Πτωτική πορεία τιμών τον Δεκέμβριο-Καταγράφηκε μείωση σε 29 προϊόντα

Πτωτική πορεία καταγράφουν οι τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων ακολουθώντας την πτωτική πορεία του πληθωρισμού σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Βασικών Καταναλωτικών Αγαθών της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή για τον μήνα Δεκέμβριο 2023.

Όπως σημειώνεται σε ανακοίνωση της Υπηρεσίας την οποία μετέδωσε το ΓΤΠ,  οι τιμές τον μήνα Δεκέμβριο ακολουθούν την πτωτική πορεία του πληθωρισμού ο οποίος, ως αποτέλεσμα της συνεχούς μείωσης του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού στον τομέα των τροφίμων, ανήλθε σε 1,6% τον Δεκέμβριο έναντι 1,7% τον Νοέμβριο, 3,5% τον Οκτώβριο και 4% τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, όπως αναφέρεται, ο πληθωρισμός στον τομέα των τροφίμων ανήλθε την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2023 στο 7,74% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και έναντι 8,14% την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου και 8,74% τους μήνες Ιανουάριο – Οκτώβριο. Η μεγάλη μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα οφείλεται στη μεταβολή κατά -4,33% στα γεωργικά προϊόντα και κατά -5,32% στα πετρελαιοειδή.

Όπως φαίνεται αναλυτικά στον Πίνακα της Υπηρεσίας (https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2024/01/19012024PinakasTimon.pdf) με τους δείκτες τιμών για τον μήνα Δεκέμβριο, σε σύνολο 45 κατηγοριών βασικών προϊόντων, 29 κατηγορίες κατέγραψαν μείωση, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να παρατηρούνται στα κατεψυγμένα ζυμαρικά κατά 8,2%, στο αλεύρι κατά 7,3%, στο λάδι κατά 5,8% λόγω μείωσης στις τιμές ηλιέλαιων, σε λαχανικά/χόρτα κατά 5,5%, στα αυγά κατά 5,1%, στον κυπριακό καφέ κατά 4,6%, στο φυτικό μαγειρικό λίπος κατά 3,9%, στο γιαούρτι κατά 3,9%, στους χυμούς κατά 3,8% και στις βρεφικές τροφές κατά 3,6%.

Αύξηση παρουσίασαν 16 κατηγορίες, με τη σημαντικότερη να καταγράφεται στα κατεψυγμένα μαλάκια/οστρακοειδή κατά 5,6%, στα αλλαντικά κατά 4,1%, στη ζάχαρη κατά 3,8%, στα κατεψυγμένα ψάρια κατά 3,5%, στο τυρί κατά 2,7% και στο φρέσκο κρέας κατά 1,6%.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της παρακολούθησης της αγοράς και της καταγραφής των τάσεων όπως εξελίσσονται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες, η Υπηρεσία έχει εκ νέου προβεί στις 15/1/2024 στην καταγραφή τιμών 43 κοινών και πολύ σημαντικών για το νοικοκυριό προϊόντων σε τρεις υπεραγορές της πόλης της Λάρνακας.

Όπως φαίνεται στο Συγκριτικό Παρατηρητήριο (https://www.pio.gov.cy/assets/pdf/newsroom/2024/01/19012024Sigkritiko.pdf)  η διαφορά στην αξία του ακριβότερου καλαθιού από το φθηνότερο ανέρχεται σε 11% ή €189,80 έναντι €171,49 με το μεσαίο καλάθι να κυμαίνεται στα €182,93.

Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι το όφελος στον καταναλωτή από την εφαρμογή του μηδενικού συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στα 11 προϊόντα που καλύπτει το μέτρο, συμπεριλαμβανομένων των κρεάτων και λαχανικών από 1/12/2023, ανέρχεται μεταξύ €6,94 – €7,11 σε σύνολο αγορών αξίας €85 περίπου ανάλογα με την υπεραγορά.

Τονίζεται ακόμη ότι η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, καταγράφοντας τιμές όλων των κατηγοριών προϊόντων που εγκρίθηκαν, σε εννέα διαφορετικές υπεραγορές σε 58 σημεία πώλησης παγκύπρια και πως η σημερινή αποτίμηση από την εφαρμογή του μέτρου, με βάση τα πορίσματα των ελέγχων, είναι ότι αυτό έχει θετική επίδραση στις τιμές και κατ’ επέκταση στον πληθωρισμό, εφόσον σε ποσοστό περίπου 75% των προϊόντων οι τιμές έχουν παραμείνει στα επίπεδα της 5ης Μαΐου που εφαρμόστηκε το μέτρο.

Αναφέρεται πως σύμφωνα με τα πορίσματα του τελευταίου ελέγχου που διενεργήθηκε στις 12/1/2024, η συμμόρφωση είναι καθολική με τα ποσοστά για γάλα, αυγά, λαχανικά, ζάχαρη και καφέ να φθάνει στο 85 – 90% και για τα υπόλοιπα προϊόντα να είναι χαμηλότερα.

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή διευκρινίζει ότι τα Παρατηρητήρια Τιμών ετοιμάζονται αποκλειστικά για σκοπούς πληροφόρησης των καταναλωτών και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν συμβουλές και πως δεν προορίζονται και ούτε μπορούν να υποκαταστήσουν την έρευνα αγοράς που πρέπει να κάνει ο κάθε καταναλωτής, βάσει των δικών του προτιμήσεων, δεδομένων και αναγκών, ούτε αποσκοπούν να υποδείξουν στους καταναλωτές τα σημεία πώλησης που θα επιλέξουν ή συγκεκριμένα προϊόντα.

Ιδιαίτερα σημειώνεται ότι κάποια από τα προϊόντα που περιλαμβάνονται στο Παρατηρητήριο υφίστανται ποιοτικές διαφορές, οι οποίες δεν μπορούν να καθοριστούν. Για τον σκοπό αυτό, η Υπηρεσία παροτρύνει τους καταναλωτές όπως κάνουν ουσιαστική έρευνα αγοράς πριν προχωρήσουν σε αγορές, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα του συγκεκριμένου Παρατηρητηρίου.

Τα αναλυτικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου παρέχονται στην ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή (https://consumer.gov.cy/gr/) .

Δειτε Επισης

Βλάβη στο σύστημα παραγωγής του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς
Κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες
Αρχίζει εντός των επόμενων ημερών η εγκατάσταση κλιματιστικών σε σχολεία-Πρώτη επαρχία η Λευκωσία
Κηδεύτηκε 110 χρόνια μετά τη γέννησή του ο ήρωας Δημήτρης Τσαούσης-«Παρέμεινε αγέρωχος, περήφανος και ελεύθερος»
Η Κύπρια ζωγράφος που έφτασε μέχρι τη Νέα Υόρκη-«Η τέχνη είναι ένας διάλογος ανάμεσα στις γενιές»
Σε υποπαραλλαγή της Όμικρον οφείλεται η αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κύπρο
Πρωτοβουλίες και πιέσεις σε Τουρκία από ΕΕ και διεθνή κοινότητα για το Κυπριακό ζήτησε ο Δαμιανός
Στους 37 βαθμούς η θερμοκρασία αλλά με βροχές-Ο καιρός μέχρι την Τρίτη
Σωτήρια παρέμβαση ναυαγοσωστών για λουόμενο στην Πάφο-Μπήκε στο νερό μεθυσμένος
Συντεχνίες ΡΙΚ: Ταχείς διαδικασίες για επίλυση του θέματος με τις συντάξεις