Απαλλαγή από το τέλος 0,4% επί πώλησης ακινήτων για σκοπούς εξόφλησης ΜΕΔ

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα νόμο που απαλλάσσει από την καταβολή του τέλους 0,4% για σκοπούς Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, άτομα που πώλησαν ακίνητη περιουσία ή μεταβίβασαν μετοχές για σκοπούς εξόφλησης Μη Εξυπηρετούμενου Δανείου.

Τη σχετική πρόταση νόμου υπέβαλε ο βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης.

Συγκεκριμένα με τον νόμο που ψηφίστηκε απαλλάσσεται αναδρομικά ο δανειολήπτης από την καταβολή του τέλους, όταν το προϊόν της πώλησης ακίνητης περιουσίας ή μεταβίβασης μετοχών χρησιμοποιείται για καταβολή μέρους ή για εξόφληση μη εξυπηρετούμενου δανείου στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης.

Υπάρχει επίσης δέσμευση του Τμήματος Φορολογίας όπως τα ήδη καταβληθέντα τέλη κατά τη χρονική περίοδο μεταξύ 22ας Φεβρουαρίου 2021 και 17ης Νοεμβρίου 2022 επιστραφούν στα πρόσωπα, τα οποία τα έχουν ήδη καταβάλει κατά την υπό αναφορά περίοδο, εφόσον το τίμημα από τις πωλήσεις αυτές έχει χρησιμοποιηθεί για μείωση ή εξόφληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.

Ο βουλευτής Αλέκος Τρυφωνίδης ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη νομοθεσία καλύπτεται ένα κενό που υπήρχε στο νόμο και βοηθούνται 3000 δανειολήπτες που παρείχαν την περιουσία τους για σκοπούς αναδιάρθρωσης.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων απαλλάσσονται από ένα βάρος το οποίο ωστόσο για αυτούς είναι μεγάλο. Ωστόσο όπως είπε η φορολογία αυτή είναι 400 ευρώ στην πώληση ακινήτου 100,000 ευρώ και κάποιοι, ακόμα και εκατομμυριούχοι, βρήκαν ευκαιρία και άσκησαν πιέσεις ώστε να υπάρξει απαλλαγή όλων για τη συγκεκριμένη από τον Φεβρουάριο του 2021 μέχρι τον Νοέμβριο του 2023.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι παρόλο που τα ποσά είναι μικρά, όταν δοθεί φοροαπαλλαχτικό από το Κτηματολόγιο και μετά από κάποια χρόνια να στέλνονται 30,000 επιστολές και τους λένε ότι οφείλουν, πρόκειται για μια λάθος διαδικασία.

Ο μεμονωμένος σοσιαλιστής βουλευτής Κωστής Ευσταθίου συνεχάρη τον κ. Τρυφωνίδη και έδωσε τα εύσημα στην Επιτροπή Προσφύγων για τη λήξη μιας εκκρεμότητας για την οποία όπως είπε δεν ευθύνεται το Κοινοβούλιο, αλλά η καθυστέρηση της εκτελεστικής εξουσίας στην εφαρμογή του νόμου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Συμφωνία συνεργασίας Ογκολογικού Κέντρου Τράπεζας Κύπρου με το ογκολογικό νοσοκομείο Royal Marsden Hospital στο Λονδίνο
Έστησε εργαστήριο για καλλιέργεια κάνναβης στο σπίτι του στη Ρόδο
Άνεμοι και μεμονωμένες βροχές στο καιρικό μενού-Στους 31 βαθμούς η θερμοκρασία
Το deja vu του 2019, ο καλπασμός του ΕΛΑΜ και η παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων
Στις κάλπες οι δάσκαλοι, εκλέγουν τη νέα ηγεσία της ΠΟΕΔ-Οι προκλήσεις και τα ανοιχτά θέματα
Οι τρεις μάχες των Ευρωεκλογών, η θολή εικόνα και η μη τυπική εκλογική συμπεριφορά
Προετοίμασαν το έδαφος για εμπλοκή ΠτΔ στη διαμάχη Ελεγκτή και Εισαγγελέα-Αναδεικνύεται ξανά το διπλό καπέλο
Κορυφαία πρόκληση για την ΑΗΚ η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και η μείωση ρύπων
Με συμφωνία τριών σημείων, διασφαλίζεται το εργασιακό μέλλον των 69 υπαλλήλων της Kition-Τι προβλέπει
Υπό ειδικό στέγαστρο από την Τρίτη το Λεωφορείο της Αντίστασης