Διορία τριών μηνών για ετοιμασία νομοθεσίας για ΑμεΑ-Βρήκαν κοινό έδαφος ΚΥΣΟΑ και Κυβέρνηση
06:00 - 20 Ιανουαρίου 2024
Γεφύρωσαν τις διαφορές τους, όπως φαίνεται, η ΚΥΣΟΑ και η Κυβέρνηση, αφού μετά τη συνάντηση της οργάνωσης που εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, βρέθηκε κοινό έδαφος για να προχωρήσουν με αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, που να ικανοποιεί και τις δύο πλευρές. Προς αυτό το σκοπό έχει δοθεί διορία τριών μηνών, μέχρι να ετοιμαστεί το τελικό κείμενο, που θα παρουσιαστεί ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συναντήθηκε με Υφυπουργό Πρόνοιας η ΚΥΣΟΑ-Αισιοδοξία για ετοιμασία νέας νομοθεσίας περί αναπηρίας
Την περασμένη εβδομάδα, ΚΥΣΟΑ και υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είχαν συνάντηση, κατά την οποία τέθηκαν στο τραπέζι οι απόψεις των δύο πλευρών, όσον αφορά στην κατάρτιση μίας νέας νομοθεσίας, που να καλύπτει όλους τους τομείς που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Μία σύσκεψη που ήρθε μετά από μία σύντομη κρίση ανάμεσα στις δύο πλευρές, οι οποίες ωστόσο πρόταξαν το καλώς νοούμενο συμφέρον των ΑμεΑ και κάθισαν το τραπέζι του διαλόγου, έτοιμοι να βρουν λύσεις.
«Είχαμε συνάντηση με την υφυπουργό και σε λιγότερο από ένα μήνα θα έχουμε καινούργια, για να δούμε πώς προχωρούμε. Άλλαξε η εικόνα και υπάρχει κοινό έδαφος για να βρεθεί λύση στα προβλήματά μας. Συζητήσαμε τρία κεφάλαια της νομοθεσίας, δεν ξέρω που θα καταλήξουμε, αλλά εμείς θέσαμε τις απόψεις μας. Είναι το θέμα των ορισμών, το θέμα των επιδομάτων και το θέμα της ανεξάρτητης διαβίωσης. Εμείς έχουμε δεκαπέντε αιτήματα, αυτά ήταν τα πρώτα από αυτά που είχαμε», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με την υφυπουργό, η ΚΥΣΟΑ είχε θέσει συγκεκριμένα θέματα που αφορούν στα επιδόματα και τις χορηγίες, αυτά να υπολογιστούν βάσει του πραγματικού κόστους της αναπηρίας, κάτι που σημαίνει ότι πριν τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης για το ύψος των επιδομάτων, θα πρέπει να συνυπολογιστεί το γεγονός ότι στην κυπριακή κοινωνία, όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι της ΚΥΣΟΑ, παρατηρείται μία τεράστια έλλειψη σε υποστηρικτικές υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες.
Σε τρεις μήνες έτοιμο το κείμενο
Η έντονη κριτική που άσκησε η ΚΥΣΟΑ τις προηγούμενες εβδομάδες, αναφορικά με κλειστές πόρτες από πλευράς Κυβέρνησης, φαίνεται ότι έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού από τότε η ΚΥΣΟΑ είχε τουλάχιστον δύο επαφές με την υφυπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας, ενώ υπάρχουν οδηγίες όπως το κείμενο ολοκληρωθεί εντός των επόμενων τριών μηνών.
«Το αργότερο που είπαμε να έχουμε συνάντηση είναι 1η Μαρτίου, όμως μπορεί να έχουμε και πιο νωρίς συνάντηση, για να καταλήξουμε μέχρι τότε στα διάφορα θέματα και άρθρα που θα προταθούν για τη νομοθεσία. Πρέπει να φύγουμε από το ΕΕ. Μέσα σε τρεις μήνες πρέπει να ετοιμάσουμε τη νομοθεσία. Ο Πρόεδρος το πήρε ζεστά και θέλει να είμαστε έτοιμοι. Είναι πρόθυμη και η υφυπουργός να το επιλύσουμε. Φαίνεται και στο γεγονός ότι μας βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις, που πήγαν ονομαστικά σε εκείνη. Ελπίζουμε να κρατηθεί αυτό το ζεστό κλίμα».
Το ζητούμενο για την ΚΥΣΟΑ είναι όπως μέσα από τη νέα νομοθεσία, αλλάξουν κάποιες κουλτούρες και νοοτροπίες, αλλά και να μπει στο συρτάρι η φιλοσοφία του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, που δυστυχώς έχει συνδεθεί με το όνομα κάθε ατόμου με αναπηρία. Όπως η ίδια η ΚΥΣΟΑ ανέφερε, «το ΕΕΕ δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς να καταπολεμήσει τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την εξαθλίωση που βιώνουν οι πολίτες με αναπηρίες. Με την πληθώρα των αναχρονιστικών διατάξεων στην υφιστάμενη νομοθεσία που παραβιάζουν ανθρώπινα δικαιώματα και τις εξευτελιστικές διαδικασίες αξιολόγησης της αναπηρίας, τίθενται εκτός κράτους πρόνοιας και κοινωνικής προστασίας χιλιάδες πολίτες με αναπηρίες, που παρά τη δεινή κοινωνικοοικονομική θέση στην οποία έχουν περιέλθει, δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της απόλαυσης των δικαιωμάτων τους και καταδικάζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας να ζουν πλήρως αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη κοινωνία».