Αποφασισμένοι να φτάσουν στα άκρα οι τυροκόμοι, δεν κάνουν ούτε βήμα πίσω
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 02 Ιανουαρίου 2024
Με καζάνι που βράζει μοιάζει ο τομέας της παραγωγής του χαλλουμιού, στον απόηχο των αποφάσεων που έλαβε ο σύνδεσμος τυροκόμων, τις προηγούμενες ημέρες, με τους μεν να είναι έτοιμοι για δυναμικά μέτρα, σε περίπτωση που η στάση της Κυβέρνησης παραμένει η ίδια, ενώ από την άλλη επικρατεί η άποψη ότι οι αντιδράσεις χαρακτηρίζονται υπερβολικές. Στο μεταξύ, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Προεδρικό, με την επικείμενη σύσκεψη μεταξύ Προέδρου και τυροκόμων να αναμένεται με ανυπομονησία, καθώς θα ξεκαθαρίσει την εικόνα που επικρατεί.
Μετά την απόφαση των τυροκόμων, που προκάλεσε αναβρασμό, καθώς ένα επικείμενο λουκέτο στα τυροκομεία θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγορά, αφού εκτός από το χαλλούμι, θα σταματήσει και η παραγωγή άλλων γαλακτοκομικών ειδών, όπως είναι τα τυριά και το γιαούρτι. Εκτός αυτού, αρνητικές θα είναι και οι συνέπειες για τους παραγωγούς γάλακτος, καθώς δεν θα μπορούν να διοχετεύσουν τις ποσότητες που θα έχουν, αφού τα τυροκομεία είναι οι μεγαλύτεροι πελάτες τους.
Πάντως, παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει θορυβηθεί μετά την ανακοίνωση των τυροκόμων και αυτό διαφάνηκε από το ότι την ίδια ημέρα τους έκλεισε ραντεβού για συνάντηση, στις 4 Ιανουαρίου το απόγευμα, για να συζητήσουν όλα τα προβλήματα, εντούτοις από εκείνη την πρώτη επαφή και μέχρι σήμερα, δεν υπήρξε οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια για να επικοινωνήσουν με το Σύνδεσμο Τυροκόμων.
«Δεν είχαμε καμία επικοινωνία με τους αρμόδιους, για να δούμε τι θα συζητηθεί στη συνάντηση. Εμείς θα πάμε εκεί την ερχόμενη εβδομάδα, για να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν. Ελπίζουμε να επικρατήσει η λογική. Αναμένουμε να δούμε τι θα γίνει. Εμείς εκπροσωπούμε 25 τυροκομεία, που είναι το 95% της παραγωγής και τα τυροκομεία που δεν είναι μέλη του συνδέσμου είναι μικρά υποστατικά», επεσήμανε στον REPORTER ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τυροκόμων, Μάριος Κωνσταντίνου.
Σημειώνεται πως όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων, αυτό που αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο είναι ότι από 1/1/2024 τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου, για αντικειμενικούς λόγους πέραν του ελέγχου των μελών τους, δεν θα δεσμεύονται από το πλαίσιο συμφωνίας το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο 2022 μεταξύ αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, καθώς από την έκδοση του διατάγματος ΚΔΠ 332/2023 η συμφωνία αυτή δεν δύναται να εφαρμοστεί. Επίσης, τα μέλη του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου προχωρήσουν σε κλείσιμο των τυροκομείων τους από τις 10/1/2024.
Σε περίπτωση που στις 4 Ιανουαρίου, στην κρίσιμη συνάντηση που θα έχουν στο Προεδρικό, διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόσφορο έδαφος για αλλαγές στις αποφάσεις, οι τυροκόμοι ενδεχομένως να κάνουν ένα βήμα πίσω και να μην προχωρήσουν με τα μέτρα που εξήγγειλαν. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πρόθυμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα, σε μια προσπάθεια να δείξουν ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι για εκείνους.
Συστρατεύονται με τους τυροκόμους οι αγελαδοτρόφοι
Στο ίδιο στρατόπεδο με τους τυροκόμους φέρεται ότι είναι και ο σύνδεσμος των αγελαδοτρόφων, οι οποίοι είχαν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για το διάταγμα που είχε εκδοθεί από πλευράς Κυβέρνησης, αναφορικά με την ποσόστωση του γάλακτος στο χαλλούμι, χαρακτηρίζοντας την απόφαση αυτή καταστροφική για τον δικό τους τομέα.
