Ένταση και αντεγκλήσεις στη Βουλή για το κλείσιμο της «Αθηνάς»-Μόνο δύο γηρίατροι στην Κύπρο
15:45 - 18 Ιανουαρίου 2024
Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η συνεδρίαση της Επιτροπής Υγείας, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν, λόγω του τερματισμού λειτουργίας της γηριατρικής κλινικής στη Λάρνακα. Μάλιστα, η ένταση ανάμεσα στον βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου και του προέδρου της Επιτροπής, Ευθύμιου Δίπλαρου για τον χρόνο των τοποθετήσεων των βουλευτών, οδήγησε σε ολιγόλεπτη διακοπή της συνεδρίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καβγάς Δίπλαρου και Κέττηρου στη Βουλή-Διακόπηκε για λίγο η επιτροπή Υγείας
Πριν τη διακοπή, σε πρώτη φάση, ένταση είχε σημειωθεί κατά τη αναφορά του διευθυντή της Γηριατρικής Κλινικής «Αθηνά», Γιάννου Ταφούνα, ο οποίος σε μια προσπάθεια να αναδείξει την αναγκαιότητα της ύπαρξης της γηριατρικής κλινικής, σημείωσε μεταξύ άλλων, αναφερόμενος στα πρωτόκολλα που ακολουθούν ότι πραγματοποιούν εκπαιδεύσεις προσωπικού. «Να σας αναφέρω ένα περιστατικό που σημειώθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας, για να καταλάβετε τι σημαίνει Γηριατρική. Νοσηλευτής στάθηκε από πάνω από ηλικιωμένο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και προσπάθησε να το ξυπνήσει, αλλά επειδή είχε πρόβλημα με τα αυτιά του, δεν απαντούσε. Όταν πήγε μπροστά του ο νοσηλευτής, ο ηλικιωμένος αιφνιδιάστηκε με αποτέλεσμα να κτυπήσει τον νοσηλευτή. Και τι έγινε στο τέλος της ημέρας; Έδεσαν τον ηλικιωμένο», είπε ο κος Ταφούνας.
Άμεση ήταν η αντίδραση του εκπροσώπου το Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), Χαράλαμπου Χαριλάου, ο οποίος ζήτησε να κατατεθεί επίσημα το περιστατικό και να το καταγγείλει. «Επειδή ακούμε πολλά. Δεν μπορούμε να ανοίγουμε το στόμα μας και απλά να λέμε». Λόγω της έντασης η κα Σάββια Ορφανίδου, που προέδρευσε για λίγο στην επιτροπή αντικαθιστώντας τον κύριο Δίπλαρο, παρενέβη και ζήτησε από τον κ. Χαριλάου να τοποθετηθεί αργότερα.
Στην συνέχεια, αφού έλαβε τον λόγο ο κος Χαριλάου ανέφερε πω, «τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα γίνουν το όχημα κανενός, για να αυξήσει τις μονάδες του. Για αυτό εάν έχουν κάτι, με διαφάνεια να το καταγγέλλουν. Στο τέλος αυτό που καταφέρνουμε, είναι να βάζουμε στο στόχαστρο τα δημόσια νοσηλευτήρια που είναι τα μόνα που προσφέρουν υπηρεσίες στους ηλικιωμένους. Κανένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο δεν προσφέρει υπηρεσίες».
Δύο μόνο γηρίατροι στην Κύπρο
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στην επιτροπή, τόσο οι προσκεκλημένοι, όσο και οι βουλευτές εξέφρασαν τη σημαντικότητα της δημιουργίας Γηριατρικών Κλινικών, αλλά και της ιατρικής ειδικότητας των γηρίατρων στην Κύπρο, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι οκτώ, από τους οποίους μόνο οι δύο ασκούν το επάγγελμα. Ο ένας μάλιστα, είναι ο γηρίατρος της Κλινικής «Αθηνάς» που οδεύει προς κλείσιμο, ενώ ο δεύτερος έχει δικό του ιατρείο.
Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας, Δήμος Αντωνίου ανέφερε πως, η κόρη του που τέλειωσε γιατρός, ήθελε να γίνει γηρίατρος και δεν ήρθε στην Κύπρο γιατί δεν έχει μέλλον. «Πρέπει να σκεφτούμε αυτούς τους ανθρώπους. Η κα Κανάρη είχε πει ότι θα γίνουν μελέτες για την δημιουργία Γηριατρικών Κλινικών. Πρέπει να δούμε τι θα γίνει», σημείωσε ο κος Αντωνίου.
Ο κος Αντωνίου εξέφρασε απογοήτευση από τη συμπεριφορά κατά των ηλικιωμένων. «Είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς καμία αμφιβολία. Η ισότιμη μεταχείριση όσον αφορά την υγεία, πέρασε από το παράθυρο και έφυγε. Βλέπουμε ότι είναι γεμάτοι οι παθολογικοί θάλαμοι. Εδώ και καιρό ζητάμε τη δημιουργία Γηριατρικών Κλινικών, έχουμε ένα σωρό Παιδίατρους και έχουμε δύο γηρίατρους για 180 χιλιάδες πολίτες άνω των 65 ετών. Έχουμε τρία με τέσσερα κέντρα αποκατάστασης. Τι θα απογίνουν όλοι αυτοί. Τους αφήνουμε μόνους στα σπίτια τους χωρίς φροντίδα και τους λέμε μείνετε να πεθάνετε σπίτι σας. Αυτό κάνουμε στο τέλος της ημέρας. Πρέπει να υπάρξει ολιστική προσέγγιση. Να πιεστούν τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, για να έχουμε γηρίατρους».
Τα δεδομένα του ΟΑΥ και το Υπ. Υγείας
Από πλευράς του ο Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, ανέφερε πως υπάρχουν κριτήρια και πως «θα δούμε το θέμα και αν υπάρχει κάποια αδικία, ίσως βοηθηθεί η Κλινική «Αθηνά» σε εκείνο το πλαίσιο. Εμείς θέλουμε να υπάρχουν Γηριατρικές Κλινικές και θα πρέπει το Υπουργείο Υγείας να ενθαρρύνει τη δημιουργία τους, αλλά και την ένταξη της ειδικότητας του γηρίατρου».
Παράλληλα ανέφερε πως, «στα ποιοτικά κριτήρια που έχουμε εντάξει εδώ και λίγους μήνες ενθαρρύνουμε τα νοσηλευτήρια μας να διαχειρίζονται περιστατικά ηλικιωμένων. Η αμοιβή τους αυξάνεται εάν διαχειρίζονται ηλικιωμένους. Έτσι τους ενθαρρύνουμε».
Σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, κος Ευθύμιος Δίπλαρος ανέφερε πως τα μέλη της Επιτροπής θα αποστείλουν επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας, μέσα από την οποία θα ζητήσουν ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί για την δημιουργία Γηριατρικών Κλινικών, αλλά και τη σχετική μελέτη που θα ετοιμαζόταν.
Παράλληλα, στην επιστολή θα ζητούν ενημέρωση για την κατάρτιση της Εθνικής Στρατηγική Υγείας για Ηλικιωμένους η οποία θα οδηγείτο στο Υπουργικό Συμβούλιο.