«Όχημα παρέσυρε και σκότωσε άτομο σε τροχοκάθισμα επειδή στο πεζοδρόμιο υπήρχαν αυτοκίνητα»

Μάστιγα έχουν καταντήσει τα οχήματα που σταθμεύουν στα πεζοδρόμια, προκαλώντας διάφορα προβλήματα τόσο σε άτομα που κινούνται πεζά, αλλά κυρίως σε άτομα με αναπηρία, τα οποία αναγκάζονται να κατέβουν στο οδόστρωμα, θέτοντας σε κίνδυνο της ζωή τους, για να προχωρήσουν στην πορεία τους. Στην εξίσωση έρχονται να προστεθούν και τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα και ηλεκτρικά scooters, που έχουν προκαλέσει αρκετή δυσφορία σε πολλούς κάτοικους, με τις οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία να φωνάζουν.

Το εν λόγω πρόβλημα, όσο περνούν τα χρόνια φαίνεται ότι άρχισε να διογκώνεται, αφού με μία πρόχειρη ματιά σε κάθε δρόμο στο κέντρο της εκάστοτε πόλης, είναι εμφανές ότι αρκετοί επιλέγουν την εύκολη λύση, ειδικά όταν βιάζονται και σταθμεύουν τα οχήματά τους, στα πεζοδρόμια. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι αρκετά πεζοδρόμια είναι τόσο στενά που δεν υπάρχει περιθώριο ένας πεζός να κινηθεί γύρω από το όχημα προκαλεί περισσότερο εκνευρισμό, ενώ στην περίπτωση που αφορά άτομα με κινητική αναπηρία, σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καθόλου το πεζοδρόμιο.

Οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία έχουν ουκ ολίγες φορές κρούσει καμπανάκι και προειδοποιήσει για τις συνέπειες που υπάρχουν, όταν αναγκάζονται να κατέβουν από το πεζοδρόμιο μέσα στο δρόμο, απλά για να μεταβούν από το ένα σημείο στο άλλο.

«Πριν κάποια χρόνια αυτοκίνητο χτύπησε άτομο που κινείτο με τροχοκάθισμα και πέθανε. Ο άνθρωπος είχε κατέβει στο οδόστρωμα, επειδή στο πεζοδρόμιο είχε αυτοκίνητα. Αλλά για να καταλάβουμε την κουλτούρα και την ποιότητά μας, εκείνοι που πήγαν στην κηδεία αυτού του ανθρώπου πάρκαραν πάνω στα πεζοδρόμια. Το πρόβλημα αυτό είναι βαθιά ριζωμένο στη νοοτροπία του Κύπριου και υπάρχει ανοχή και αδύνατη εφαρμογή της νομοθεσίας», υπέδειξε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΟΠΑΚ, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε μία προσπάθεια να επεξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος που υπάρχει.

Πρόβλημα με τις πολυκατοικίες

Το γεγονός ότι σε όλες τις πόλεις παρατηρούνται συνεχώς ανεγέρσεις νέων πολυκατοικιών, προκαλεί ανεπιθύμητα αποτελέσματα, καθώς μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος στάθμευσης, ενώ και για τους ενοίκους δεν είναι επαρκείς οι θέσεις που προσφέρονται.

«Υπάρχει μία επιδείνωση του προβλήματος, επειδή χτίζονται νέες πολυκατοικίες, οι οποίες έχουν μόνο ένα χώρο στάθμευσης για το κάθε διαμέρισμα. Όμως, σε κάθε διαμέρισμα υπάρχουν δύο και τρία αυτοκίνητα, με αποτέλεσμα το βράδυ να γεμίζουν με αυτοκίνητα οι χώροι στάθμευσης και τα πεζοδρόμια γύρω από την πολυκατοικία. Όμως και στο κέντρο της πόλης βλέπουμε να συμβαίνει συχνά αυτό, έστω και αν κάποιοι το κάνουν για λίγα λεπτά. Μπορεί να βιάζονται και να σταθμεύουν παράνομα, ωστόσο εμποδίζουν τους συνανθρώπους τους να χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια και να έχουν ασφαλή μετακίνηση στα πεζοδρόμια».

Οι προτεινόμενες λύσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο κ. Λαμπριανίδης, για ακόμη μία φορά δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για το ότι μέχρι και σήμερα δεν υπάρχουν τα κατάλληλα μέτρα, που να αποτρέπουν τους παραβάτες να παρκάρουν στα πεζοδρόμια, ενώ επεσήμανε πως πρέπει η Πολιτεία να επιδείξει την βούληση, ώστε να ληφθούν οι αποφάσεις που θα αλλάξει η κατάσταση.

«Εντοπίζουμε ότι το πρόβλημα δεν είναι οι ποινές, αλλά η αδυναμία στην επιτήρηση. Δυστυχώς, αν και έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια από την πολιτεία, να επιτρέψει μόνο με φωτογραφία να στέλνει εξώδικα ταχυδρομικά, δεν ανταποκρίνεται η Βουλή να συζητήσει αυτό το θέμα, κάτι που δείχνει ότι δεν θέλουν να υπάρχει αυστηρότερη επιτήρηση. Πρέπει να δούμε και το ενδεχόμενο να συνεργαστούν οι αρμόδιοι με ιδιωτικές εταιρείες και να τους αναθέσουν να φωτογραφίζουν τους παραβάτες. Οι φωτογραφίες να αποστέλλονται σε μία κεντρική υπηρεσία, για να στέλνονται στους παραβάτες τα εξώδικα, για να σταματήσουν να σταθμεύουν στα πεζοδρόμια».

Θέτει τα προβλήματα ενώπιον Βαφεάδη η ΚΥΣΟΑ

Την ερχόμενη Δευτέρα, η ΚΥΣΟΑ αναμένεται να δει τον υπουργό Μεταφορών, Αλέξη Βαφεάδη, στον οποίο θα θέσουν όλα τα προβλήματα που έχουν καταγράψει, όσον αφορά στην ασφαλή διακίνησή τους στα πεζοδρόμια. Ένα από αυτά είναι το θέμα των αυξανόμενων αυτοκινήτων, που σταθμεύουν παράνομα, ενώ στο τραπέζι αναμένεται να τεθεί και το θέμα των δέντρων κι άλλων τεχνιτών εμποδίων, που τοποθετήθηκαν στα πεζοδρόμια για λόγους αισθητικής και δεν εξυπηρετούν κανένα σκοπό, παρά μόνο δημιουργούν προβλήματα.

Δειτε Επισης

Στη διάθεση του κοινού το Tax For All
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων
«Μαθητές κατέστρεψαν τη ζωή μίας οικογένειας»-Καταγγελία για τα κινητά εντός των σχολείων
Απαντά για τα προσκλητήρια σε υπηρεσιακούς φακέλους ο Αρχηγός-Δηλώνει πως ήταν εν αγνοία του, πλήρωσε το κόστος
Καταγγελία σε βάρος Αρχηγού Αστυνομίας για αποστολή... προσκλητηρίων σε υπηρεσιακούς φακέλους
Κυρίως αίθριος σήμερα ο καιρός-Στους 32 βαθμούς θα ανέλθει η θερμοκρασία
Τα κρούσματα… παραξενιάς συνεχίζονται στον άβολο κόσμο της συμπολίτευσης
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»