Σαφές μήνυμα Προέδρου-Μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου
20:31 - 19 Ιανουαρίου 2024
Μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, δήλωσε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ, πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ιδρύματος Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος.
«Διδασκόμενοι από τις παρακαταθήκες του Μακαρίου και ακολουθώντας τον δρόμο που χάραξε, τον δρόμο του πολιτικού διαλόγου, των συνομιλιών και του διεκδικητικού ρεαλισμού, έχουμε σήμερα την ευθύνη, αν πραγματικά τιμούμε τη μνήμη του, να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.
Υπογράμμισε ότι μοναδικός στόχος είναι η απελευθέρωση και η επανένωση της Κύπρου στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου και των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών και αξιών της Ευρωπαϊκή Ένωσης της οποίας η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος μέλος.
Μιλώντας για τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ΄ είπε ότι «είναι ομολογουμένως η μεγαλύτερη εκκλησιαστική και πολιτική προσωπικότητα της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι το όνομα του Μακαρίου Γ΄ έγινε ταυτόσημο με αυτό της Κύπρου και κατέστησε την Κύπρο ένα ανεξάρτητο και διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος. Πρόσθεσε ότι η μορφή του Μακαρίου Γ΄ έγινε σύμβολο, χωρίς αμφιβολία, αγωνιστικότητας για την ελευθερία και διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Πρόεδρος διηγήθηκε ότι ο Μακάριος Γ΄ εξ απαλών ονύχων, γαλουχήθηκε στα νάματα της πίστης και της παράδοσης ως μοναχός στην Ιερά Μονή Κύκκου και έλαβε ακαδημαϊκή μόρφωση σε Ελλάδα και ΗΠΑ. Από Μητροπολίτης Κιτίου, συνέχισε, εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και αφιερώνει όλο του το «είναι» στην ανόρθωση της Εκκλησίας της Κύπρου και την αποτίναξη του βρετανικού ζυγού.
Πρόσθεσε ότι ως Αρχιεπίσκοπος Κύπρου και Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Μακάριος Γ΄ ξεδιπλώνει όλα του τα χαρίσματα: «την ευρεία μόρφωση, την οξεία αντίληψη, τη μεγάλη επιβολή, τη δημιουργική φαντασία και τη σταθερή αποφασιστικότητα».
Αναπτύσσει, συνέχισε, απαράμιλλη δράση στον εκκλησιαστικό, στον κοινωνικό, στον οικονομικό, στον εκπαιδευτικό, στον ιεραποστολικό και στον εθνικό τομέα και θέτει τις βάσεις για τη λειτουργία της νεοσύστατης Κυπριακής Δημοκρατίας, «ό,τι πιο σημαντικό διαθέτουμε μέχρι και σήμερα».
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι στο πρόσωπό του Μακαρίου Γ΄, η συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού εναποθέτει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο, συμπληρώνοντας ότι, όπως συμβαίνει πάντα, ιστορικά, απέκτησε και πολέμιους, κάποιοι των οποίων δεν δίστασαν να επιχειρήσουν την ανατροπή του μέσα από το προδοτικό πραξικόπημα.
«Παρόλες, όμως, τις πολιτικές διακυμάνσεις, τα δύσκολα χρόνια με τις δικοινοτικές ταραχές, τον διχασμό, ακόμα και ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους, και τις αντικρουόμενες απόψεις, τις προσπάθειες εξόντωσής του από τη Χούντα των Αθηνών και την τραγωδία της τουρκικής εισβολής, ο Μακάριος, αναμφίβολα, παρέμεινε ο κορυφαίος ηγέτης της Κύπρου και ο εκφραστής των ιδεών και των πόθων του Κυπριακού Ελληνισμού», είπε.
Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης συνεχάρη το Ίδρυμα Αρχιεπισκόπου Μακαρίου για τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά του στον τόπο και για τη διοργάνωση της εκδήλωσης που, όπως είπε, έχει καταστεί θεσμός.
Ο Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος αναφέρθηκε εκτενώς στην ομιλία του στη ζωή, το έργο και τον χαρακτήρα του Μακαρίου Γ΄, εξετάζοντας παράλληλα πτυχές της σύγχρονης και νεότερης ιστορίας της Κύπρου.
«Η μεγαλύτερη τιμή προς τον Μακάριο Γ΄ και το μεγαλύτερο όφελος από τον εορτασμό της ημέρας, θα είναι η συνειδητοποίηση των θανάσιμων κινδύνων που διατρέχουμε και η καθολική συστράτευσή μας για υλοποίηση των υποθηκών του», είπε μεταξύ άλλων. Επεσήμανε ότι κάθε αναφορά στον Μακάριο Γ΄ θα πρέπει να συνιστά τροφοδοσία ψυχής, μελέτη ελευθερίας και οριοθέτηση χρέους.
Ο Αρχιεπίσκοπος χαρακτήρισε τον Εθνάρχη Μακάριο ως ξεχωριστή, προσωπικότητα λέγοντας ότι ήταν από τους ανθρώπους που εμφανίζονται σπάνια στο προσκήνιο της Ιστορίας για να χαράξουν τις τροχιές, πάνω στις οποίες θα κινηθούν τα έθνη και οι λαοί. Σημείωσε ότι ο Μακάριος υπήρξε από τις μεγαλύτερες μορφές που γέννησε η Κύπρος, από εκείνες που με πολλή φειδώ η Ιστορία χαρίζει στους λαούς.
Δήλωσε ότι τα χρόνια της αρχιεπισκοπίας του Μακαρίου Γ΄ υπήρξαν η χρυσή εποχή της Εκκλησίας της Κύπρου, μια Εκκλησία που, όπως επεσήμανε, το 1950 ήταν σχεδόν άγνωστη στον Ορθόδοξο και στον άλλο χριστιανικό κόσμο και έγινε επί των ημερών του πασίγνωστη και πανσέβαστη, το ισχυρότερο προπύργιο της Ορθοδοξίας στη Μέση Ανατολή.
Σημείωσε ότι και η περίοδος της Προεδρίας του Μακαρίου Γ΄ υπήρξε για την Κύπρο ανεπανάληπτη, προσθέτοντας ότι τον σέβονταν και τον εκτιμούσαν πατριάρχες, και ας ήταν αρχηγός μιας μικρής Εκκλησίας. «Υποκλίνονταν μπροστά του αρχηγοί μεγάλων κρατών, και ας ήταν Πρόεδρος ενός λιλιπούτειου κράτους. Γιατί πριν από την τυπική ιεράρχηση των αξιωμάτων υπάρχει μια ιεραρχία ηθικής τάξης. Κι ο Μακάριος βρισκόταν στην κορυφή της», είπε.
Μίλησε ακόμη για την δράση του Μακαρίου Γ΄ στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα, την πολιτική του πορεία, για το Κίνημα των Αδεσμεύτων, αλλά και για την ιεραποστολική του δράση στην Αφρική. Υπογράμμισε επίσης ότι διαχρονικό μέλημα του Μακαρίου ήταν το είδος και το εύρος της παιδείας του λαού.
Υπέδειξε ακόμη ότι παροιμιώδεις ήταν η αποφασιστικότητά και το αμετακίνητο του χαρακτήρα του Μακαρίου Γ΄, σε κάτι που πίστευε ότι ήταν ορθό. «Αυτή ή αποφασιστικότητά του τον έφερε σε ρήξη, ενώ προασπιζόταν τα δίκαια του κυπριακού ελληνισμού, όχι μόνο με τους ξένους τη Βρετανία, την Τουρκία και τη χούντα, μα και με μια σειρά ελληνικών κυβερνήσεων, πού είχαν μια κοντόφθαλμη εξωτερική πολιτική, που εξαντλούσαν τον ελληνισμό στα όρια του μικρού ελληνικού Κράτους και τούς έλειπε η ιδέα και το πλατύτερο όραμα τής φυλής», σημείωσε.
Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ακόμη στην ομιλία του ότι ο Μακάριος Γ΄ πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως επικεφαλής του Κράτους και μετά την Ανεξαρτησία, αλλά μισήθηκε, δυστυχώς, θανάσιμα από μια μικρή μειοψηφία που έγινε όργανο των ξένων και επισώρευσε δεινά και οδήγησε σε απερίγραπτες περιπέτειες τον τόπο.
Μετά την ομιλία του Αρχιεπισκόπου Γεωργίου ακολούθησαν τραγούδια από τη χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, Υπουργοί, Βουλευτές, Δήμαρχοι, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο και εκπρόσωποι της θρησκευτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας.
Πηγή: ΚΥΠΕ