Κάνει λόγο για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα ο ΟΗΕ-«Σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωση του Ισραήλ»

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ δήλωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις για εγκλήματα πολέμου και πιθανόν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στον πόλεμο στη Γάζα.

Ο Τουρκ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, περιλαμβανομένων των πυρών αδιακρίτως και της στρατιωτικής δράσης κατά μη στρατιωτικών υποδομών.

«Έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωση του Ισραήλ…»

Σε ό,τι αφορά την απάντηση του Ισραήλ, ο Τουρκ δήλωσε από τη Γενεύη: «Αν κοιτάξετε πώς αντέδρασε το Ισραήλ, έχω σοβαρές ανησυχίες για τη συμμόρφωσή του με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το 70% όσων επλήγησαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς εναντίον της Λωρίδας της Γάζας είναι γυναίκες και παιδιά.

«Μπορούμε να υποθέσουμε ότι η πλειονότητα όσων έχουν πληγεί είναι άμαχοι», τόνισε ο Τουρκ. «Επιπλέον, η συλλογική τιμωρία των Παλαιστινίων αποτελεί έγκλημα πολέμου. Φυσικά, τελικά τα δικαστήρια πρέπει να κρίνουν ποιος έχει διαπράξει ποιο αδίκημα».

Σύμφωνα με τον Ύπατο Αρμοστή, υπάρχουν ενδείξεις ότι πιθανόν να έχουν διαπραχθεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. «Με δεδομένους τους πολύ ισχυρούς βομβαρδισμούς χωρίς διακρίσεις σε συνδυασμό με την έλλειψη αποτελεσματικής ανθρωπιστικής βοήθειας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες που πρέπει να εξεταστούν πιο προσεκτικά», εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δειτε Επισης

Ανεμοστρόβιλοι σαρώνουν τις ΗΠΑ-Στους 40 οι νεκροί, τεράστιες οι καταστροφές
Νέα ποινή φυλάκισης στον πρώην πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι
Φρίκη στη Βραζιλία-Δολοφόνησε 16χρονη έγκυο και της πήρε το μωρό
Επιστρέφουν οι αστροναύτες που είχαν εγκλωβιστεί για πάνω από 9 μήνες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Τουλάχιστον 20 συλλήψεις για τη φονική φωτιά στα Σκόπια-«Όλοι άρχισαν να τρέχουν προς την έξοδο»
Προανήγγειλε επαφές με Πούτιν για την Ουκρανία Τράμπ-Θα συνομιλήσουν την Τρίτη
Βομβαρδίζει τον Λίβανο το Ισραήλ-Υποστηρίζει πως ανταποδίδει τα πυρά
Ένας νεκρός και τρεις τραυματίες από έκρηξη στο διυλιστήριο του Ριαζάν της Ρωσίας
Στη δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία του Πάπα Φραγκίσκου μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο
Υπόθεση διαφθοράς ερευνούν οι Αρχές για την πυρκαγιά σε Β. Μακεδονία-Εγκαυματίες μεταφέρθηκαν στην Ελλάδα