«Αόρατες» σε σχέση με την ακρίβεια οι αυξήσεις στις συντάξεις-Ζητά αναθεώρηση αποφάσεων η ΕΣΚ

Δυσφορία και απογοήτευση επικρατεί ανάμεσα στους συνταξιούχους, αναφορικά με τις αυξήσεις στις συντάξεις που θα λάβουν στο τέλος Ιανουαρίου, καθώς, αφενός αυτές αντιστοιχούν με μερικά ευρώ, αφετέρου είναι κάτι που ούτως ή αλλιώς θα γινόταν και δεν αποτελεί απόφαση της Κυβέρνησης. Για αυτό τον λόγο καλούν την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τα υφιστάμενα μέτρα για τους συνταξιούχους και να εισακούσει τα αιτήματά τους.

Πιο συγκεκριμένα, οι συνταξιούχοι ζητούν αντισταθμιστικές παροχές για τους ίδιους, μείωση στο κόστος φαρμάκων, όπως και την ένταξη των χαμηλοσυνταξιούχων στη διατίμηση του 20% για το ηλεκτρικό ρεύμα, που θα τους επιτρέψει να ενταχθούν στις ειδικές ομάδες πληθυσμού, που λαμβάνουν μειωμένη διατίμηση ανά διμηνία.

Αναφορικά με τις αυξήσεις που θα λάβουν οι συνταξιούχοι, αυτές είναι της τάξεως του 3,89% στη βασική σύνταξη και κατά 1,68% στο υπόλοιπο μέρος της σύνταξης. Όπως εξήγησε στον REPORTER, ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων (ΕΣΚ), Κώστας Σκαρπάρης, «ένας συνταξιούχος που λαμβάνει 1,000 ευρώ σύνταξη, για τα πρώτα 465 ευρώ θα λάβει 3,89% αύξηση, δηλαδή, από 15 μέχρι 18 ευρώ αύξηση και στο υπόλοιπο ποσό της σύνταξης, δηλαδή στα 535 ευρώ, θα λάβει το 1,68%. Οι αυξήσεις αυτές θα ενσωματωθούν στις συντάξεις από τα τέλη Ιανουαρίου».

Ο κ. Σκαρπάρης, ανέδειξε τη δυσφορία που επικρατεί ανάμεσα στους συνταξιούχους υποδεικνύοντας πως, «δεν είμαστε ικανοποιημένοι από αυτές τις αυξήσεις, καθώς πρόκειται για μικρές αλλαγές, που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν στη βάση της Νομοθεσίας. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει να κλείνει τ’ αυτιά της, όπως και η προηγούμενη Κυβέρνηση, στα αιτήματα μας. Θα πρέπει να δοθούν αντισταθμιστικές παροχές προς τους συνταξιούχους για να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια. Αυτά τα ποσοστά αυξήσεων που δίδονται σήμερα, δεν αρκούν τους συνταξιούχους για να αντιμετωπίσουν την έκτακτη κατάσταση της ακριβείας τον τελευταίο χρόνο», τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Συνταξιούχων.

Σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των αυξήσεων που θα παραχωρηθούν στους συνταξιούχους στο τέλος του τρέχοντος μήνα, ο κ. Σκαρπάρης εξήγησε πως, «κάθε Ιανουάριο, μετά από μελέτη που κάνει ο αναλογιστής του ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η οποία βασίζεται στα εισοδήματα των ασφαλισμένων και εργαζομένων μισθωτών, των αυτοεργοδοτουμένων και των προαιρετικά ασφαλισμένων για το 2023, συγκρίνονται τα εισοδήματα με τα οποία πλήρωσαν κοινωνικές ασφαλίσεις το 2022 οι συνταξιούχοι. Η πραγματική αύξηση που θα υπάρξει θα δοθεί πάνω στις συντάξεις του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στο βασικό μέρος της σύνταξης που αρχίζει από τα 395 ευρώ και φθάνει περίπου στα 465».

Από εκεί και πέρα, στις συντάξεις που θα ληφθούν, θα συμπεριλαμβάνεται και η ΑΤΑ, η οποία ωστόσο θα είναι στο συμπληρωματικό μέρος της σύνταξης, και που βάσει τους οριστικούς υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών θα ανέλθει τελικά σε 1,68%. Την ώρα, που όπως επισημαίνει ο κ. Σκαρπάρης, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, αυξήθηκε κατά 2,48%.

Μάλιστα υπενθύμισε τη στρέβλωση του 2022, η οποία ουσιαστικά καταδεικνύει και την ανάγκη για να ξεκαθαρίσει το καθεστώς υπολογισμού των αυξήσεων στις συντάξεις. «Μετά από μια στρέβλωση που παρουσιάστηκε πέρσι τον Ιανουάριο, η Κυβέρηση χρειάστηκε να δώσει το 0,8% για να μην στερηθούν οι νέοι συνταξιούχοι σε σχέση με το 4,2% που έλαβαν οι συνταξιούχοι το 2022. Γι’ αυτό τον λόγο, επανήλθε το Υπουργείο Εργασίας, με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο κάνει συμψηφισμό και λέει ότι θα πρέπει να αφαιρεθεί το 0,8% που δόθηκε τον Ιανουάριο του 2023 στους νέους συνταξιούχους, ενώ κανονικά με βάση τη μελέτη, θα ήταν μόνο 3,4%. Υπήρξε μια στρέβλωση και γι’ αυτό τον λόγο αναμένουμε όπως ξεκαθαρίσουν οι συντάξεις το επόμενο χρονικό διάστημα».

Επιπρόσθετα, οι συνταξιούχοι, αναμένουν υλοποίηση των υποσχέσεων της πρώην υπουργού Υγείας, Πόπης Κανάρη, όπως και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Σκαρπάρη, «σε ομιλίες του, εξέφρασε την ανάγκη να διορθωθεί αυτό το πρόβλημα που παρουσιάζεται από το κόστος στην αγορά φαρμάκων που δεν καλύπτονται μέσω του ΓεΣΥ».

Δειτε Επισης

Πάσχα με ανέμους και βροχές στο καιρικό μενού
Αναμένουν απαντήσεις από την πειθαρχική έρευνα για την απόδραση κρατούμενου στις Κεντρικές Φυλακές
Το αίσθημα ασφάλειας, η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και η πάταξη της αππωμάρας
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Hθοποιός στην Τουρκία αγόρασε το σχολείο που πήγε μικρός και το διέλυσε για να εκδικηθεί τους καθηγητές
ΒΙΝΤΕΟ: Πλήθος πιστών στην ξεχωριστή περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα στη Νάξο
Ερντογάν για το πάγωμα των εμπορικών σχέσεων με Ισραήλ-«Ξέρουμε πως η Δύση θα μας επιτεθεί»
Ένοχος 44χρονος που κατηγορείται ότι χτύπησε την 24χρονη σύντροφό του λίγες ημέρες αφότου γέννησε
BINTEO: Η πρόσκρουση της θαλαμηγού στις Σπέτσες στην προβλήτα από τους δυνατούς ανέμους
BINTEO: Η στιγμή της εκτόξευσης του διαστημοπλοίου Chang’e-6 στην αθέατη πλευρά του φεγγαριού