Γεφύρι της Άρτας το e-justice-Δίνει χρόνο για επίλυση των προβλημάτων ο ΠΔΣ πριν την... ετυμηγορία
06:00 - 19 Ιανουαρίου 2024
Αναστάτωση, φωνές και έντονες αντιδράσεις έφερε στο δικηγορικό κόσμο, από την πρώτη μέρα λειτουργίας του, το πολυαναμενόμενο ηλεκτρονικό σύστημα e-justice, καθώς πριν καλά καλά ανεβεί, κατέρρελόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία γίνεται προσπάθεια να επιλυθούν, ωστόσο στην αντίπερα όχθη, η Ελεγκτική Υπηρεσία, διεξάγει την δική της έρευνα, τα ευρήματα της οποίας, αρχές της επόμενης εβδομάδας, θα κοινοποιηθούν στο Υφυπουργείο Έρευνας και Καινοτομίας.
Το σύστημα τέθηκε επίσημα σε λειτουργία τη περασμένη Δευτέρα, ωστόσο τα διάφορα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάστηκαν δυσκολεύουν τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί. Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη ανάμεσα στους εμπλεκόμενους, κατά την οποία είχε αποφασιστεί όπως συνεχιστεί να λειτουργεί το σύστημα, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα και να γίνουν διορθώσεις, αλλά παράλληλα να γίνονται διευθετήσεις μέσω του πρωτοκολλητείου, όταν η διαδικασία είναι ανέφικτη.
Παρόλα αυτά, ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος, συνεδρίασε το απόγευμα της Πέμπτης, όπου αποφασίστηκε να τεθούν χρονοδιαγράμματα και να δοθεί περιθώριο κάποιων ημερών, ώστε οι αρμόδιοι να βρουν λύσεις και να δοθεί τέλος στην ταλαιπωρία που υφίστανται. Μιλώντας στον REPORTER, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Μιχάλης Βορκάς, ανέφερε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε, γιατί Δικαιοσύνη δεν μπορεί να περιμένει. Ζητούμε να τεθούν χρονοδιαγράμματα για επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων που διαπιστωθήκαν, διότι έτσι όπως καταλήξαμε πήγαμε πίσω στην περίοδο του 2021, πριν την εφαρμογή του i-justice».
Ο κος Βορκάς σημείωσε πως «υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες και τα δικηγορικά γραφεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους. Προκύπτουν σοβαρά προβλήματα και κάποια αφορούν παραβίαση δικαιωμάτων».
Παράλληλα είπε πως, «το i-justice είχε δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ο δικηγορικός κόσμος είχε εξασκηθεί στο τρόπο λειτουργίας, ωστόσο το e-justice φαίνεται να παρουσιάζει αδυναμίες από την εταιρεία που το ανέλαβε για να καταφέρει να λειτουργήσει. Η δημιουργία του είχε αναβληθεί τον Απρίλιο από την εταιρεία, ενώ τον Δεκέμβριο ζητήσαμε εμείς την αναβολή του όταν αντιληφθήκαμε από την εμπλοκή μας, ότι υπήρχαν κενά και αυτές οι αδυναμίες».
Σύμφωνα με τον κ. Βορκά, ο Δικηγορικός Σύλλογος, θα παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα τις επόμενες ημέρες και εάν δεν υπάρξουν εξελίξεις, θα προχωρήσουν σε ανάλογες τοποθετήσεις.
Την ίδια ώρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, με τα πρώτα ευρήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, να δείχνουν πως προκύπτουν σοβαρά ζητήματα. Τα ευρήματα της Ελεγκτικής, αναμένεται να αποσταλούν την επόμενη βδομάδα στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής του Υφυπουργείου Καινοτομίας, ενώ αργότερα αναμένεται να ετοιμαστεί ειδική έκθεση.
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, σημείωσε πως η Υπηρεσία παρακολουθεί το θέμα μέσω της Κεντρικής Επιτροπής Αλλαγών και Απαιτήσεων (ΚΕΑΑ), όπου ήδη έχουν καταθέσει τις θέσεις τους για όλα όσα έχουν έρθει ενώπιόν της. Πρόσθεσε επίσης, ότι «με την επιστολή ελέγχου που θα αποσταλεί την επόμενη βδομάδα στο ΤΥΠ, θα αναμένουν απάντηση και ο έλεγχος θα συνεχιστεί, ενώ σε κάποια στιγμή θα υπάρξει ειδική έκθεση». Ο κος Πετρίδης είπε επίσης πως «βλέπουν θέματα κόστους, διάρκειας, αλλαγών, καθυστερήσεων, μη επιβολής ρητρών και παραδοτέων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εντατικές προσπάθειες καταβάλλει το Υφυπουργείο Καινοτομίας για τα τεχνικά ζητήματα του eJustice