Αριθμοί και εύσημα Ευρωπαίων αξιωματούχων επιβεβαιώνουν τα άλματα στη διαχείριση του Μεταναστευτικού

Τόσο η αλήθεια των αριθμών, που δείχνουν δραστική μείωση των ροών και αύξηση των αναχωρήσεων όσο και τα εύσημα που έλαβε το Υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη εβδομάδα από την Επίτροπο της ΕΕ για τις Εσωτερικές Υποθέσεις Ίλβα Γιόχανσον αλλά και από τον επικεφαλής της Frontex σε Κύπρο και Ελλάδα, Γρηγόρη Αποστόλου, που επισκέφθηκε την Κύπρο την περασμένη Πέμπτη, καταδεικνύουν την πρόοδο και τα άλματα που έγιναν τους τελευταίους δέκα μήνες στον τομέα της Μετανάστευσης.

Σε ότι αφορά τους αριθμούς, αποτυπώνεται και στα δεδομένα που έδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών, πως υπάρχει αλλαγή στην τάση, των αφίξεων μεταναστών σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, το 2023 ο συνολικός αριθμός αφίξεων και αιτήσεων μειώθηκε κατά 50% σε σχέση με το 2022, ενώ ο αριθμός των αφίξεων από αφρικανικές χώρες, μέσω της Πράσινης Γραμμής, μειώθηκε κατά 60%. Σε αυτό το πλαίσιο για πρώτη φορά η εικόνα είναι θετική ως προς τον αριθμό των ατόμων που αποχωρούν από την Κύπρο σε σύγκριση με τα άτομα που φτάνουν στο νησί. Ειδικότερα, το 2023, το ποσοστό επιστροφών επί των αφίξεων έφτασε στο 116% είναι αξιοσημείωτο, ιδιαίτερα εάν ληφθεί υπόψη η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε ότι αφορά τις απόψεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων που επισκέφθηκαν την Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες, για το Μεταναστευτικό, η Επίτροπος Γιόχανσον, αφού συνεχάρη τον υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου, για τα θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο στη συνεργασία των Κυπριακών Αρχών με την Επιτροπή.

«Αυτό που έχετε πετύχει με την τεράστια μείωση των παράτυπων αφίξεων, την εφαρμογή του Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, την εντυπωσιακή αύξηση των επιστροφών, που είναι πραγματικά εξαιρετική σε σύγκριση με τα άλλα κράτη μέλη, μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για τους άλλους», δήλωσε χαρακτηριστικά η κα. Γιόχανσον. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή της για την προσέγγιση της Κύπρου σε σχέση με την προώθηση της νόμιμης μετανάστευσης προς αντικατάσταση της παράνομης, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό με μεθοδικότητα.

Αναφερόμενη στην αλλαγή στη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου από τις Αρχές της Κύπρου, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων επεσήμανε ότι η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης της εξέτασης των αιτήσεων είναι επωφελής τόσο για τους ίδιους τους αιτητές όσο και για την κοινωνία ευρύτερα.

Από την πλευρά του ο Γρηγόρης Αποστόλου, ο οποίος είναι Επικεφαλής της Frontex για την Κύπρο και την Ελλάδα, έδωσε στα εύσημα στον Κωνσταντίνο Ιωάννου, για την επιτυχημένη στρατηγική που ακολουθείται για τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Επιπλέον ο επικεφαλής της Frontex, συνεχάρη τον κ. Ιωάννου για την προσήλωση και την αποτελεσματικότητα της Δημοκρατίας σε σχέση με τη διαχείριση του μεταναστευτικού. Μετέφερε, επίσης, την ετοιμότητα της Frontex να συνεχίσει τη στήριξη προς την Κύπρο και να ενισχύσει τη συνεργασία για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευρύτερα.

Δειτε Επισης

«Μαθητές κατέστρεψαν τη ζωή μίας οικογένειας»-Καταγγελία για τα κινητά εντός των σχολείων
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 15,7 εκατομμύρια του Τζόκερ
Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Σκάμματα» για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή
Τις εισηγήσεις για τις τ/κ περιουσίες κατέθεσε η ΠΕΠ ενώπιον της Επ. Προσφύγων
Δαπάνες €0,5 εκ. για αναβάθμιση παραλιών στον Προϋπολογισμό 2025
Μέχρι τέλος έτους η μελέτη για τον εκσυγχρονισμό επιδομάτων-Καταγράφηκαν 42 διαφορετικά
Στήριξη στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας