Εφαρμόσιμη επιλογή για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας η Κύπρος-«Έχουμε πλάνο»
13:51 - 02 Ιανουαρίου 2024
«Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον μια εφαρμόσιμη επιλογή στη διάθεση της για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λίγο μετά την ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών ότι, σε συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, στάλθηκαν 90 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας στην Αίγυπτο, με τελικό προορισμό τη Γάζα.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σήμερα μπήκε σε εφαρμογή η πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό στη Γάζα μέσω του σχεδίου Αμάλθεια.
Επανέλαβε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία από τη πρώτη στιγμή ξεκίνησε μια προσπάθεια για δημιουργία ενός αξιόπιστου μηχανισμού για συγκέντρωση, αποθήκευση και ασφαλή θαλάσσια αποστολή φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας, στηριζόμενη στις διαθέσιμες υποδομές και στις στρατηγικές πολιτικές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
«Η διεθνής κοινότητα έχει πλέον μια εφαρμόσιμη επιλογή στη διάθεση της για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας. Η συνεργασία με το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλους εταίρους υπήρξε εξαιρετική. Έχουμε πλάνο και συγκεκριμένο σχεδιασμό, για αποστολή περαιτέρω ανθρωπιστικής βοήθειας λαμβάνοντας πάντα υπόψη τις συνθήκες επί του εδάφους και με αριθμό επιλογών σε σχέση με τον προορισμό», τόνισε ο Πρόεδρος.
«Συνεχίζουμε μεθοδικά, σε συνεργασία με τους εταίρους μας και αξιοποιώντας το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που γειτνιάζει με την περιοχή και διατηρεί άριστες σχέσεις με τις χώρες της περιοχής», κατέληξε.
Ξεκίνησε η ανάπτυξη του «Αμάλθεια»
Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, το Υπουργείο Εξωτερικών, ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία, ως κράτος της περιοχής και ανταποκρινόμενη στην ηθική υποχρέωση να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα, εργάστηκε για τη δημιουργία μιας πρόσθετης επιλογής προς τη διεθνή κοινότητα με διαφορετικές δυνατότητες εφαρμογής, αναλόγως των συνθήκων».
Πρόσθεσε πως η πρωτοβουλία για θαλάσσιο διάδρομο μιας κατεύθυνσης για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας με τελικό προορισμό τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα είχε εξαρχής συγκεκριμένες παραμέτρους. «Πρώτον, τη δημιουργία επιχειρησιακού μηχανισμού ασφαλούς παραλαβής, φύλαξης και φόρτωσης σημαντικών ποσοτήτων ανθρωπιστικής βοήθειας, με μεθοδολογία που να ικανοποιεί τις επαυξημένες ανάγκες ασφαλείας εμπλεκόμενων μερών. Δεύτερον, την εξασφάλιση της συνεργασίας με κράτη που διαθέτουν τα πλωτά μέσα που θα μπορούσαν να μεταφέρουν τη βοήθεια ανάλογα με την επιλογή του σημείου παράδοσης (Γάζα, Αίγυπτος, Ισραήλ) και τη χρονική συγκυρία σε συνάρτηση με τις συνθήκες επί του εδάφους», εξήγησε.
«Και οι δύο παράμετροι υλοποιήθηκαν και έτυχαν της δημόσιας αποδοχής του Ισραήλ και της έμπρακτης συνδρομής του Ηνωμένου Βασιλείου. Και τα δύο αυτά στοιχεία δεν είναι αμελητέας σημασίας και συνεχίζουμε να διαβουλευόμαστε με άλλα απαραιτήτως εμπλεκόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Αρχής και των Ηνωμένων Εθνών», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
Επιπλέον, όπως σημείωσε πτυχή της εφαρμογής του Σχεδίου «Αμάλθεια» που περιλαμβάνει την επιλογή για άμεση παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα πλέον υπάρχει. Η χρήση αυτής της δυνατότητας που δεν υπήρχε αλλά δημιουργήθηκε, χρονικά μπορεί να υλοποιηθεί όταν η διεθνής κοινότητα επιλέξει να την ενεργοποιήσει. Η Κυπριακή Δημοκρατία εξαρχής δεν υποσχέθηκε ότι μπορεί να ελέγξει όλες τις πτυχές αλλά τουναντίον, εργάζεται στα μέτρα των δυνατοτήτων της για να συνδράμει στην αντιμετώπιση της ραγδαία επιδεινούμενης κατάστασης.
«Σήμερα ανακοινώνεται τι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο, στο πλαίσιο εξαιρετικής συνεργασίας και απόλυτης συνεννόησης, απέστειλαν το πρώτο φορτίο, σχεδόν 90 τόνων, που μεταφέρθηκε με κατάλληλο θαλάσσιο μέσο του Ηνωμένου Βασιλείου, που μπορούσε να εξυπηρετήσει κάθε επιλογή παράδοσης και η οποία επιλογή αξιολογείτο αναλόγως των συνθηκών επί του εδάφους. Το φορτίο περιλαμβάνει και 10 τόνους φαρμακευτικών ειδών που συνεισέφερε η Κυπριακή Δημοκρατία», ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ.
Η εν λόγω ανθρωπιστική βοήθεια αφίχθηκε στο Port Said της Αιγύπτου και στη συνέχεια μεταφέρεται, σε συντονισμό με την Αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο, στο προκαθορισμένο σημείο διέλευσης της Ράφα, βάσει των εφαρμοστέων διαδικασιών. Στη διαδικασία παραλαβής και διανομής της βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας συμμετέχουν οι αρμοδίως εμπλεκόμενοι φορείς βάσει ισχυουσών διευθετήσεων, συμπεριλαμβανομένης της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες (UNRWA). Παρόντες στην άφιξη του φορτίου της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Port Said ήταν ο Επιτετραμμένος και προσωπικό της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Κάιρο.
Όπως σημείωσε το Υπουργείο Εξωτερικών, η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω της πολύπλευρης συμβολής της, ενισχύει τον ρόλο της στην περιοχή. Ήδη σημαντική οικονομική συνεισφορά για το 2023 – κατά πολύ υψηλότερη συγκριτικά με άλλα έτη – ύψους 1.1 εκ. ευρώ έχει δοθεί από κυπριακής πλευράς μέσω της UNRWA, του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (WFP), του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) καθώς και του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και της Ερυθράς Ημισελήνου.
«Η ανάπτυξη του Σχεδίου «Αμάλθεια» ξεκίνησε και προωθείται με συμμετοχή των εμπλεκόμενων μερών. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με προσαρμογή στα υπό διαμόρφωση δεδομένα επί του εδάφους. Η διαδικασία περιλαμβάνει διαβουλεύσεις με τα άμεσα εμπλεκόμενα μέρη και ενδιαφερόμενους εταίρους, με σκοπό τη βέλτιστη υλοποίηση των επιχειρησιακών πτυχών της πρωτοβουλίας που περιλαμβάνουν διαστάσεις άμεσου, μεσοπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού καθώς και επιλογές παράδοσης. Το ζητούμενο του ασφαλούς σημείου αναχώρησης, που είναι η Λάρνακα και που συγκεντρώνει τις απαραίτητες κρίσιμες υποδομές, έχει διασφαλιστεί, δοκιμαστεί, εφαρμοστεί και εγκριθεί», τόνισε.
«Η προσπάθεια μας θα συνεχιστεί με το βλέμμα στο μέλλον, με τρόπο μεθοδικό και πάντα με σεβασμό στην ευαίσθητη φύση του ζητήματος και στην αναγκαιότητα υπεύθυνης ενημέρωσης με τρόπο που δεν θα υποσκάπτει την προσπάθεια, καταλήξει η ανακοίνωση», κατέληξε το Υπουργείο.
Εξερευνά την κυπριακή οδό το ΗΒ
Από την πλευρά του, το Foreign Office ανέφερε πως «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίζει να εξερευνά άλλες οδούς για παραδόσεις βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της κυπριακής πρωτοβουλίας για έναν θαλάσσιο διάδρομο μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ/Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών και της στήριξης στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων των Ηνωμένων Εθνών μέσω του ανθρωπιστικού χερσαίου διαδρόμου από την Ιορδανία μέσω του Κερέμ Σαλόμ».
