Μπαίνει τάξη στην εκτροφή και αναπαραγωγή σκύλων και γάτων-Τι προβλέπει η πρόταση Κανονισμού της ΕΕ

Ενιαία πρότυπα για την εκτροφή, τη στέγαση και τη μεταχείριση σκύλων και γάτων σε εγκαταστάσεις, εκτροφής ή αναπαραγωγής, καταστημάτων ζώων συντροφιάς και καταφύγια, έχει ως στόχο να θέσει η νέα πρόταση Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Η πρόταση Κανονισμού, με την οποία καλείται να συμμορφωθούν οι κυπριακές Αρχές, τίθεται ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, η οποία θα προβεί σε έλεγχο των προτεινόμενων Νομοθετικών πράξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου.

Ο σκοπός και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης νομοθετικής πρότασης, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και αποσκοπεί στην καθιέρωση, για πρώτη φορά, ενιαίων προτύπων για την εκτροφή, τη στέγαση και τη μεταχείριση σκύλων και γάτων σε εγκαταστάσεις εκτροφής/αναπαραγωγής, καταστήματα ζώων συντροφιάς και καταφύγια καθώς και για την ιχνηλασιμότητα των σκύλων και γάτων που διατίθενται στην αγορά της Ένωσης.

Ειδικότερα, οι βασικές πρόνοιες της νομοθετικής πρότασης αφορούν τα εξής:

-Θέσπιση ελάχιστων προτύπων για την εκτροφή, τη στέγαση, τη φροντίδα και τη θεραπεία των ζώων αυτών σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα προτεινόμενα ενιαία πρότυπα καλής διαβίωσης περιλαμβάνουν, ανάλογα με το είδος της εγκατάστασης, ελάχιστο διαθέσιμο χώρο και απαγόρευση των κλουβιών, πρόσβαση στο φυσικό φως και την άσκηση σε εξωτερικούς χώρους, όρια θερμοκρασίας για τη στέγαση και βασικές απαιτήσεις σίτισης.

-Η αναπαραγωγή θα υπόκειται σε ρυθμίσεις (με όρια ως προς τη συχνότητα αναπαραγωγής και την ελάχιστη ηλικία).

-Απαγόρευση επώδυνων ακρωτηριασμών, όπως η κοπή των αυτιών και της ουράς, εκτός εάν πραγματοποιούνται για κτηνιατρικούς λόγους και υπό αναισθησία.

-Οι εγκαταστάσεις εκτροφής θα πρέπει να αδειοδοτούνται κατόπιν επιτόπιας επιθεώρησης από τις αρμόδιες αρχές.

-Οι απαιτήσεις ιχνηλασιμότητας ενισχύονται. Όλοι οι σκύλοι και οι γάτες θα πρέπει να φέρουν μικροτσίπ και να καταχωρίζονται σε εθνική βάση δεδομένων πριν προσφερθούν προς πώληση στην ΕΕ. Διευκρινίζεται ότι, όποιος επιθυμεί να προσφέρει προς πώληση σκύλο ή γάτα στην ΕΕ θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το ζώο φέρει μικροτσίπ για σκοπούς ιχνηλασιμότητας (εκτός εάν η πώληση γίνεται μόνο περιστασιακά και με άλλα μέσα εκτός του διαδικτύου).

Επιπλέον, όταν οι σκύλοι και οι γάτες τίθενται προς πώληση μέσω διαδικτύου, ο μελλοντικός ιδιοκτήτης θα έχει στη διάθεσή του δωρεάν ένα αυτοματοποιημένο σύστημα για την επαλήθευση της ταυτοποίησης και της καταχώρισης του σκύλου ή της γάτας.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η προτεινόμενη ενίσχυση των απαιτήσεων ιχνηλασιμότητας αναμένεται να επιτρέψει στις αρμόδιες αρχές να παρακολουθούν και να ελέγχουν καλύτερα την εκτροφή, το εμπόριο και τις μετακινήσεις των ζώων. Θα παρέχει επίσης στους πολίτες πιο αξιόπιστες πληροφορίες όταν αγοράζουν ένα ζώο συντροφιάς.

Επιπλέον, οι φροντιστές ζώων θα πρέπει να αποκτούν ένα ελάχιστο επίπεδο ικανοτήτων, μεταξύ των οποίων είναι η ικανότητα κατανόησης της βιολογικής συμπεριφοράς και των αναγκών των ζώων, ικανότητα εφαρμογής ορθών πρακτικών διαχείρισης των ζώων. Η εκπαίδευση, η κατάρτιση ή η επαγγελματική πείρα των φροντιστών ζώων θα πρέπει να τεκμηριώνεται. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι διατίθενται μαθήματα κατάρτισης για τους εν λόγω φροντιστές.

Σε σχέση με τους προμηθευτές σκύλων και γάτων θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι οι μελλοντικοί ιδιοκτήτες έχουν επίγνωση της σημασίας της υπεύθυνης ιδιοκτησίας, δηλαδή της ανάγκης παροχής κατάλληλης φροντίδας, διατροφής και ιατρικής φροντίδας στα ζώα συντροφιάς τους.Οι εισαγωγές σκύλων και γάτων θα πρέπει υπόκεινται στα ίδια ή σε ισοδύναμα πρότυπα καλής διαβίωσης των ζώων. Οι εισαγόμενοι σκύλοι και γάτες θα πρέπει να καταχωρούνται σε βάση δεδομένων της ΕΕ εντός 48 ωρών από την είσοδό τους στην ΕΕ.

Διευκρινίζεται ότι, οι κανόνες και οι απαιτήσεις που προτείνονται δεν αφορούν τους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς. Θα ισχύουν μόνο για τους σκύλους και τις γάτες που διατηρούνται από εκτροφείς, πωλητές, καταστήματα ζώων συντροφιάς και καταφύγια. Σημειώνεται δε ότι, όσοι εκ των προαναφερθέντων κατέχουν πολύ μικρό αριθμό ζώων θα εξαιρούνται από τους προτεινόμενους κανόνες.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
Η ανακοίνωση του ΡΙΚ για το θάνατο της Γεωργίας Ψαριά-«Φωτεινός χαρακτήρας»
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: Από το καλοκαίρι στο χειμώνα-Άνοιξαν οι κρουνοί του ουρανού στη Λευκωσία
Νέα βίντεο από την έφοδο της Αστυνομίας στο πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ-Ο απολογισμός των ζημιών
Πολιτική κρίση στη Γεωργία μετά την άγρια καταστολή της διαδήλωσης κατά του «ρωσικού νόμου»
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»