«Γίνεται μία διασύνδεση του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος, αυτό προκαλεί ένα πρόβλημα στην παραγωγή του χαλλουμιού και των εξαγωγών. Οι τυροκόμοι εξήγγειλαν ότι από τις 10 Ιανουαρίου δεν θα λαμβάνουν το γάλα, άρα υπάρχει πρόβλημα στη διάθεση των ποσοτήτων. Η Κυβέρνηση έλαβε μονομερώς απόφαση να ανεβάσει το ποσοστό της στο 19% και αμέσως οι τυροκόμοι έγιναν παράνομοι. Το 90% της παραγωγής χαλλουμιού είναι παράνομοι», ανέφερε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των αγελαδοτρόφων, Νίκος Παπακυριάκου.
Οι αγελαδοτρόφοι είχαν κάνει τις προθέσεις τους γνωστές από την πρώτη στιγμή, ότι σε περίπτωση που προχωρήσουν οι τυροκόμοι στην εφαρμογή των μέτρων που εξήγγειλαν και κλείσουν τα τυροκομεία, οι ίδιοι θα μαζευτούν στις 10 Ιανουαρίου έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα μεταφέρουν τις ποσότητες γάλακτος που έχουν στη διάθεσή τους.
«Το διάταγμα της Κυβέρνησης, που είχε παρθεί για αύξηση της ποσόστωσης, κατ’ εμάς ήταν παράνομο, επειδή έπρεπε να ικανοποιούνται όλοι οι τυροκόμοι για τις παραγόμενες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος. Σύμφωνα με το διάταγμα, πρέπει να ικανοποιούνται οι παραγωγοί χαλλουμιού, επειδή δυστυχώς η Κυβέρνηση δεν έκανε την κατάλληλη έρευνα».
Ο κ. Παπακυριάκου, παράλληλα, επεσήμανε πως η Κυβέρνηση δεν είχε προβεί στους κατάλληλους ελέγχους, με αποτέλεσμα μέχρι και σήμερα να μην είναι σε θέση το Υπουργείο Γεωργίας, να γνωρίζει πόσες διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος υπάρχουν.
«Δεν είναι τυχαίο αυτό. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν παραλαμβάνεται το αγελαδινό γάλα, το Υπουργείο Γεωργίας ενημερώνεται από την πρώτη στιγμή και για το αιγοπρόβειο γάλα, που είναι υποτίθεται αναγκαίο συστατικό για το χαλλούμι, να μην καταμετρείται. Είναι απαράδεκτο σε ένα κράτος ελεύθερης αγοράς, να υπάρχουν αυτά τα συστήματα, που μόνο σε δικτατορικά κράτη μπορείς να εντοπίσεις».
Έστειλαν επιστολή στην Κυβέρνηση για συνάντηση οι αιγοπροβατοτρόφοι
Από την άλλη πλευρά, οι αιγοπροβατοτρόφοι συνεχίζουν να παρουσιάζονται έντονα ενοχλημένοι με τις αντιδράσεις των τυροκόμων και αγελαδοτρόφων, με τους ίδιους να τονίζουν ότι πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι, καθώς θεωρούν ότι μέχρι και σήμερα λειτουργούν παράνομα.
«Ένα προϊόν πρέπει να ελέγχεται και από κυπριακής πλευράς και από ευρωπαϊκής πλευράς. Την 1η Φεβρουαρίου οι ποσοστώσεις αυξάνονται στο 25% και δεν αντιδρούν ούτε οι τυροκόμοι. Άρα το 19% είναι χαμηλό. Το Ιούλιο θα πάμε στο 21%. Δέκα χρόνια, που ήταν η μεταβατική περίοδος, έμειναν ανεκμετάλλευτα και λόγω των καπρίτσιων που υπήρχαν, αυξανόταν σταδιακά η ποσόστωση», εξήγησε ο εκπρόσωπος του συνδέσμου των αιγοπροβατοτρόφων, Σωτήρης Καδής.
Πάντως, οι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν εκφράσει και την έντονη αντίδρασή τους για το γεγονός ότι η Κυβέρνηση είχε συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο χάλλουμι, εκτός από τους ίδιους, με αποτέλεσμα να αποστείλουν επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να τους καθορίσει συνάντηση και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην αναμονή για απάντηση.