Συνέχιση στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης Ουκρανίας ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Τη συνέχιση της στρατιωτικής και οικονομικής στήριξης της Ουκρανίας ζήτησε η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών στην Ολομέλεια στο Στρασβούργο την Τρίτη, καλώντας το Συμβούλιο και την Επιτροπή να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, η Ουγγαρία είχε μπλοκάρει το πακέτο στήριξης €50 δισ. στην Ουκρανία. Οι Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών, του Renew, των Συντηρητικών και των Πρασίνων κατέκριναν τον Βίκτορ Ορμπάν που εμπόδισε την ψήφιση του πακέτου στήριξης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου και τόνισαν την ανάγκη να συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ουκρανία για όσο χρειαστεί. Υποστήριξαν την ανάγκη στήριξης της πολεμικής βιομηχανίας των κρατών μελών για να είναι σε θέση να παράγει τον απαιτούμενο αριθμό πολεμοφοδίων που χρειάζεται η Ουκρανία. Ευρωβουλευτές μάλιστα υποστήριξαν την αύξηση της συνεισφοράς όλων των κρατών μελών στο 0,25% του ΑΕΠ, κάτι που θα οδηγούσε σε €120 δισ. τον χρόνο, ποσό που θεωρείται ικανό να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα ποσά που αφιερώνει η Ρωσία στον πόλεμο.

Από την άλλη, Ευρωβουλευτές της Αριστεράς υποστήριξαν την ανάγκη για εξεύρεση ειρηνικής λύσης, παρά τη συνέχιση του πολέμου με την οικονομική στήριξη και της Ευρώπης, καθώς, όπως είπαν, δεν φαίνεται να μπορεί να υπάρξει στρατιωτική νίκη. Παρακίνησαν την ΕΕ να ενισχύσει τις διπλωματικές προσπάθειες για εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης για διαρκή και βιώσιμη ειρήνη. Από την άλλη, Ευρωβουλευτές του ID και ανεξάρτητοι είπαν ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει πρόβλημα στελέχωσης του στρατού της, εξαιτίας των πολλών απωλειών αλλά και όσων διέφυγαν της επιστράτευσης, ενώ έθεσαν και ζήτημα διαφθοράς στην Ουκρανία.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου, Hadja Lahbib, είπε ότι η Ουκρανία παραμένει βασική προτεραιότητα και χρειάζεται να γίνουν περισσότερα. Ζήτησε να αυξηθεί η στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία. Είπε ότι μέχρι τώρα η ΕΕ παρείχε στήριξη €27 δισ. και πάνω από €300 εκ. σε στρατιωτικό υλικό, σημειώνοντας την ανάγκη βελτίωσης των παραγωγικών δυνατοτήτων της ΕΕ.

Ανέφερε, επίσης, ότι θα πρέπει να εξεταστεί πώς μπορεί να τύχουν διαχείρισης τα κατασχεθέντα περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών που προέκυψαν από τις κυρώσεις, προκειμένου να συμβάλουν στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

«Η Ουκρανία είναι μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Ο επιθετικός πόλεμος που διεξάγει η Ρωσία απειλεί τις αξίες και την ελευθερία μας. Είναι απαραίτητο να δίνουμε στήριξη για όσο χρόνο χρειαστεί», είπε, σημειώνοντας ότι η επιθετική στρατηγική της Ρωσίας θέτει σε κίνδυνο και άλλες χώρες.

«Η πλειονότητα συμμερίζεται ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για διαρκή και βιώσιμη ειρήνη. Στηρίζουμε το σχέδιο 10 σημείων του Πρόεδρου Ζελένσκι», είπε, σημειώνοντας ότι είναι η μόνη έγκυρη πρόταση προς το παρόν.

Η Υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου υπογράμμισε ότι η βελγική προεδρία θα πράξει το παν για να συγκεράσει τις απόψεις στο Συμβούλιο για να υπάρχει παραγωγή απτών αποτελεσμάτων.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς πρόσθεσε ότι πρέπει να δοθούν κίνητρα στην ευρωπαϊκή βιομηχανία για παραγωγή πυρομαχικών, προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της αγοράς. Τόνισε τη σημασία της κοινής προμήθειας πιο κρίσιμων και απαραίτητων αμυντικών προϊόντων.

«Η ΕΕ μπορεί και θα βοηθήσει την Ουκρανία με μακροπρόθεσμη δέσμευση και ξεκάθαρη στήριξη», είπε, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει μέσω της οικονομικής και στρατιωτικής στήριξης, μέσω της επιβολής κυρώσεων αλλά και μέσω της έναρξης προενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Πηγή: KΥΠΕ

Δειτε Επισης

Κάμερον: Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα αναστείλει την πώληση όπλων στο Ισραήλ
Αδιέξοδο στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα-Η Χαμάς αποχωρεί χωρίς συμφωνία από το Κάιρο
Προειδοποίηση Πούτιν-«Η Δύση απειλεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη του κόσμου»
Εκκενώνεται το αεροδρόμιο του Γκάτγουικ μετά από συναγερμό για φωτιά
ΒΙΝΤΕΟ: Η Μις Ισραήλ παραλίγο να χάσει τη ζωή της-Πήρε μέρος σε αποτυχημένο κοινωνικό πείραμα
Στον Λίβανο πέντε νεκροί σε αεροπορικά πλήγματα του Ισραήλ
Αύξηση περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου σε παιδιά και νέους-Προβληματίζουν τα ευρήματα έρευνας
Αντίδραση Ισραήλ για προειδοποίηση Μπάιτεν -«Είναι απογοητευτική η δήλωση για διακοπή παράδοσης όπλων»
Απάτη μαμούθ μέσω διαδικτύου με ψεύτικα e-shops-Πλοκάμια σε όλο τον κόσμο
Οι εκτιμήσεις Μπάιτεν- «Ο Τραμπ δεν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών και αυτό είναι επικίνδυνο»