Επιπλέον, το μεγαλύτερο ποσό, αφορά χρέη προς τις κοινωνικές ασφαλίσεις, ύψους 9,9 εκατομμυρίων, από 2439 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Δικαιοσύνης σημειώνει πως παρέχεται ήδη η δυνατότητα στους πολίτες που έχουν οφειλές να ρυθμίσουν την πληρωμή των ενταλμάτων τους που εκκρεμούν, μετά από αίτημά τους στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ασκώντας με αυτόν τον τρόπο το δικαίωμά τους για αναστολή και διακανονισμό της πληρωμής του οφειλόμενου ποσού, σε μηνιαίες δόσεις.

Δειτε Επισης

Απουσιάζει από την οικία της στη Λάρνακα η 36χρονη, Ελένη Νικολάου (pic)
Πλήρωσε 23 φορές για να πάρει πίσω τη κατοχή γης που απώλεσε και... έχασε σχεδόν 13 χιλιάδες
Άγρια δολοφονία στην Ινδία-Έριξε τον κωφάλαλο γιο της σε ποτάμι με κροκόδειλους
Κορυφώνεται η αγωνία για τη Ράφα μετά τα ισραηλινά πλήγματα-Η CIA στις διαπραγματεύσεις για εκεχειρία
Το σχέδιο δολοφονίας του Ζελένσκι από τους Ουκρανούς αξιωματούχους-«Πύραυλος, drone, πύραυλος»
Οι ΗΠΑ ολοκληρώνουν την κατασκευή προβλήτας στη Γάζα-Βάζουν δύσκολα οι καιρικές συνθήκες
Συνεχίζει να μην καταγράφονται από την Αστυνομία οι διελεύσεις των επανεγκατασταθέντων-Χάνονται επιδόματα
Ο κώδικας τιμής της λαμπρατζιάς, οι βίαιοι νεαροί άντρες και η απουσία σοβαρής μελέτης
Η ανάσταση του προεκλογικού και η τελική ευθεία για κόμματα και υποψηφίους
Μπαίνει στα βαθιά, μεταφέρει προθέσεις και κλειδώνει τις εξελίξεις η Ολγκίν