Για κράτος δικαίου και ελευθερία ΜΜΕ στην Ελλάδα συζήτησαν οι Ευρωβουλευτές

Η κατάσταση του κράτους δικαίου και της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα απασχόλησε το βράδυ  της Τετάρτης την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι Ευρωβουλευτές σημείωσαν, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις στην ελευθερία των ΜΜΕ και καθυστέρηση και μεροληψία στην απονομή δικαιοσύνης.

Στην τοποθέτησή του, ο Επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέιντερς, ανέφερε ότι στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης η Ελλάδα υιοθέτησε σειρά μέτρων για βελτίωση της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της. Είπε ότι πάρθηκαν μέτρα για να μειωθεί η χρονική διάρκεια στην απονομή δικαιοσύνης. Σημείωσε, ωστόσο, ότι εξακολουθεί να εκκρεμεί το ζήτημα του διορισμού των υψηλόβαθμων δικαστικών λειτουργών.

Στο ζήτημα της διαφθοράς, σημείωσε ότι υπήρξε σημαντική πρόοδος με την υποχρεωτική υποβολή φορολογικών δηλώσεων αλλά σημειώθηκε μόνο περιορισμένη δίωξη καταπολέμησης συγκεκριμένων περιπτώσεων διαφθοράς. Όσον αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων, είπε ότι αυτό ήταν ζήτημα δικαστικής και ανεξάρτητης έρευνας, ενώ σημείωσε ότι παραμένουν ανησυχίες για το νομοθετικό πλαίσιο για συσκευές καταγραφής, ιδιαίτερα όταν οι παρακολουθήσεις αφορούν την κοινωνία των πολιτών.

Όσον αφορά την ελευθερία των ΜΜΕ, σημείωσε ότι η Ελλάδα υιοθέτησε νομοθεσία για τη διαφάνεια, με σύσταση μητρώου έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων. Όμως, είπε, οι επικεφαλής των επιτροπών διορίζονται απευθείας από την Κυβέρνηση, κάτι που εγείρει ερωτηματικά για τη διαφάνεια και την επιρροή που ασκείται.

Όσον αφορά το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), ο Επίτροπος ανέφερε ότι εγείρονται διαρκή ερωτήματα για την αριθμητική επάρκεια του προσωπικού αλλά και για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, με λογισμικά κατασκοπείας και αγωγές που έχουν υποβληθεί.

Σημείωσε ως σημαντικό το θέμα τη σύσταση ομάδας δράσης, αλλά είπε ότι χρειάζονται πιο συγκεκριμένα βήματα για να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των δημοσιογράφων και το φαινόμενο των καταχρηστικών μηνύσεων που υποβάλλονται εναντίον τους. Είπε, ακόμα, ότι στην πλατφόρμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την ελευθερία των δημοσιογράφων καταγράφονται δύο περιπτώσεις για ατιμωρησία δολοφονίας και τρεις άλλες περιπτώσεις που αφορούν την Ελλάδα, οι οποίες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή και θα συμπεριληφθούν στην έκθεση για το κράτος δικαίου το 2024.

«Προτείνουμε μέτρα για την προστασία και ασφάλεια των δημοσιογράφων στην ΕΕ για να βελτιωθεί η κατάσταση και στην Ελλάδα», είπε.

Εκπροσωπώντας το ΕΛΚ, ο Jeroen Lenaers είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική δημοκρατία χωρίς ελεύθερα ΜΜΕ. Ανέφερε ότι σοκαρίστηκε από τη δολοφονία Καραϊβάζ, αλλά δεν είναι όλα άσπρο-μαύρο. Η Κομισιόν αναγνωρίζει το έργο που έχει γίνει, είπε, αν και χρειάζονται μέτρα για τις καταχρηστικές μηνύσεις.

Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, ο Cyrus Engerer, είπε ότι το ΕΛΚ μιλά με διαφορετικό ύφος για το κράτος δικαίου όταν η Κυβέρνηση ανήκει στην ομάδα του, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ είχε μπλοκάρει τη συζήτηση για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα στο παρελθόν. Μίλησε για κατασκοπευτική παρακολούθηση από κρατικούς φορείς ακτιβιστών, δημοσιογράφων, για δολοφονία δημοσιογράφου, για προσβολή των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο.

Από το Renew, η Σόφι Ίντβελτ είπε ότι αυτή η συζήτηση έπρεπε να γίνει από καιρό. «Έχουμε επιδείνωση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα», είπε, σημειώνοντας ότι παρεμποδίζεται η ελευθερία του Τύπου και φιμώνονται ανεξάρτητοι φορείς. Σημείωσε, ακόμα, ότι με βάση τα όσα είπε ο Επίτροπος Ρέιντερς, η Ελλάδα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση, χρειάζεται να γίνει επανεξέταση των όρων. 

Από τους Πράσινους, η Gwendoline Delbos-Corfield είπε ότι επιδεινώνεται σταθερά η κατάσταση στην Ελλάδα. Σημείωσε ότι στην Ευρώπη συζητείται ότι η Ουγγαρία είναι αυταρχική και δεν λέγεται κάτι για την Ελλάδα, που ποινικοποιεί την κοινωνία των πολιτών, πολιτικούς και δημοσιογράφους. Είπε ότι για δεύτερη χρονιά η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις του δείκτη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα για την ελευθερία του Τύπου. Σημείωσε ότι δεν έχει εξιχνιαστεί το σκάνδαλο του κατασκοπευτικού λογισμικού, ενώ οι ακτιβιστές κατασυκοφαντούνται, δέχονται απειλές και γίνονται αντικείμενο συκοφαντικής δυσφήμισης.

Εκ μέρους των Συντηρητικών, ο Εμμανουήλ Φράγκος μίλησε για «ελληνική μαφία» που κάνει κουμάντο, δολοφονεί με καλάζνικοφ στο κέντρο της Αθήνας. Οι δημοσιογράφοι δέχονται δολοφονικές επιθέσεις στη χειρότερη περίπτωση ή φορολογικούς ελέγχους στην καλύτερη, είπε. Σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πολυφωνία στα ΜΜΕ, καθώς τα συστημικά ΜΜΕ ελέγχονται από επιχειρηματίες που «ευεργετούν και ευεργετούνται» από την Κυβέρνηση και διοικούν και τις μεγάλες ομάδες ποδοσφαίρου. Πρόσθεσε ότι "οι ανεξάρτητες αρχές δεν είναι ανεξάρτητες."

Ο Κώστας Αρβανίτης, εκπροσωπώντας την Ομάδα της Αριστεράς, είπε ότι για την υπόθεση Καραϊβάζ έγιναν δύο συλλήψεις πριν τις εκλογές και τίποτε άλλο έκτοτε. Μίλησε για «ελληνικό watergate», με 15.500 πρόσωπα που παρακολουθούνται, ανάμεσά τους πρόσωπα πρώτης γραμμής και Ευρωβουλευτές. Υποστήριξε ότι "η ΕΥΠ έχει εργαλειοποιηθεί από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη" και αναφέρθηκε και σε καταχρηστικές μηνύσεις κατά δημοσιογράφων. Για το «έγκλημα των Τεμπών», όπως είπε, ο αρμόδιος Υπουργός δεν θα δώσει λόγο στη δικαιοσύνη, με απόφαση της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σε παρέμβασή της η Κύπρια Ευρωβουλευτής, Ελένη Σταύρου, ζήτησε να μη μετατρέπεται η συνέλευση σε πεδίο συζητήσεων «που καθοδηγούνται από πολιτικές σκοπιμότητες, οι οποίες απειλούν την αντικειμενικότητα», ιδίως ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών.

«Παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο όταν συζητήσαμε ισχυρισμούς από δημοσιογραφικές έρευνες που αφορούσαν την Κύπρο, ισχυρισμοί οι οποίοι δεν επαληθεύθηκαν από επίσημους, αρμόδιους φορείς», είπε. Πρόσθεσε ότι τώρα γίνεται το ίδιο με την Ελλάδα, σημειώνοντας πως συζητείται για πολλοστή φορά η κατάσταση του κράτους δικαίου στη χώρα.

«Η Κυβέρνηση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει παρουσιάσει το σχέδιο δράσης της σε τομείς όπως το κράτος δικαίου, την πάταξη της διαφθοράς, την ελευθερία του Τύπου και το πλαίσιο ελέγχου και ισορροπιών», σημείωσε. Εντούτοις, πρόσθεσε, «γινόμαστε ξανά παρατηρητές μίας συζήτησης που μοναδικό σκοπό έχει τον πόλεμο εντυπώσεων και πολιτικών σκοπιμοτήτων κατά μίας Κυβέρνησης που ανήκει στον χώρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Κάλεσε για την προώθηση μιας συζήτησης που θα είναι θεμελιωμένη στην αντικειμενικότητα, διαφυλάσσοντας την ενότητα και την ακεραιότητα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως του φρουρού της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας.

Πηγή: ΚYΠΕ

Δειτε Επισης

Πρώτη δήλωση Τασούλα για υποψηφιότητα ΠτΔ: Eίναι για εμένα κορυφαία τιμή, όσο και ευθύνη
Πρότεινε τον Κωνσταντίνο Τασούλα για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Μητσοτάκης
Διασώστες αμφισβητούν την ιστορία του σκιέρ που βρέθηκε μετά από μία ημέρα-«Δεν βγάζουν νόημα όσα είπε»
«Ήταν από τις χειρότερες ημέρες της ζωής μου» είπε στην απολογία του ο Βασίλης Ματθαιόπουλος στη δίκη για το Μάτι
Πώς έγινε το «ξήλωμα» της ΕΛΑΣ στα Χανιά-«Μοντέλο Μυκόνου» ζήτησε από τον Χρυσοχοΐδη ο Μητσοτάκης
Κλείδωσε τη γυναίκα του έξω από το σπίτι στο Βόλο επειδή πήγε σούπερ μάρκετ χωρίς να τον ενημερώσει
Αγώνας δρόμου και άλλες δράσεις στη μνήμη του 19χρονου Άλκη Καμπανού, 3 χρόνια μετά τη δολοφονία του
Ξεσπάει ο πατέρας της νεαρής που κυνήγησε άνδρας με κατεβασμένα παντελόνια-«Συλλάβετέ τον»
Ξηλώνεται η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων με εντολή Μητσοτάκη μετά το τροχαίο με θύμα τον 22χρονο