Επιζώντες του φεστιβάλ κατέθεσαν αγωγή προς το κράτος ζητώντας αποζημίωση

Τουλάχιστον 42 επιζώντες του φεστιβάλ Nova κατέθεσαν αγωγή κατά του ισραηλινού κράτους ζητώντας αποζημίωση 55 εκατ. δολ. Η αγωγή δεν περιλαμβάνει την επίθεση του στρατού κατά Ισραηλινών.

«Ένα τηλεφώνημα από αξιωματούχους των IDF προς τον υπεύθυνο του πάρτι διοικητή για να διαλύσει αμέσως το πάρτι ενόψει του αναμενόμενου κινδύνου θα είχε σώσει τις ζωές και θα είχε αποτρέψει τους σωματικούς και ψυχικούς τραυματισμούς εκατοντάδων συμμετεχόντων στο πάρτι, συμπεριλαμβανομένων των εναγόντων», αναφέρεται στην αγωγή που κατέθεσαν 42 επιζώντες της σφαγής

Η πρώτη αστική αγωγή μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου κατατέθηκε σε ισραηλινό δικαστήριο, με 42 επιζώντες του μουσικού φεστιβάλ Nova στο Ρεΐμ να ζητούν από το κράτος 55,5 εκατομμύρια δολάρια. Οι ενάγοντες κατέθεσαν την αγωγή στο Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ κατά των IDF, του Υπουργείου Άμυνας, της Ισραηλινής Αστυνομίας και της Σίν Μπετ.

Είναι η πρώτη αστική αγωγή με την οποία ζητάται να επιρριφθούν ευθύνες στο Ισραήλ

Η αγωγή υπογράφεται από 42 ενάγοντες που επέζησαν από το πάρτι και τραυματίστηκαν σωματικά ή/και ψυχικά. Στην αγωγή επισυνάπτονταν δηλώσεις σχετικά με τη λεπτομερή ιατρική κατάσταση των εναγόντων που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς τους. Η αγωγή δεν περιλαμβάνει την επίθεση του στρατού κατά Ισραηλινών.

Περίπου 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ, ενώ 40 απήχθησαν ως όμηροι στη Γάζα σύμφωνα με την καταμέτρηση της 17ης Νοέμβρη.

Η αστυνομική έρευνα και οι αποκαλύψεις της Haaretz

«Η έρευνα για το περιστατικό αποκάλυψε ότι ένα μαχητικό ελικόπτερο από τη βάση Ραμάτ Νταβίντ που ανταποκρίθηκε πρώτο στην επίθεση στο φεστιβάλ, πυροβόλησε εναντίον των τρομοκρατών και προφανώς χτύπησε επίσης κάποιους από τους συμμετέχοντες που βρίσκονταν εκεί», ανέφερε αξιωματούχος της Αστυνομίας, υπό το καθεστώς ανωνυμίας.

Σύμφωνα με αναφορές 364 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο μουσικό φεστιβάλ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της 17ης Νοέμβρη. Περίπου 4.400 ήταν παρόντες νωρίτερα, αλλά οι διοργανωτές ακύρωσαν γρήγορα την εκδήλωση αφού η Χαμάς έριξε ρουκέτες και η συντριπτική πλειοψηφία έφυγε πριν φτάσουν οι επιτιθέμενοι, αναφέρει το δημοσίευμα της Haaretz.

Πολλοί από τους ομήρους που απήχθησαν βρισκόντουσαν στο φεστιβάλ Nova ή Supernova. Οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για 100, όμως ο τελευταία επίσημη έκθεση έκανε λόγο για 40.

Πηγή: In.gr

Δειτε Επισης

Bloomberg: Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να πλήξουν το Ιράν το Σαββατοκύριακο
WSJ: Ο Τραμπ ενέκρινε σχέδιο επίθεσης κατά του Ιράν, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα την τελική εντολή
Στις φλόγες δύο οχήματα σε Στρόβολο και Λεμεσό-Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές στη μια υπόθεση
Χειροπέδες σε 23χρονο μετά από επεισοδιακή καταδίωξη με πυροβολισμούς-Θετικός σε έλεγχο νάρκοτεστ
Η χρήση των social media και «Ο ψηφιακός εθισμός των νέων»-Ειδικοί εξηγούν τους κινδύνους που ελλοχεύουν
Η προθεσμία έληξε, ήρθε η ώρα των αποφάσεων για τα buggies-«Αν δεν βρουν λύση θα προχωρήσουμε νομοθετικά»
Διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή η ΔΗΠΑ-Χτίζει προφίλ και συναινέσεις
Το χαμένο μέτρο της κριτικής και η διαπόμπευση μέσω διαρροών της Αστυνομίας που κατέληξε σε ανθρωποφαγία
Έκτακτη συνεδρίαση ΣΑ για τον πόλεμο μετά από επιστολή του Ιράν-«Δεν μπορεί να παραμείνει παθητικός θεατής»
Οι ΗΠΑ ενδεχομένως ζητήσουν τη χρήση Bρετανικής Bάσης στην Κύπρο