Άνετη νίκη Τραμπ στην Αϊόβα στη ψηφοφορία για την ανάδειξη του υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων για τις Εκλογές

Ο Ντόναλντ Τζ. Τραμπ κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Αϊόβα τη Δευτέρα, ένα κρίσιμο πρώτο βήμα στην προσπάθειά του να διεκδικήσει εκ νέου την υποψηφιότητα των Ρεπουμπλικανών για τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Οι ψηφοφόροι αγνόησαν το τσουχτερό κρύο, κοίταξαν πέρα από τον αυξανόμενο νομικό κίνδυνο και αγκάλιασαν το όραμά του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για μια ρεβάνς με τον Τζό Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Σε μια πολιτεία που τον είχε απορρίψει στις κοινοβουλευτικές εκλογές πριν από οκτώ χρόνια, ο κ. Τραμπ χρειάστηκε μόλις 31 λεπτά μετά την έναρξη των κοινοβουλευτικών συνεδριάσεων για να τερματίσει με άνεση μπροστά από δύο από τους κύριους αντιπάλους του, τον Ρον ΝτεΣάντις και τη Νίκι Χέιλι, οι οποίοι δίνουν μάχη για τη δεύτερη θέση, χωρίς ακόμα να έχει γίνει ξεκάθαρο ποιος θα την κατακτήσει από τους δύο.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα βήμα πίσω και για τους δύο Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι είχαν ξοδέψει τόσο χρόνο και χρήματα πολεμώντας ο ένας τον άλλον στην Αϊόβα. Ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυβερνήτης της Φλόριντα, είχε προβλέψει νίκη στην Αϊόβα και τόσο αυτός όσο και η Νίκι Χέιλι, πρώην πρέσβης των Ηνωμένων Εθνών, υποστήριξαν ότι μια ισχυρή δεύτερη θέση θα τους τοποθετούσε καλύτερα ως τον κύριο αντίπαλο του κ. Τραμπ στο μέλλον.

Ο μεγιστάνας επιβεβαίωσε το καθεστώς του αδιαφιλονίκητου φαβορί της αμερικανικής παράταξης της δεξιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των CNN και CBS.

Κατά την Edison Research, με το 5% των ψήφων των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων στο «caucus» αυτό να έχει καταμετρηθεί, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ εξασφάλιζε το 49,1%, ο Ρον ΝτεΣάντις το 22,3% και η Νίκι Χέιλι το 21,3%.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Τραμπ θα εξασφαλίσει στη μεσοδυτική πολιτεία τουλάχιστον 16 εκλέκτορες, η κυρία Χέιλι 4, ο κ. ΝτεΣάντις 4, ενώ 16 μέλη του εκλεκτορικού σώματος στο κομματικό συνέδριο έμενε να κριθούν.

Ένδειξη της πόλωσης στις ΗΠΑ είναι στοιχείο που ανέδειξε δημοσκόπηση κατά την προσέλευση των ψηφοφόρων (entrance poll) της εταιρείας: το 66% των υποστηρικτών των Ρεπουμπλικάνων θεωρεί πως δεν κέρδισε ο Τζο Μπάιντεν τις προεδρικές εκλογές το 2020.

Τώρα, το ημερολόγιο των Ρεπουμπλικανών θα στραφεί στο Νιου Χάμσαϊρ, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ αναμένεται να αντιμετωπίσει μια ισχυρή πρόκληση από την κ. Χέιλι σε μια πολιτεία όπου μπορούν να ψηφίσουν και ανεξάρτητοι ψηφοφόροι.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δειτε Επισης

Δεκατρείς νεκροί εξαιτίας της κακοκαιρίας στην Αϊτή
Τραγωδία για τον Τζούροβιτς-Δήλωσε την Παρασκευή την εξαφάνιση του γιου του και τον βρήκαν νεκρό
Σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα
Το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για το Πάσχα-«Δεν υπάρχει συνθηκολόγηση απέναντι στο κακό»
Ενας νεκρός και αρκετοί τραυματίες σε πυροβολισμούς στο Παρίσι
Πιέζουν για εκεχειρία στη Μέση Ανατολή οι ΗΠΑ-Ζητά εγγυήσεις η Χαμάς για να συμφωνήσει
Live εικόνα: Η τελετή αφής του Αγίου Φωτός στo Ναό της Αναστάσεως
Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εκτόξευσε το Κίεβο κατά της Κριμαίας-Οι αναφορές των Ρώσων
ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή κατάρρευσης γέφυρας στη Βραζιλία-Φονικές πλημμύρες με 39 νεκρούς
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια από τις μεγάλες φιλο παλαιστινιακές κινητοποιήσεις των φοιτητών