Μελετά τις εκκρεμότητες και λαμβάνει αποφάσεις το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ

Επί τάπητος στο Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ θα τεθούν σήμερα το απόγευμα οι εκκρεμότητες που υπάρχουν ενόψει των διπλών εκλογών του Ιουνίου. Οι σοσιαλιστές, αν και προέβησαν σε πολλές ανακοινώσεις το προηγούμενο διάστημα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων στην επαρχία Λευκωσίας, συνεχίζουν να έχουν αρκετά κενά σε ό,τι αφορά τα υψηλόβαθμα αξιώματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ, όπως και τα υπόλοιπα κόμματα, δεν έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα που θα βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών.

Όλες αυτές οι εκκρεμότητες αναμένεται να αξιολογηθούν κατά τη συνεδρία και δεν αποκλείεται να ληφθούν και συγκεκριμένες αποφάσεις, που θα οδηγήσουν σε νέες ανακοινώσεις. Είναι σαφές ότι η ΕΔΕΚ δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις για όλες τις περιπτώσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, καθώς βρίσκεται σε αναμονή για το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων ανάμεσα σε άλλα κόμματα σε ορισμένους Δήμους. Έτσι κι αλλιώς, αποτελεί κοινό στοιχείο μεταξύ όλων των κομμάτων ότι για τις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν κλειδωμένες αποφάσεις, είτε αναμένουν να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ άλλων δυνάμεων, ώστε να υπάρχουν όλες οι επιλογές διαθέσιμες στο τραπέζι, είτε δεν τους ικανοποιούν οι υφιστάμενες επιλογές στο πλαίσιο των συνεργασιών και έτσι θα πρέπει να καταλήξουν σε εσωτερικές λύσεις.

Στην περίπτωση της ΕΔΕΚ το μεγαλύτερο ίσως ερώτημα αφορά το τι θα πράξει στον Δήμο Λευκωσίας. Οι επιλογές στο τραπέζι είναι αυτή του Νίκου Τορναρίτη, που πέραν του ΔΗΣΥ υποστηρίζεται και από το ΔΗΚΟ και τη ΔΗΠΑ, και του Χαράλαμπου Προύντζου, τον οποίο θα υποστηρίξει το ΑΚΕΛ. Θα πρέπει να αξιολογηθούν αμφότεροι, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας και, αν δεν υπάρχει, τότε η ΕΔΕΚ θα πρέπει να αναζητήσει μια δική της λύση. Θα πρέπει, επίσης, να αποφασίσει τα πρόσωπα που θα υποστηρίξει για τις τέσσερις θέσεις των αντιδημάρχων της πρωτεύσας, καθώς και για τον περιφερειάρχη.

Σε ό,τι αφορά τον Δήμο Πάφου, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα των περιπτώσεων που η ΕΔΕΚ αναμένει την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ άλλων δυνάμεων, καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται διάλογος του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, που εστιάζεται στον δημοτικό σύμβουλο Εύρο Λοϊζίδη για τη Δημαρχία. Για τον Στρόβολο θα αξιολογηθούν οι περιπτώσεις του Χρίστου Τσίγκη και του Σταύρου Σταυρινίδη και αναμένεται πως θα αποφασιστεί ένας εκ των δύο. Η άλλη μεγάλη εκκρεμότητα της ΕΔΕΚ είναι η ελεύθερη Αμμόχωστος, όπου δεν έχει κλειδώσει υποστήριξη ούτε σε επίπεδο δημάρχων, ούτε αντιδημάρχων, ενώ δεν έχει λάβει κάποια απόφαση ούτε και για τον υποψήφιο που θα στηρίξει στον Επαρχιακό Οργανισμό.

Εκκρεμότητες υπάρχουν και σε άλλες περιοχές, κυρίως σε ό,τι αφορά τους υποψήφιους αντιδημάρχους. Σε σχέση με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, τουλάχιστον για τους υποψήφιους δημάρχους, υπενθυμίζεται ότι την στήριξη της ΕΔΕΚ θα έχει η Φωτούλα Χατζηπαπά στη Λακατάμια και ο Ανδρέας Ιωσήφ στη Νότια Λευκωσία. Στην επαρχία Λεμεσού, το κόμμα θα ταχθεί στο πλευρό του Γιάννη Τσουλόφτα για τον Επαρχιακό Οργανισμό και του Γιάννη Αρμεύτη για τη Δημαρχία Λεμεσού. Θα υποστηρίξει, επίσης, τον Παντελή Γεωργίου στη Δυτική Λεμεσό. Στην Λάρνακα η ΕΔΕΚ θα στηρίξει τον Ανδρέα Βύρα για τη Δημαρχία Λάρνακας και τον Χριστόδουλο Πάρτου για τη Δημαρχία Αραδίππου. Στον Δήμο Λευκάρων κατέρχεται με δικό της υποψήφιο, τον Σοφοκλή Σοφοκλέους, ο οποίος θεωρείται πρόσωπο ευρείας αποδοχής και θα στηριχθεί τουλάχιστον από τον ΔΗΣΥ και τη ΔΗΠΑ. Σε ό,τι αφορά την επαρχία Πάφου, το κόμμα θα στηρίξει τον Νίκο Παλιό στην Ανατολική Πάφο και τον Μαρίνο Λάμπρου στον Δήμο Ακάμα.

Ως εκ τούτου, συνάγεται ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά ανοιχτά μέτωπα. Κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται εδώ και καιρό στα σκαριά και αναμένεται η λήψη τελικής απόφασης. Άλλες είναι υπό διαβούλευση ακόμη με τα άλλα κόμματα και υπάρχει και μια τρίτη κατηγορία, που αναμένεται η ολοκλήρωση των διεργασιών άλλων κομμάτων, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα πριν τη λήψη απόφασης. Κατά τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου αναμένεται να ξεκαθαρίσουν όλες αυτές οι περιπτώσεις και να διαφανεί εάν υπάρχουν περιοχές στις οποίες η ΕΔΕΚ θα πρέπει να αναζητήσει δικούς της υποψηφίους έξω από το πλαίσιο των συνεργασιών και εάν θα πρέπει να εμπλακεί εκ νέου σε διάλογο με άλλες πολιτικές δυνάμεις για κάποιους υποψηφίους ή θέσεις.

Πηγές από το κόμμα δεν απέκλειαν, πάντως, να γίνει συζήτηση και για το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών στο σημερινό Πολιτικό Γραφείο. Το ζήτημα χειρίζεται ο πρόεδρος, Μαρίνος Σιζόπουλος ,ο οποίος φαίνεται να έχει κάνει τις πρώτες συζητήσεις και βολιδοσκοπήσεις και να έχει υπόψιν του κάποια πρόσωπα ως πιθανούς υποψηφίους, για τα οποία, είτε τώρα είτε σε μία από τις επόμενες συνεδρίες, θα συζητήσει με την υπόλοιπη ηγεσία.

Δειτε Επισης

Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο
Φωτιά σε υπνοδωμάτιο διαμερίσματος στην Πάφο-Στο Νοσοκομείο ο ένοικος με αναπνευστικά προβλήματα
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Πώς τοποθετείται ο Πρόεδρος για την απαγόρευση μετακίνησης οπαδών-«Δεν έχει βρεθεί η χρυσή τομή»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Ένας Ισραηλινός και ένας Παλαιστίνιος αγκαλιάστηκαν μπροστά στον Πάπα Φραγκίσκο
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Εν αναμονή σήματος από Europol, Interpol και Ρωσία για το απειλητικό email που αναστάτωσε τα σχολεία οι Αρχές