Σημειώνεται πάντως παράλληλα πως αυτό το πρώτο φορτίο συνιστά μέρος της βρετανοκυπριακής συνεργασίας και «θέτει σε λειτουργία» την κυπριακή πρωτοβουλία για τον θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο προς τη Γάζα. Το πακέτο της βοήθειας περιλαμβάνει 10.770 ισοθερμικές κουβέρτες, 4.805 αντίσκηνα και ιατρικές προμήθειες που στέλνει το Ην. Βασίλειο και η Κύπρος.
Ο λόρδος Κάμερον δήλωσε πως η χώρα του είναι προσηλωμένη στην υποστήριξη των κατοίκων της Γάζας και πως στο πλαίσιο αυτό θα παραδοθούν οι 90 τόνοι εφοδίων ζωτικής σημασίας.
«Χρειάζεται σημαντικά περισσότερη βοήθεια να φτάσει στη Γάζα ώστε να ανακουφιστούν τα δεινά του παλαιστινιακού λαού. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να εργάζεται με τους εταίρους μας στην περιοχή για να ανοίξουν περισσότερες οδοί βοήθειας, περιλαμβανομένου του προτεινόμενου θαλάσσιου διαδρόμου μεταξύ της Κύπρου και του Ισραήλ και των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών», συμπλήρωσε ο Βρετανός Υπ. Εξωτερικών.
Ο Υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς χαρακτήρισε την πρώτη θαλάσσια παράδοση βοήθειας ως ένα «σημαντικό ορόσημο», τονίζοντας παράλληλα πως ολόκληρο το φορτίου του Lyme Bay είχε προελεγχθεί στην Κύπρο. Το Λονδίνο έχει ανακοινώσει την πρόσθετη παροχή βοήθειας ύψους σχεδόν 60 εκ. λιρών για τη Γάζα κατά το τρέχον οικονομικό έτος (μέχρι τον Απρίλιο).
Δεν δόθηκε άδεια κατάπλου
Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, το φορτίο παραδόθηκε στην Αίγυπτο. Πρόκειται για τους 87 τόνους βοήθειας που είχε φορτώσει προ εβδομάδων το βοηθητικό αποβατικό πλοίο RFA Lyme Bay από την Κύπρο, με την βρετανική πλευρά να χαρακτηρίζει την πρώτη θαλάσσια παράδοση βοήθειας ως ένα «σημαντικό ορόσημο».
Η παράδοση δεν έγινε απευθείας στο Ισραήλ ή στα παλαιστινιακά εδάφη, διότι η Κυβέρνηση Νετανιάχου δεν έχει δώσει ακόμα άδεια για κατάπλου στις περιοχές αυτές, συγκεκριμένα στο λιμάνι της Ασντόντ, από όπου το σχέδιο θα προέβλεπε μεταφορά του φορτίου της βοήθειας μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για κάτι τέτοιο συνεχίζονται, αλλά εξακολουθούν να εκκρεμούν επιμελητειακά ζητήματα και θέματα ασφαλείας αναφορικά με διαδρόμους απευθείας προς τη Γάζα.
Το φορτίο αποβιβάστηκε στο Πορτ Σαΐντ της βορειοανατολικής μεσογειακής ακτής της Αιγύπτου. Θα μεταφερθεί από την αιγυπτιακή Ερυθρά Ημισέληνο στην Αλ Αρίς, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας και από εκεί μέσω της διάβασης της Ράφα στους αμάχους, στους οποίους θα διανεμηθεί από την Υπηρεσία Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).
Η μεταφορά στην Αίγυπτο ακολουθεί την επίσκεψη στην Αλ Αρίς του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών λόρδου Κάμερον στις 21 Δεκεμβρίου όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Άμυνας Γκραντ Σαπς στην Κύπρο και στο Ισραήλ στις 7 Δεκεμβρίου, όπου πίεσε για επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.