Δημοσκόπηση REPORTER: Πρώτο το ΑΚΕΛ, τρίτο το ΕΛΑΜ, στα τάρταρα τα κόμματα της συμπολίτευσης

Τις διαφαινόμενες ανατροπές στη δυναμική των κομμάτων και τις αλλαγές στην πολιτική γεωγραφία της Κύπρου, καταγράφει το δεύτερο Πολιτικό Βαρόμετρο του REPORTER, που διενήργησε η εταιρεία ερευνών IMR. Στη δημοσκόπηση καταγράφονται, μεταξύ άλλων, τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή κοινωνία, γίνεται αξιολόγηση των επιδόσεων των δύο μεγάλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα για την πρόθεση ψήφου.

Επιπλέον, καταγράφεται το επίπεδο ενδιαφέροντος των πολιτών για τις Ευρωεκλογές, καθώς επίσης και το κριτήριο με το οποίο θα προσέλθουν στις κάλπες σε έξι μήνες, για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

Στο ερώτημα, εάν τα πράγματα στην Κύπρο πηγαίνουν προς τη σωστή ή σε λάθος κατεύθυνση, το 79% των ερωτηθέντων, απάντησαν «σε λάθος» και μόλις το 21% «σε σωστή». Σε σχέση με το προηγούμενο πολιτικό βαρόμετρο του REPORTER, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το ποσοστό των ερωτηθέντων, που εκτιμούν πως τα πράγματα πάνε προς τη λάθος κατεύθυνση, μειώθηκε κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες (σ.σ. ήταν 84% τον Σεπτέμβριο), ενώ αντίστοιχα, κατά πέντε μονάδες αυξήθηκαν οι απαντήσεις πως τα πράγματα πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση.

ScreenHunter 1351

Σε ό,τι αφορά τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην Κύπρο σήμερα, ως πρώτη επιλογή στις αυθόρμητες απαντήσεις δόθηκε η οικονομία, με 39% ανάμεσα στις απαντήσεις των ερωτηθέντων. Ακολουθεί με 11 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες η ακρίβεια με 28%, και πολύ πιο κάτω, με 12%, το Μεταναστευτικό. Το Κυπριακό είναι μόλις η τέταρτη αυθόρμητη απάντηση που δόθηκε, με 9%, ενώ ακολουθεί η Διαφθορά-Δικαιοσύνη με 4%, και το Στεγαστικό, η Υγεία και η Παιδεία, με 2%.

ScreenHunter 1350

Στο σύνολο των απαντήσεων που έδωσαν οι ερωτηθέντες στις πρώτες θέσεις ξεκάθαρα βρίσκονται η Οικονομία με 69% και η ακρίβεια με 59%. Ακολουθούν Μεταναστευτικό και Κυπριακό με 29% και 28%, αντίστοιχα, και πιο κάτω η Διαφθορά-Δικαιοσύνη με 15%, το Στεγαστικό με 9%, η Παιδεία και η Υγεία με 8% και η Εγκληματικότητα με 3%.

ScreenHunter 1352

Η αξιολόγηση της αντιπολίτευσης

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας αφορά την ικανοποίηση των πολιτών και δη των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ σε σχέση με την αντιπολίτευση που ασκούν τα κόμματά τους. Στο ερώτημα , «σε ότι έχει να κάνει συγκεκριμένα με τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντα τους, πόσο ικανοποιημένοι αισθάνεστε από τη στάση του», μόλις το 2% επί του συνόλου απάντησε, «πολύ» για τον ΔΗΣΥ και 15% «αρκετά». Λίγο ικανοποιημένο, δήλωσε το 36% των ερωτηθέντων, ενώ καθόλου το 42%. Μάλιστα εκ των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ, μόλις ένας στους τρεις δηλώνει πολύ ή αρκετά ικανοποιημένος από την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα του.

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, μόλις το 4% επί του συνόλου δηλώνει πολύ ικανοποιημένο, το 20% δηλώνει αρκετά ικανοποιημένο, ενώ το 32% δηλώνει λίγο και το 39% καθόλου. Εξ όσων ερωτηθέντων δήλωσαν ότι στις Βουλευτικές του 2021, ψήφισαν το ΑΚΕΛ, πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι από την αντιπολίτευση που ασκεί το κόμμα, δήλωσε το 45%.

