Ανησυχία ΔΗΣΥ και ΔΗΠΑ για αίσθημα ασφαλείας των πολιτών, πυρά ΑΚΕΛ σε Κυβέρνηση και Αστυνομία

«Η νέα απόπειρα φόνου που σημειώθηκε χθες στην Αγλαντζιά και μάλιστα σε ώρα αιχμής, σε συνδυασμό με παρόμοια περιστατικά που απασχόλησαν την κυπριακή κοινωνία και στο πρόσφατο παρελθόν, μας ανησυχούν ιδιαίτερα», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

Την ίδια ώρα σημειώνει πως, «απαιτείται άμεση και ολιστική αντιμετώπιση των ζητημάτων που έχουν ανακύψει λόγω αυτών των περιστατικών, με τη δέουσα σοβαρότητα και αυστηρότητα εκ μέρους της πολιτείας».

Όπως αναφέρεται επίσης, «σε αυτό το πλαίσιο διαπιστώνουμε με ικανοποίηση ότι οι σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση. Η αποκατάσταση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών, πρέπει να είναι ύψιστη προτεραιότητα όλων μας. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα σταθούμε και εμείς αρωγοί».

«Ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών»

Από την πλευρά της το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Σάββα αναφέρει ότι, «η απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε χθες το απόγευμα σε πολυσύχναστη και κατοικημένη περιοχή στην Αγλαντζιά, εντείνει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ανασφάλειας μέσα στην κυπριακή κοινωνία».

Παράλληλα προσθέτει πως, «το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με προηγούμενες εγκληματικές ενέργειες που έγιναν υπό το φως της μέρας και σε πολυσύχναστες περιοχές, αποδεικνύει ότι τα εγκληματικά στοιχεία νιώθουν την άνεση και την ελευθερία να δρουν. Αυτό πρέπει να προβληματίσει την Κυβέρνηση και την Αστυνομία για την αδυναμία τους ν΄ αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα».

Όπως αναφέρει η κα Σάββα, «το επίπεδο εμπιστοσύνης  της κοινωνίας στην Αστυνομία και στις Αρχές είναι κατά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως υπέδειξε και σχετική Έκθεση της GRECO. Η Έκθεση σημείωσε και την ανάγκη γι’ αντικειμενικότητα και διαφάνεια ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την επιλογή υψηλόβαθμων αξιωματικών, τις προαγωγές και τις μεταθέσεις στην Αστυνομία. Η αυθαιρεσία και η αδιαφάνεια σε σχέση με αυτές τις διαδικασίες ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της δεκαετίας Αναστασιάδη- Δημοκρατικού Συναγερμού και σε αυτό τον τομέα και τις συνέπειες τις πληρώνουμε σήμερα».

Επιπλέον σημείωσε ότι, «πλέον το έγκλημα είναι πιο μπροστά από την Αστυνομία και το κράτος και αυτό παρά τις διάφορες δηλώσεις και υποσχέσεις της Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη για πάταξη της εγκληματικότητας. Πιο πρόσφατη, η εξαγγελία του Υπουργού Δικαιοσύνης για την οπλοφορία αστυνομικών στο κέντρο των πόλεων, η οποία ποσώς θα βοηθήσει».

Όπως αναφέρει επίσης, «αυτό που χρειάζεται είναι Στρατηγική καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, ενίσχυση και αναβάθμιση της Αστυνομίας, αξιοποίηση των νομοθετικών δυνατοτήτων που διαθέτει και κυρίως, αξιοποίηση των ικανών και έντιμων μελών του Αστυνομικού Σώματος. Σημειώνουμε ότι μόλις τον περασμένο Ιούλιο δημοσιοποιήθηκε ότι καταρτίστηκε πλάνο δράσης κατά του εγκλήματος το οποίο παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν γνωρίζουμε τί απέγινε αυτό το πλάνο. Το βέβαιο είναι ότι ο υπόκοσμος συνεχίζει να δρα ανενόχλητος με ευθύνη της Κυβέρνησης και των διωκτικών αρχών.

«Ιδιαίτερη ανησυχία για την έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος»

«Εκφράζουμε ιδιαίτερη ανησυχία και έντονο προβληματισμό για την έξαρση βίας που φαίνεται να σχετίζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Η νέα απόπειρα φόνου, σε ώρα αιχμής και σε κεντρικό σημείο της πρωτεύουσας, φανερώνει την αποθράσυνση των εγκληματικών στοιχείων, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφεθεί ως φαινόμενο να συνεχίζεται», αναφέρει σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη.  

Στη συνέχεια προσθέτει πως, «η προσπάθεια αναδιοργάνωσης της Αστυνομίας, που ξεκίνησε από τον περασμένο Σεπτέμβριο πρέπει να εντατικοποιηθεί και να τελεσφορήσει, η Αστυνομία πρέπει να ενισχυθεί επιχειρησιακά, ειδικά στην πρώτη γραμμή και η Πολιτεία πρέπει να οχυρώσει τη χώρα και το κοινό με αποτελεσματικό τρόπο, ενδυναμώνοντας το αίσθημα ασφάλειας, που σήμερα απειλείται περισσότερο από ποτέ».

Καταλήγοντας η ΔΗΠΑ αναφέρει πως, «απαιτείται η μέγιστη δυνατή προσπάθεια και αυστηρότητα εκ μέρους των διωκτικών αρχών για να προστατευθεί η χώρα στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Ως ΔΗΠΑ-Συνεργασία διαπιστώνουμε ότι οι προθέσεις και πρώτες κινήσεις του νέου Υπουργού Δικαιοσύνης κινούνται προς την ορθή κατεύθυνση, καθώς και οι προτεραιότητες που έχουν τεθεί. Λαμβάνοντας υπόψη το δύσκολο του εγχειρήματος, δηλώνουμε έτοιμοι να λειτουργήσουμε με τρόπο συμβλητικό, ενισχύοντας με πολίτικό και νομοθετικό έργο την όλη προσπάθεια».

Δειτε Επισης

Πρόεδρος για υπόθεση Θανάση: «Μας ενδιαφέρει να λάμψει η αλήθεια»
Συνεχίζουν να αγνοούνται 758 Ελληνοκύπριοι από τους 1510-«Οι οικογένειες περιμένουν στωικά»
Πρόεδρος για Γενοκτονία του Πόντου -«Η Κύπρος, θύμα και η ίδια της επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας»
Ενισχύεται η πρωτοβουλία Αμάλθεια-«Εξαιρετικής σημασίας η διεθνής αναγνώριση για τον ρόλο της Κύπρου
Η απόσταση της πολιτικής από τους νέους, ο παράλληλος κόσμος και η αναμενόμενη αντίδραση
Ευγνωμοσύνη ΟΗΕ για ανθρωπιστικό διάδρομο-«Oı HΠΑ και η Κύπρος αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια»
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»