Η στρατηγική συνεργασία Κύπρου-Γαλλίας τονίστηκε κατά τις επαφές της Προέδρου της Βουλής στο Παρίσι
22:01 - 17 Ιανουαρίου 2024
Τη στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας στους καίριους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και της εκπαίδευσης και την αμοιβαία βούληση για περαιτέρω εμβάθυνσή τους τόνισαν η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και Γάλλοι αξιωματούχοι, με τους οποίους συναντήθηκε σήμερα στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στη Γαλλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, η κ. Δημητρίου πραγματοποίησε σήμερα σειρά συναντήσεων συνοδευόμενη από τον Πρέσβη της Κύπρου στη Γαλλία Παύλο Κόμπο.
Στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κ. Δημητρίου είχε συνάντηση με την Πρόεδρο της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Yaël Braun-Pivet, στην παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Jean-Louis Bourlanges, του Προέδρου της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση Laurent Alexandre και του βουλευτή εκπροσώπου των απόδημων Γάλλων Meyer Habib.
Στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Γερουσίας Gérard Larcher, παρίσταντο επίσης ο Αντιπρόεδρος του Σώματος, αρμόδιος για τη διακοινοβουλευτική συνεργασία και τις Ομάδες Φιλίας Loïc Hervé, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ένοπλων Δυνάμεων Cédric Perrin, η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία Samantha Cazebonne και το Μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Pascale Gruny. Προ των συναντήσεων με τους δύο ομολόγους της, η κ. Δημητρίου υπέγραψε τα βιβλία επισκεπτών των δύο Σωμάτων του Γαλλικού Κοινοβουλίου.
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο Cédric Perrin και τα Μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ένοπλων Δυνάμεων, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής. Είχε επίσης χωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στην Γαλλική Εθνοσυνέλευση Laurent Alexandre και τα Μέλη Meyer Habib και Sophie Mette.
Όπως σημειώνεται, κατά τις πιο πάνω συναντήσεις, τονίστηκε το εξαίρετο επίπεδο σχέσεων και στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, στη βάση κοινών αρχών και αξιών.
Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την εκτίμησή της Κύπρου και του λαού της για τη διαχρονική στήριξη της Γαλλίας ως ηγέτιδας ευρωπαϊκής δύναμης και μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες.
Η κ. Δημητρίου τόνισε επίσης την προσήλωση της ε/κ πλευράς στον στόχο της επανέναρξης των συνομιλιών, από εκεί όπου σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά. Η αξίωση της τουρκικής πλευράς για λύση «δύο κρατών» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, είπε η κ. Δημητρίου και οι συνεχείς παραβιάσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ και το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να καταδικάζονται ξεκάθαρα και να αποφεύγεται η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, είτε πρόκειται για την Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, είτε για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, είτε για την Κύπρο.
Χαιρετίστηκε επίσης εκατέρωθεν η στρατηγική συνεργασία που αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών, στους καίριους τομείς της ασφάλειας, της άμυνας, της ενέργειας, του τουρισμού, του εμπορίου και της εκπαίδευσης και τονίστηκε η αμοιβαία βούληση περαιτέρω εμβάθυνσής τους. Τονίστηκε δε το κοινό όραμα της επίτευξης συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Από γαλλικής πλευράς, σημειώθηκε ο σημαντικός ρόλος της Κύπρου ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ασταθή αυτή περιοχή και τονίστηκε ότι η Κύπρος αποτελεί στρατηγικής σημασίας εταίρο για τη Γαλλία. Στο πλαίσιο αυτό εκφράστηκαν ειλικρινείς ευχαριστίες για τις διευκολύνσεις που παρείχε η Κύπρος για την εκκένωση Γάλλων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη της Μέσης Ανατολής.
Πρέπει, τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής να επενδύσουμε σε περισσότερη δημοκρατία και να ενώσουμε δυνάμεις για την υπεράσπιση των κοινών αρχών και αξιών μας. Υπολογίζουμε στον ηγετικό ρόλο της Γαλλίας προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε η κ. Δημητρίου.
Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, η κ. Δημητρίου αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της εργαλειοποίησης παράτυπων μεταναστών από την Τουρκία, αλλά και της ανάφλεξης στην Μέση Ανατολή. Τόνισε επίσης την ανάγκη κατάληξη σε μια κοινή και ξεκάθαρη θέση στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που να εδράζεται στην αλληλεγγύη και τον δίκαιο επιμερισμό ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών.
Πρέπει να παραμείνουμε στην ορθή πλευρά της ιστορίας, είπε η Πρόεδρος της Βουλής και να υπερασπιστούμε τις αρχές και αξίες μας και ως εκ τούτου το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εξάλλου, το απόγευμα, η Πρόεδρος της Βουλής παρακολούθησε μέρος της συνεδρίας της Ολομέλειας της Γερουσίας, κατά την οποία η Αντιπρόεδρος του Σώματος Sophie Primas καλωσόρισε εκ μέρους του Προέδρου του Σώματος Gérard Larcher την παρουσία της κ. Δημητρίου.