ScreenHunter 1353

Το ενδιαφέρον για τις Εκλογές

Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων στην έρευνα δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τις επικείμενες εκλογές της 9ης Ιουνίου, γεγονός που θεωρείται ενθαρρυντικό για την προσέλευση έξι μήνες πριν από την πραγματοποίησή τους. Συγκεκριμένα, το 40% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι ενδιαφέρεται πολύ για τις εκλογές, το 28% ότι ενδιαφέρεται αρκετά, το 18% λίγο και το 14% ότι δεν ενδιαφέρεται καθόλου.

ScreenHunter 1354

Σε σχέση με τα κριτήρια, τα οποία θα τους καθοδηγήσουν στις επιλογές τους, το 57% των ερωτηθέντων απάντησε πως στις Ευρωεκλογές θα ψηφίσει με βάση τους υποψηφίους των κομμάτων, δηλαδή τα πρόσωπα, το 22% με βάση τις θέσεις των κομμάτων και το 21% θα ψηφίσουν το κόμμα που στηρίζουν παραδοσιακά.

ScreenHunter 1355

Η πρόθεση ψήφου

Η πιο ενδιαφέρουσα κάρτα της έρευνας γνώμης που διεξήγαγε για λογαριασμό του REPORTER η IMR αφορά την πρόθεση ψήφου, δηλαδή την ερώτηση «εάν είχαμε αύριο Βουλευτικές Εκλογές».

Το πρώτο στοιχείο που προκύπτει είναι η αλλαγή σκυτάλης στην πρωτια του πολιτικού στίβου, με το ΑΚΕΛ, έστω και οριακά να προσπερνά τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το ΕΛΑΜ εμφανίζεται ως τρίτο κόμμα, προσπερνώντας αισθητά το ΔΗΚΟ, το οποίο καταγράφει μονοψήφιο ποσοστό, ενώ τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα κυμαίνονται μεταξύ 3,5% και 2,3%, με υψηλότερο αυτό του Κινήματος Οικολόγων και χαμηλότερο αυτό της ΕΔΕΚ.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη μάχη για το πρώτο κόμμα, το ΑΚΕΛ προηγείται με 20%, έναντι 18,5% του Δημοκρατικού Συναγερμού. Ακολουθεί το ΕΛΑΜ με 12,5% και το ΔΗΚΟ με 7%. Οι Οικολόγοι καταγράφουν ποσοστό 3,5% η ΔΗΠΑ-Συνεργασία 2,4% και η ΕΔΕΚ 2,3%. Το νεοεμφανιζόμενο Βολτ Κύπρου καταγράφει ποσοστό 1,3% και ο συνασπισμός του ΚΕΚΚ με τους Ενεργούς Πολίτες, μισή ποσοστιαία μονάδα. Επιπλέον, το 2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν κάτι άλλο, ενώ το 12% δηλώνει αναποφάσιστο. Την ίδια ώρα, ότι θα ρίξει άκυρο ή λευκό δηλώνει το 2% ενώ ότι δεν θα προσέλθει στις κάλπες το 14% των ερωτηθέντων.

ScreenHunter 1358

Σε ό,τι αφορά τη μάχη για την πρωτιά, είναι ξεκάθαρο πως η πρωτιά του ΑΚΕΛ, είναι οριακή και απόλυτα αναστρέψιμη. Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταγράφει χαμηλή συσπείρωση, όχι κατ’ ανάγκην κακή, δεδομένης της περιόδου που έγινε η δημοσκόπηση, η οποία ανέρχεται στο 59%. Σε αντίθεση με τη συσπείρωση του ΑΚΕΛ, που για τα δεδομένα της εποχής, είναι αξιοσημείωτα υψηλή και φτάνει το 72%. Αν ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταφέρει να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους του το επόμενο εξάμηνο, τότε θα πρόκειται για ένα πραγματικό ντέρμπι ανάμεσα στα δύο κόμματα, τα οποία αμφότερα έχουν θέσει ως στόχο την πρωτιά στις Ευρωεκλογές.

