Ο διπλός στόχος της ΔΗΠΑ, τα καλά σενάρια και η εκμετάλλευση των συγκυριών

Σε πλήρεις ρυθμούς προετοιμασίας ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου βρίσκεται η Δημοκρατική Παράταξη. Πρόκειται για ένα από τα κόμματα που δίνουν εξίσου μεγάλη σημασία και στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, αφού θεωρεί ότι, εάν δουλέψει σκληρά και εκμεταλλευτεί τις συγκυρίες, έχει περιθώρια να βγει κερδισμένη σε διάφορα επίπεδα.

Επί της ουσίας η ΔΗΠΑ-Συνεργασία βρίσκεται από ιδρύσεώς της σε συνεχή ανοδική πορεία, την οποία θα ήθελε να συνεχίσει και σε αυτές τις εκλογές, κάτι που θα εξυπηρετήσει διαφορετικούς στόχους. Στην περίπτωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή τη στιγμή η ΔΗΠΑ, παρόλο που διαθέτει εκπροσώπους, αυτοί δεν αναδείχθηκαν από τα δικά της ψηφοδέλτια αλλά ήταν πρόσωπα που στην πορεία προσχώρησαν στην παράταξη. Ως εκ τούτου, για πρώτη φορά φέτος θα εκλέξει δικά της μέλη στα Δημοτικά Συμβούλια και τις Σχολικές Εφορείες, εξασφαλίζοντας έτσι μια πιο ισορροπημένη και διευρυμένη παρουσία.

Η ΔΗΠΑ επένδυσε αρκετά στη συνεργασία με της με τον ΔΗΣΥ με στόχο, πέραν των δημοτικών συμβούλων και σχολικών εφόρων που θα εκλέξει αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις, να αντλήσει επαρκή υποστήριξη για να μπορέσει να διεκδικήσει και τη Δημαρχία Στροβόλου με τον Χρίστο Τσίγκη, καθώς και μία σειρά από Αντιδημαρχίες. Πιθανή επιτυχή έκβαση αυτών των επιλογών, που προέκυψαν μέσα από συνεργασίες, θα συμβάλει στην περαιτέρω εμπέδωσή της στον πολιτικό χάρτη και θα διευρύνει την παρουσία δικών της στελεχών στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων, οι οποίες μάλιστα θα επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Σε ό,τι αφορά τα Δημοτικά Συμβούλια, παρά τις δυσκολίες, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η προετοιμασία βρίσκεται σε προχωρημένο επίπεδο και απομένουν μόνο λίγες περιπτώσεις δημοτικών διαμερισμάτων που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα ψηφοδέλτια. Το εγχείρημα αυτό, όπως και για τα άλλα μεσαία και μικρά κόμματα, είναι δύσκολο, καθώς καλούνται για παράδειγμα να βρουν τέσσερις και πέντε υποψήφιους σε μία περιοχή που έχουν δέκα και είκοσι ψηφοφόρους. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές από το κόμμα, τα έχουν καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, επιστρατεύοντας και πρόσωπα που δεν ήταν μέλη της παράταξης προηγουμένως αλλά έχουν βούληση για εμπλοκή στα κοινά και προσφορά. Με αυτόν τον τρόπο μεγαλώνει και η ίδια η ΔΗΠΑ, που ως ένα νέο ηλικιακά κόμμα δεν διαθέτει ακόμη ξεκάθαρη εκλογική βάση και στελέχη σε κάθε γωνιά της Κύπρου. Υπάρχει, συνεπώς, κλίμα αισιοδοξίας ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η παράταξη θα έχει τελειώσει και με αυτά τα ψηφοδέλτια.

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές, το στοίχημα είναι ακόμα πιο μεγάλο, καθώς εκεί μετρούνται κομματικά ποσοστά. Σε αυτό το επίπεδο είναι που θα διαφανεί αν συνεχίζεται η ανοδική τάση και αν το κόμμα βελτίωσε τη θέση του από το 2021. Επί της ουσίας, η ΔΗΠΑ θα ήθελε ιδανικά να κινηθεί σε ένα ποσοστό κοντά στο 7,5%. Πρόκειται για ένα στόχο ομολογουμένως δύσκολο αλλά που δεν θεωρείται ακατόρθωτος από τα στελέχη του κόμματος. Το ποσοστό αυτό, πέραν της αύξησης που θα συνιστούσε από το 6,1% των Βουλευτικών Εκλογών, θεωρητικά θα μπορούσε να εξασφαλίσει στη ΔΗΠΑ και έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Για να συμβεί, βεβαίως, αυτό θα πρέπει να επαληθευτούν τα σενάρια που θέλουν ένα εκ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων να χάνει τη μία από τις δύο έδρες του, κάτι που μαθηματικά αποτελεί ενδεχόμενο, παρόλο που πολιτικά θεωρείται δύσκολο να συμβεί.

Ακόμη, όμως, και χωρίς να επιτύχει είσοδο στο Ευρωκοινοβούλιο, η ΔΗΠΑ θα μπορούσε να βγει κερδισμένη από τις Ευρωεκλογές, εάν τα πάει καλά, στο σενάριο που δεν έχουν καλές επιδόσεις κάποια άλλα κόμματα ή υπάρξουν ανακατατάξεις στον κομματικό χάρτη. Υπάρχουν σενάρια που θα μπορούσε να μικρύνει τη διαφορά της από τα κόμματα που προηγούνται και να τη μεγαλώσει από τα κόμματα που ακολουθούν, ενισχύοντας τον ρυθμιστικό της ρόλο.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά όμως, η ΔΗΠΑ χρειάζεται ένα καλό και ανταγωνιστικό ψηφοδέλτιο, καθώς και την προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή την περίοδο ο πρόεδρος της παράταξης, Μάριος Καρογιάν, μελετά τις επιλογές, ώστε κάποια στιγμή μέσα στον επόμενο μήνα να μπορεί το κόμμα να καταλήξει σε αποφάσεις ως προς τα πρόσωπα. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας καλός και ισορροπημένος συνδυασμός ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος και προσωπικότητες της ευρύτερης κοινωνίας, οι οποίες θα μπορούσαν να επιστρατευτούν ως αριστίνδην και να προσελκύσουν ψηφοφόρους. Βολιδοσκοπήσεις γίνονται και προς τις δύο κατευθύνσεις, ώστε το ψηφοδέλτιο στο οποίο θα καταλήξει το κόμμα να είναι δυνατό και πολυσυλλεκτικό.

Την ίδια στιγμή, φαίνεται πως στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησαν να εντείνονται οι επαφές με τη βάση, ενόψει της προεκλογικής περιόδου που έρχεται, ώστε να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή παρουσία της παράταξης. Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται καθοριστικές για το κλείσιμο του κύκλου των ψηφοδελτίων και των υποψηφίων της ΔΗΠΑ. Ακολούθως, όμως, στο κόμμα θα πρέπει να σηκώσουν μανίκια, εάν θέλουν να επιτύχουν τους δύσκολους στόχους που τίθενται.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας