Σε στάση αναμονής η Λευκωσία για τον επίσημο διορισμό της απεσταλμένης

Η Λευκωσία αναμένει την ανακοίνωση από τα ΗΕ για τον διορισμό της Κολομβιανής πρώην ΥΠΕΞ στη θέση της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης

Ερωτηθείς εάν η ανακοίνωση αυτή αναμένεται σύντομα ή και σήμερα, ο κ. Λετυμπιώτης ανέφερε ότι ισχύει η ενημέρωση που η Κυβέρνηση είχε και πριν τις γιορτές «ότι επίκειται ο διορισμός».

Σε ερώτηση για το πότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει την διαπραγματευτική ομάδα ο κ. Λετυμπιώτης είπε ότι θα προηγηθεί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 8 Ιανουαρίου, την ερχόμενη Δευτέρα.

Θα επιδιώξει συνάντηση με τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών ο Στίουαρτ

Σημειώνεται πως, ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο και επικεφαλής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Κόλιν Στιούαρτ, θα ενημερώσει στη Νέα Υόρκη, κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Ιανουαρίου, εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, θα επιδιώξει να συναντήσει τη νέα απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ, μόλις ανακοινωθεί ο διορισμός της.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, θα αποσταλούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας οι εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και τις Καλές του Υπηρεσίες στην Κύπρο, και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η ενημέρωση του Συμβουλίου από τον κ. Στιούαρτ, γύρω στις 13 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αναφορές θα διανεμηθούν στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, λίγο πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου από τον κ. Στιούαρτ.

Νωρίτερα την ίδια εβδομάδα, πριν την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Στιούαρτ αναμένεται να ενημερώσει εκπροσώπους των xωρών που συνεισφέρουν στρατεύματα και αστυνομικές δυνάμεις στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υποβληθεί το προσχέδιο του ψηφίσματος και θα γίνουν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Κρατών Μελών για να καταλήξουν στο κείμενο του ψηφίσματος το οποίο θα πρέπει να υιοθετηθεί μέχρι τις 30 Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, από το 2023, η εντολή της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ανανεώνεται σε ετήσια βάση και όχι δύο φορές τον χρόνο όπως ήταν η πρακτική μέχρι φέτος.

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος