Στις 30 Ιανουαρίου η πρώτη συνάντηση Χριστοδουλίδη-Κουεγιάρ

Στις 30 Ιανουαρίου, αναμένεται ότι θα φθάσει στην Κύπρο, η προσωπική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ. Υπενθυμίζεται ότι η κα. Κουεγιάρ, έχει μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου ενημερώνεται και προετοιμάζεται για την πρώτη επίσκεψη της στην Κύπρο.

Μεταξύ άλλων η κα. Κουεγιάρ, προγραμματίστηκε να ενημερώσει, από τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ, και τους Βοηθούς του Γενικού Γραμματέα, που επισκέφθηκαν πρόσφατα την Κύπρο.

Όπως ανέφερε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο διορισμός προσωπικής απεσταλμένης από τον ΓΓ των ΗΕ αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά από μια περίοδο παρατεταμένου, δυστυχώς, τέλματος στο Κυπριακό. Ως Κυβέρνηση, από την πρώτη μέρα ανάληψης καθηκόντων εργαζόμαστε με επιμονή και μεθοδικότητα για να καταστεί εφικτή η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που έχουν διακοπεί».

«Με την ίδια ειλικρινή πολιτική βούληση και εποικοδομητική στάση», πρόσθεσε, «προσερχόμαστε σε αυτή τη νέα περίοδο για το Κυπριακό, ευελπιστώντας ότι την ίδια πολιτική βούληση θα επιδείξει και η άλλη πλευρά με ορίζοντα την οριστική επίλυση του κυπριακού προβλήματος εντός του συμφωνημένου πλαισίου, όπως αυτό καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ, της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

Η κα Ολγκίν πραγματοποίησε ήδη συνάντηση με τη Μόνιμη Αντιπρόσωπο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη όπου έχει ενημερωθεί εκτενώς ενώ πραγματοποίησε και τηλεφωνική συνομιλία με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ κ. Ζοζέπ Μπορέλ.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Κύπρο η κα Ολγκίν προγραμματίζει συναντήσεις, πέραν των δύο ηγετών και με κοινωνικά σύνολα, ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει επίσκεψη και στις εγγυήτριες δυνάμεις και στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών.

«Υπογραμμίζουμε για άλλη μια φορά την προσήλωσή μας στο ύψιστο εθνικό μας στόχο, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης, σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, στη βάση μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα με πολιτική ισότητα, όπως αυτή ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και να σέβεται πλήρως τις αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Σε ερώτηση αν η προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ θα έχει μόνο μία συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι μέχρι στιγμής αυτή έχει διευθετηθεί.

Πρόσθεσε ότι «χαιρετίζουμε το γεγονός ότι δεν θα είναι μονοήμερη η επίσκεψη της, αυτό είναι κάτι που και εμείς είχαμε μεταφέρει από την πρώτη στιγμή στον ΓΓ ότι δηλαδή οι επισκέψεις της κας Ολγκίν θα πρέπει να έχουν και συχνότητα, έκταση και ένταση, ώστε αυτές να έχουν την προστιθέμενη αξία που πρέπει στη συμβολή της κας Ολγκίν στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση εξετάζει το θέμα που αφορά τη δραστηριοποίηση Ελληνοκυπρίων επιχειρηματιών και δικηγόρων και στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «όπως έχουμε πει και σε προηγούμενη Ενημέρωση, ένα φάσμα νομικών μέτρων που μπορούν να εφαρμοστούν σε σχέση, ιδιαίτερα, με τον σφετερισμό ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές, είναι κάτι που η Κυβέρνηση εξετάζει. Είναι σχετικές οι συναντήσεις που έχουν γίνει και του Υπουργού Εξωτερικών με τη Νομική Υπηρεσία, βρίσκεται σε πολύ προχωρημένο στάδιο αυτή η αξιολόγηση των μέτρων που μπορούν να ληφθούν και το επόμενο διάστημα κάποια από αυτά τα μέτρα θα ξεκινήσουν να ενεργοποιούνται».

Δειτε Επισης

Ανακοίνωσε στήριξη αθλητών Ολυμπιακών/Παραολυμπιακών Αγώνων ο ΠτΔ
Εξέφρασε έντονη προσήλωση για λύση ο ΠτΔ-«Διασφαλίζεται η προοπτική της Κύπρου με επίλυση Κυπριακού»
Πρόσωπα με συνδέσεις σε Κύπρο και Ελλάδα προστέθηκαν στη λίστα κυρώσεων ΗΠΑ
Ο οδικός χάρτης με Κύπρο δεν στρέφεται κατά τρίτων επισήμανε ο Αμερικανός επιτετραμμένος στην Άγκυρα
Στο Στρασβούργο ο Κώστας Καδής για άτυπες συναντήσεις
Εμμένει στη θέση του ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να υπάρξει οπισθοχώρηση από τα δύο κράτη»
Θέματα εγκλωβισμένων συζήτησε με Περδίκη η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων
Διορία 15 ημερών για τους διαχειριστές Συλλογικών Επενδύσεων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών
Για τις προετοιμασίες της 2ης Κυπριακής Προεδρίας ενημέρωσε η Ραουνά τον Αρμεύτη
Ψάχνει τη φόρμουλα για λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η Επιτροπή Οικονομικών