Από εκεί και πέρα, η δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφηκε ουκ ολίγες φορές σε απόψεις και αναλύσεις το τελευταίο διάστημα, ότι το ΕΛΑΜ διανύει μια περίοδο πολιτικής ακμής, καταγράφοντας μάλιστα διψήφιο ποσοστό και έχοντας συσπείρωση που αγγίζει το 85%. Το πρώτο δεδομένο που θα πρέπει να σημειωθεί, είναι πως το κόμμα του Χρίστου Χρίστου εισέρχεται στην προεκλογική περίοδο από θέση ισχύος, σε σχέση με τα μικρότερα κόμματα, για την έκτη έδρα του Ευρωκοινοβουλίου. Υπενθυμίζεται πως το εκλογικό μέτρο των Ευρωεκλογών, είναι στο 16,5%, συνεπώς, στη βάση των αποτελεσμάτων της δημοσκόπησης, το ΕΛΑΜ καταλαμβάνει, όπως και το ΔΗΚΟ μια έδρα, με την ΕΔΕΚ, τους Οικολόγους, τη ΔΗΠΑ και το Βολτ, να είναι πολύ πιο πίσω.

Το δεύτερο στοιχείο, είναι αυτό της μάχης για την τρίτη θέση. Εάν το ΕΛΑΜ καταφέρει όντως να υποσκελίσει το ΔΗΚΟ, το οποίο αναμφίβολα διανύει μια περίοδο κάμψης, με τη συσπείρωση του να μην ξεπερνά ούτε το μισό της εκλογικής δύναμης που κατέγραψε στις Βουλευτικές του 2021, θα πρόκειται για μια ιστορική στιγμή, αφού για πρώτη φορά, στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, το ΔΗΚΟ θα περιοριστεί στην τέταρτη θέση. Υπενθυμίζεται ότι οι βουλευτικές του 2021, για πρώτη φορά το ΕΛΑΜ προσπέρασε την ΕΔΕΚ που παραδοσιακά κατέγραφε ποσοστά που την καθιστούσαν την τέταρτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.

Ενδιαφέροντα, πάντως, είναι και τα στοιχεία για τα μικρότερα κόμματα. Οι Οικολόγοι, δείχνουν να ανακάμπτουν, τόσο σε σχέση με τα ποσοστά τους σε παλαιότερες μετρήσεις όσο και σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα, δείχνοντας πως μετά τις αλλαγές, είναι έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα. Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα ποσοστά που καταγράφουν τα άλλα δύο κόμματα της συμπολίτευσης, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, με τη μεν πρώτη να ταλανίζεται και από τα εσωκομματικά θέματα που δεν λύθηκαν τα τελευταία χρόνια και τη ΔΗΠΑ να προετοιμάζεται για να δώσει τη μάχη των Ευρωεκλογών, με στόχο να συνεχίσει την ανοδική πορεία που καταγράφει στις εκλογικές αναμετρήσεις. Τέλος, σε σχέση με το Βολτ Κύπρου, ενδεχομένως να είναι και πολύ νωρίς να γίνει κάποια αξιολόγηση του ποσοστού που καταγράφει στην έρευνα, δεδομένου του μικρού χρονικού περιθωρίου που μεσολάβησε από την ίδρυση του, αλλά δεν θεωρείται κακό το γεγονός πως ανιχνεύεται και ξεπερνά το 1%.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα γνώμης ανατέθηκε από τον REPORTER στην IMR και διεξήχθη μεταξύ της τρίτης και εντεκάτης Ιανουαρίου. Είχε Παγκύπρια κάλυψη σε αστικές και αγροτικές περιοχές. Συμμετείχαν άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 18 ετών με δικαίωμα ψήφου, ενώ το μέγεθος δείγματος ήταν 1000 άτομα. Η επιλογή δείγματος, έγινε με τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία, ενώ η συλλογή των στοιχείων, έγινε μέσα από τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το στατιστικό σφάλμα ανέρχεται στο +/- 3,1 και ο βαθμός βεβαιότητας στο 95%.

ScreenHunter 1348

ScreenHunter 1349

Δειτε Επισης

Οι ιδιαιτερότητες των εκλογών της Λευκωσίας-Οι επιλογές, οι συμμαχίες και οι εκτιμήσεις
«Υπάρχει αρκετή φτώχεια και δεν φαίνεται»-Πέραν των χίλιων πακέτων στα χέρια άπορων οικογενειών
Στον Λίβανο με δώρα και ελπίδα για κλείσιμο της στρόφιγγας των ροών Χριστοδουλίδης και φον ντερ Λάιεν
«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
Χειροπέδες σε τέταρτο άτομο για τα ναρκωτικά στη Λευκωσία
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
Έσβησε για πάντα το χαμόγελο της δημοσιογράφου Γεωργίας Ψαριά…
Συνεχίζονται οι απάτες με τα email που παριστάνουν την Αστυνομία-Οι συστάσεις προς το κοινό
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες