Αστυνομία και στρατός εισέβαλαν στη φυλακή του Γουαγιακίλ στον Ισημερινό

Εκατοντάδες αστυνομικοί και στρατιώτες εισέβαλαν σήμερα στη φυλακή του Γουαγιακίλ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο ενός πολέμου μεταξύ αντίπαλων συμμοριών εμπόρων ναρκωτικών και όπου, χθες, δολοφονήθηκε ένας εισαγγελέας ο οποίος ερευνούσε τις εγκληματικές οργανώσεις που σπέρνουν τον τρόμο στον Ισημερινό.

«Μονάδες του στρατού και της αστυνομίας πραγματοποιούν μια νέα επέμβαση» με στόχο «να ελέγξουν την εξωτερική και την εσωτερική περίμετρο του σωφρονιστικού ιδρύματος», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Χ.

Οι αρχές δεν έδωσαν περισσότερες διευκρινίσεις για τους λόγους που οδήγησαν σε αυτήν την επέμβαση. Από τη φυλακή αυτή δραπέτευσε πριν από περίπου 15 ημέρες ο Αντόλφ Μασίας ή «Φίτο», ο αρχηγός ενός από τα μεγαλύτερα καρτέλ ναρκωτικών της χώρας. Ακολούθησε ένα κύμα βίας, με στάσεις και ομηρείες σε φυλακές, αλλά και βίαια επεισόδια στους δρόμους του Γουαγιακίλ και του Κίτο, με τις συμμορίες να προκαλούν τρόμο με εκρήξεις και πυρά εναντίον αστυνομικών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν το πρωί άρματα και βαριά οπλισμένους στρατιώτες, με καλυμμένα τα πρόσωπα, να μπαίνουν στη φυλακή.

Νωρίτερα, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για τη δολοφονία του εισαγγελέα Σέζαρ Σουάρες, ο οποίος ερευνούσε την πρόσφατη ένοπλη επίθεση σε ένα τηλεοπτικό κανάλι του Γουαγιακίλ. Σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας, τον Σέζαρ Σαπάτα, στα «αποδεικτικά στοιχεία» που βρέθηκαν περιλαμβάνονται ένα τουφέκι, δύο γεμιστήρες και δύο οχήματα, το ένα εκ των οποίων ήταν καμένο.

Η εισβολή μασκοφόρων ενόπλων, σε απευθείας μετάδοση, στις 9 Ιανουαρίου στον σταθμό της δημόσιας τηλεόρασης TC, σόκαρε όλη τη χώρα. Με την ταχεία επέμβαση των δυνάμεων της τάξης μπήκε τέλος στην ομηρεία δημοσιογράφων και υπαλλήλων του σταθμού, χωρίς να υπάρξουν θύματα. Δεκατρείς ύποπτοι συνελήφθησαν.

Για να αποκατασταθεί η τάξη ο πρόεδρος Ντάνιελ Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε «εμπόλεμη κατάσταση» απέναντι στις συμμορίες και κινητοποίησε 20.000 στρατιώτες. Από τις ταραχές σκοτώθηκαν τουλάχιστον 19 άνθρωποι.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, ο δικαστικός λειτουργός που δολοφονήθηκε είχε αναλάβει να καθορίσει ποια συμμορία ευθυνόταν για την επίθεση στην τηλεόραση. Ο εισαγγελέας είχε αναλάβει επίσης έρευνες για τη διείσδυση της μαφίας στο δικαστικό σύστημα καθώς και τα σκάνδαλα γύρω από την αγορά ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid-19.

Η γενική εισαγγελέας Ντιάνα Σαλαζάρ αποκάλυψε ότι υπήρξαν απειλές θανάτου από τους Λος Λόμπος, μια από τις κυριότερες εγκληματικές οργανώσεις του Ισημερινού, ο αρχηγός της οποίας, ο Φαμπρίσιο Κολόν Πικόλε, δραπέτευσε επίσης την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: ΑΠΕ

Δειτε Επισης

Παραβίαση κατάπαυσης πυρός από τη Ρωσία καταγγέλλει η Ουκρανία
Πώς επιλέγει ένας Πάπας το όνομά του-Ποια είναι τα «ανεπιθύμητα»
Τα συγχαρητήρια του Ντόναλντ Τραμπ στον νέο Πάπα-«Μεγάλη τιμή που είναι Αμερικανός»
Ποιος είναι ο Λέων ΙΔ΄, o πρώτος Πάπας από τις ΗΠΑ-Θεωρείται συνεχιστής του Φραγκίσκου
Νέος Πάπας ο Αμερικανός Ρόμπερτ Πρέβοστ-Πήρε το όνομα Λέων 14ος
Νέοι βομβαρδισμοί από την Ινδία στο Κασμίρ-Εκρήξεις στο αεροδρόμιο της Τζαμού
Λευκός καπνός στην Καπέλα Σιξτίνα-Εξελέγη νέος Πάπας στην τέταρτη ψηφοφορία
Ο Τραμπ ανακοίνωσε εμπορική συμφωνία ΗΠΑ με Βρετανία-Ποια προϊόντα εξαιρούνται από τους δασμούς
Σε εξέλιξη η νέα ψηφοφορία για την εκλογή του Πάπα-Live εικόνα από το Βατικανό
Η ΕΕ ετοιμάζει αντίμετρα 95 δισ. αν ο Τραμπ δεν κάνει συμφωνία για τους δασμούς