Απαράδεκτος ο Τατάρ-«Αυτό που συνέβη στη Γάζα είναι σαν ένα μάθημα για την Κύπρο»

«Αυτό που συνέβη στην Παλαιστίνη και τη Γάζα είναι σαν ένα μάθημα και πάλι για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στην Κύπρο», υποστήριξε ο Ερσίν Τατάρ, ισχυριζόμενος ότι «η συνέχιση του καθεστώτος εγγυήτριας της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων είναι απαραίτητη».

 Σε δηλώσεις του στην Τραπεζούντα όπου συμμετείχε στο συνέδριο για τη «Στρατηγική σημασία της τδβκ στον τουρκικό κόσμο» στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μαύρης Θάλασσας, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «η τδβκ είναι ένα ανεξάρτητο τουρκικό κράτος στην Ανατολική Μεσόγειο. Η στήριξη που μας παρέχει η Δημοκρατία της Τουρκίας είναι πολύ πολύτιμη. Η στήριξη, οι υποδείξεις και οι εκκλήσεις του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για την προώθηση της τδβκ στη διεθνή κοινότητα είναι πολύ πολύτιμες για εμάς. Η ειρηνευτική επιχείρηση (σσ τουρκική εισβολή) στις 20 Ιουλίου 1974, αποτελεί ένα νέο ορόσημο για την Κύπρο».

Για τις συγκρούσεις στη Γάζα, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι «οι σφαγές που αντιμετώπισαν οι Τ/κ έληξαν με το καθεστώς εγγυήτριας δύναμης» της Τουρκίας.

«Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) παραμένει αναποφάσιστο και θεατής σε αυτό το ζήτημα, αποτελεί τραγωδία για την ανθρωπότητα. Όταν εξετάζουμε την πραγματικότητα της Κύπρου, παρόμοιες καταστάσεις συνέβησαν στην Κύπρο τη δεκαετία του 1960. Εκείνα τα χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο αναμενόταν να παρέμβει ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο έναντι των επιθέσεων στην Κύπρο, δεν παρενέβη, ο ΟΗΕ παρέμεινε θεατής και χιλιάδες αδελφοί και αδελφές μας σφαγιάστηκαν. Το μάθημα που πήραμε ως τδβκ από αυτό είναι η συνέχιση του καθεστώτος εγγυήτριας χώρας της Τουρκίας και η απόλυτη συνέχιση της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, που έφτασαν το 1974, με την απόδοση ειρήνης και ηρεμίας», υποστήριξε ο Τ/κ ηγέτης.

Συμφωνία μόνο στη βάση δύο κρατών

Ο Ερσίν Τατάρ ισχυρίστηκε ακόμη ότι «φυσικά, η δομή δύο ξεχωριστών κρατών υπό την εγγύηση της Τουρκίας είναι πολύ σημαντική. Διότι η νοοτροπία της νότιας Κύπρου εκεί αυτή τη στιγμή είναι να ενωθούν ο βορράς και ο νότος κάτω από μια ομοσπονδιακή δομή και να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επειδή όμως η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι για να προετοιμάσουν την αρχή του τέλους μας με το τέλος του καθεστώτος εγγυήσεων εκεί και να αφήσουν τον τ/κ λαό μόνο του».

Ως εκ τούτου, συνέχισε, «αυτό που συνέβη στην Παλαιστίνη και τη Γάζα μας έχει αναστατώσει πολύ. Αυτό είναι σαν ένα μάθημα και πάλι. Διότι για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στην Κύπρο, είναι απαραίτητη η συνέχιση του καθεστώτος εγγυήτριας της Τουρκίας και η παρουσία τουρκικών στρατευμάτων. Θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά ότι αν υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, αυτή θα γίνει μόνο στη βάση των δύο κρατών»

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Μαρτυρία ενώπιον των Αρχών για παρέμβαση στη σκηνή του εργατικού ατυχήματος στη Λεμεσό
Ο Μακρόν ζήτησε τη διεξαγωγή άμεσων συνομιλιών μεταξύ Κιέβου και Μόσχας
Υποδέχθηκε τη Μέτσολα ο Προεδρος-«Στοχος η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν το 2026»
Ζημιές στην είσοδο των γραφείων του ΔΗΣΥ-Άγνωστοι έσπασαν την τζαμαρία
Απάτη με μηνύματα που παριστάνουν το Τμ. Φορολογίας-Ζητούν στοιχεία για δήθεν επιστροφή φόρου
Στην Κύπρο η Ρομπέρτα Μέτσολα-Κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Δασκάλα στις ΗΠΑ κακοποίησε σεξουαλικά ανήλικα αγόρια και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση
Ένας στους επτά ενήλικες στην Ελλάδα έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά την παιδική ηλικία
Συνελήφθη ο δήμαρχος του Νιούαρκ-Διαμαρτυρόταν για τη λειτουργία κέντρου κράτησης μεταναστών
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 37χρονου που βίασε 16χρονη με νοητική υστέρηση στην Πάτρα