Με αναφορές στην Κύπρο και στα λογισμικά παρακολούθησης η έκθεση της ΕΕ

Αρνητικές τάσεις όσον αφορά στην κατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων στην ΕΕ για το 2022 και 2023 εντοπίζει έκθεση που ετοιμάστηκε από Επιτροπή του Ευρωκοινοβούλιου, και αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση την Πέμπτη στην Ολομέλεια του Σώματος.

Στην απολογιστική έκθεση για το 2022 και το 2023, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ, εκφράζονται, μεταξύ άλλων, ανησυχίες σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και τα κατασκοπευτικά λογισμικά, θέματα διαφθοράς και του αντικτύπου της στο κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα, περιορισμούς στις ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, του λόγου και του συνέρχεσθαι, αστυνομική βία κατά διαδηλωτών και μειονοτήτων, επαναπροωθήσεις στα σύνορα.

Επίσης για επιθέσεις λόγω θρησκείας, ρατσισμό και ξενοφοβία, διακρίσεις εις βάρος γυναικών, παιδιών, ΛΟΑΤΚΙ+ και άλλων ευάλωτων ομάδων, μεταξύ άλλων μέσω προκαταλήψεων στις αναδυόμενες τεχνολογίες, τρόπους αντιμετώπισης άλλων κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως η φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η ψηφιακή φτώχεια.

Η εισηγήτρια της έκθεσης, Katarina Barley, ανέφερε ότι σε περιόδους κρίσης μπορεί να δικαιολογηθεί ο περιορισμός των δικαιωμάτων, όπως έγινε την περίοδο της πανδημίας. Ωστόσο, αυτοί οι περιορισμοί πρέπει να γίνονται πάντα αναλογικά. «Συχνά η κρίση χρησιμοποιείται για να εμποδιστεί η δράση ακτιβιστών ή για απαγόρευση συγκεντρώσεων», είπε.

Σημείωσε ότι περισσότερο ανησυχεί για την ελευθερία των ΜΜΕ, καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν διάφορα προβλήματα με δημοσιογράφους, όπως παρακολουθήσεις, ή παρενοχλήσεις. Αναφέρθηκε στη σχετική οδηγία για να σταματήσουν οι αγωγές που στοχεύουν στη φίμωση, η οποία καθυστερεί στο Συμβούλιο.

Σημείωσε ότι υπάρχει μία τάση προς τον αυταρχισμό. «Η έκθεση είναι μια προειδοποίηση προς όλους να μη θεωρούμε τα θεμελιώδη δικαιώματα αυτονόητα. Πρέπει να τα υπερασπιζόμαστε, να αντιμετωπίζουμε τις αυταρχικές εξελίξεις», είπε.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ Didier Reynders ανέφερε ότι η Επιτροπή από την πλευρά της παρακολουθεί το κράτος δικαίου και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, μέσω των σχετικών εκθέσεων που εκδίδει και των συστάσεων που γίνονται.

Αναφορικά με την ελευθερία του συνέρχεσθαι, ο Επίτροπος είπε ότι η Επιτροπή συμμερίζεται τις ανησυχίες ότι κάποιες φορές υπάρχει υπερβολικός περιορισμός, όπως και για τα δικαιώματα των ακτιβιστών. Κάλεσε τα κράτη να σεβαστούν τα δικαιώματα αυτά, λέγοντας ότι η Επιτροπή επιτηρεί την κατάσταση της κοινωνίας των πολιτών και εκδίδει και συστάσεις προς κράτη μέλη για μη εύλογο περιορισμό του πεδίου δράσης τους.

Στην έκθεση γίνεται αναφορά στην Κύπρο, όσον αφορά τις συστάσεις για τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus και άλλων αντίστοιχων λογισμικών παρακολούθησης. Η έκθεση καλεί την Κύπρο, μαζί με την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Ισπανία, να ακολουθήσουν τα κοινά ευρωπαϊκά πρότυπα, καθώς «τα ατομικά δικαιώματα δεν μπορούν να τίθενται σε κίνδυνο με το να επιτρέπεται η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε παρακολουθήσεις».

Σε παρέμβασή του, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης, μίλησε για "ελλιπή απονομή δικαιοσύνης για τις τραπεζικές παρανομίες στην Κύπρο".

Σημείωσε ότι η χρήση "καταχρηστικών-παράνομων και αθέμιτων όρων και πρακτικών, ιδιαίτερα από τον τραπεζικό τομέα στις συμβάσεις με τους καταναλωτές και η έλλειψη αποτελεσματικής εφαρμογής των σχετικών ευρωπαϊκών Οδηγιών έχει διαπιστωθεί πολλές φορές σε εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

Όπως είπε, η έλλειψη αυτή είχε καταστροφικές επιπτώσεις στους καταναλωτές, ιδιαίτερα στους Κύπριους πολίτες, αλλά ακόμη δεν υπάρχει πρόοδος στο ζήτημα.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι η πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και της νομολογίας για θέματα εργασιακού δικαίου, σε συνάρτηση με το υψηλό νομικό κόστος και το μικρό μέγεθος της αγοράς εργασίας σε συγκεκριμένα κράτη, λειτουργούν δυσανάλογα εναντίον του αδύναμου μέρους, δηλαδή του εργαζομένου, παρά του εργοδότη, και γι’ αυτό, ο επηρεαζόμενος αποφεύγει τη δικαστική οδό.

"Και στις δύο περιπτώσεις, η δικαιοσύνη δεν απονέμεται όπως θα έπρεπε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθήκον να διασφαλίσει την αποτελεσματική εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας", σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Δέσμευση ΥΠΑΜ για συνέχιση αγώνα με σκοπό την απελευθέρωση Κύπρου
Η κυπρο-ουκρανική κοινότητα ζητά από Βουλή να αναγνωριστεί ο λιμός του 1930 ως «γενοκτονία»
«Υπαρξιακό ζήτημα» το Κυπριακό-Προϋπόθεση το πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών
Στο στόχαστρο μπήκαν τα ταξίδια χωρίς νόημα του Τατάρ-Υποστηρίζει πως έχει... πολλά καθήκοντα
Επιμένει πως δεν ήταν προσωπικό το ζήτημα του Πόθεν Έσχες ο Σαββίδης μετά την απόφαση του Ανωτάτου
Επιμένει στην «κυριαρχική ισότητα» ο Φιντάν-Πρωτοβουλίες για τα τρία άλφα
Τις προκλήσεις και προοπτικές επανέναρξης διαπραγματεύσεων ανέλυσαν πολιτικοί αρχηγοί
Σήκωσαν το γάντι οι «11» και απαντούν σε Δήμαρχο Δρομολαξιάς-Τον καλούν να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του
Στα άκρα οι σχέσεις δημάρχου και συμβούλων του δήμου Δρομολαξιάς και Μενεού-Μαίνεται για μήνες ο πόλεμος
Οι παρεμβάσεις της Άγκυρας στα κατεχόμενα, οι υποψίες για deal και η αντίδραση Τατάρ