Μειώθηκε κατά 75% o χρόνος εξέτασης για ΕΕΕ-Τερματίστηκαν 204 επιδόματα για εξαπάτηση
15:46 - 15 Ιανουαρίου 2024
Η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου παρουσίασε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τα αποτελέσματα του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), μέσω των οποίων προκύπτει πως ο μέσος όρος εξέτασης μειώθηκε κατά 75%, ενώ 204 αιτήσεις τερματίστηκαν με ετήσια εξοικονόμηση 1,7 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως ανέφερε η κα Ευαγγέλου, «η επίτευξη του στόχου του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του ΕΕΕ αποτελεί υλοποίηση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας και περιέχει τρεις βασικές παραμέτρους».
Όπως δήλωσε η υφυπουργός, «ο πρώτος αφορά την ν αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων, επιτυγχάνοντας αισθητή μείωση του μέσου χρόνου εξέτασης των αιτήσεων σε 90 ημέρες, εκεί που χρειάζονταν 12 ή ακόμα και 24 μήνες για την εξέταση μιας αίτησης. Μεταφραζόμενος σε ποσοστό, ο μέσος χρόνος εξέτασης μειώθηκε σε 75%».
Ο δεύτερος αφορά, «τον άμεσο τερματισμό της παροχής του επιδόματος εκεί και όπου εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθειας εξαπάτησης του συστήματος με την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου, έτσι ώστε να καταστεί το ΕΕΕ πιο δίκαιο και λαμβάνοντας υπόψη την επικράτηση και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ομάδα ενισχύθηκε τον Ιούλιο και πραγματοποίησε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου συνολικά 303 στοχευμένους ελέγχους σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, από τους οποίους προέκυψαν 204 πλήρως αιτιολογημένοι τερματισμοί, με ετήσια εξοικονόμηση 1,7 εκατομμύρια ευρώ».
Η τρίτη παράμετρος αφορά, «την ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο με την ένταξή τους στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης ή σε προγράμματα ψυχοκοινωνικής στήριξης με την ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης».
Αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων
Όπως ανέφερε η υφυπουργός, «σε σχέση με την πρώτη παράμετρο, δηλαδή την αποτελεσματική αντιμετώπιση των καθυστερήσεων στην εξέταση των αιτήσεων για το ΕΕΕ, γεγονός το οποίο προκαλούσε δικαιολογημένες αντιδράσεις σε μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας, καταφέραμε τους 10 αυτούς μήνες να μειώσουμε αισθητά τον μέσο χρόνο εξέτασης αιτήσεων σε 90 ημέρες, εκεί που χρειάζονταν 12 ή ακόμα και 24 μήνες για την εξέταση μιας αίτησης. Μεταφραζόμενο σε ποσοστό, μειώσαμε τον μέσο χρόνο εξέτασης κατά 75%. Ήδη λοιπόν, από τις πρώτες μέρες του 2024, ο μέσος χρόνος εξέτασης αιτήσεων του ΕΕΕ είναι 90 μέρες. Και δεν σταματάμε εδώ. Επόμενος στόχος, εντός του τρέχοντος έτους είναι ο μέσος χρόνος εξέτασης των αιτήσεων να μειωθεί σε 60 ημέρες. Ομολογουμένως, δεν ήταν εύκολη διαδικασία, δεδομένου του όγκου των αιτήσεων που έπρεπε να διαχειριστούμε και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα».
Ενδεικτικά, από 1η Μαρτίου του 2023 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2023:
-Εξετάστηκαν 8.239 αιτήσεις, αρκετές εκ των οποίων εκκρεμούσαν από τα τέλη 2020, ενώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2022 είχαν εξεταστεί 6.769 αιτήσεις. Δηλαδή, κατά το 2023 εξετάσαμε 22% περισσότερες αιτήσεις από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.
-Την 1η Ιανουαρίου 2024 εκκρεμούσαν για εξέταση 1.362 αιτήσεις, ενώ, κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο εκκρεμούσαν 5.828. Δηλαδή, έχουμε καταφέρει να μειώσουμε τις εκκρεμότητες κατά 74%. Οι πλείστες αιτήσεις που εκκρεμούν σήμερα, έχουν παραληφθεί εντός των τελευταίων 90 ημερών, δηλαδή, εντός του στόχου που έχουμε θέσει.
Άμεσος τερματισμός επιδόματος εκεί και όπου εντοπίζεται προσπάθειας εξαπάτησης του συστήματος
Για τον δεύτερο στόχο στο πλαίσιο της Αναβάθμισης και του Εκσυγχρονισμού του ΕΕΕ, δηλαδή ο άμεσος τερματισμός της παροχής του επιδόματος όταν εντοπίζεται ύπαρξη δόλου ή προσπάθεια εξαπάτησης του συστήματος κατέστη εφικτός μέσα από την ενίσχυση της Ομάδας Ελέγχου, δήλωσε πως, «''Ναι'' στη στήριξη σε όσους έχουν πραγματική ανάγκη, ''όχι'' όμως σε παροχές επιδομάτων σε όσους επιτηδευμένα ξεγελούν το σύστημα. Αυτό, καθιστά το ΕΕΕ δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη την υποχρέωση μας για την επικράτηση και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η Ομάδα Ελέγχου, έχει ενισχυθεί από τον Ιούλιο και πραγματοποίησε μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου συνολικά 303 στοχευμένους ελέγχους σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις. Από τους ελέγχους αυτούς έχουν προκύψει 204 τερματισμοί με πλήρη διερεύνηση και συναφή αιτιολόγηση για τα ευρήματα. Η ετήσια εξοικονόμηση από τις 204 περιπτώσεις που τερματίστηκαν ανέρχεται σε 1,7 εκατομμύρια ευρώ. Θέλω να τονίσω ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα σε υψηλού ρίσκου περιπτώσεις, οι οποίες εντοπίζονται από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας και μέσω αυτοματοποιημένων διαδικασιών με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, τις οποίες θα αναλύσω στη συνέχεια».
Ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο
Στη συνέχεια η κα Ευαγγέλου ανέφερε πως, «ο τρίτος στόχος στο πλαίσιο του Εκσυγχρονισμού και της Αναβάθμισης του ΕΕΕ που αφορά στην ενσωμάτωση και συμπερίληψη όλων των δικαιούχων του ΕΕΕ στο κοινωνικό σύνολο επιτεύχθηκε με την ενίσχυση του Μηχανισμού Κοινωνικής Παρέμβασης, ο οποίος απευθύνεται σε δικαιούχους του ΕΕΕ, που κρίνονται μετά από εξατομικευμένες αξιολογήσεις ότι είναι ικανοί για εργασία ή για κατάρτιση. Για όσους κρίνεται ότι δεν είναι ικανοί για εργασία ή κατάρτιση, διαμορφώνεται εξατομικευμένο πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης. Να εξηγήσω πιο συγκεκριμένα τον τρόπο με τον οποίο διενεργείται η Κοινωνική Παρέμβαση: Καταρτίζεται σε έκαστο εξυπηρετούμενο ατομικό πλάνο με συμφωνητικό συνεργασίας, στο οποίο περιέχονται οι στόχοι, που καταλήγουν στην ένταξη στην αγορά εργασίας ή σε προγράμματα κατάρτισης για όσους κρίνεται ότι μπορούν».
Όπως δήλωσε, «το συμφωνητικό συνεργασίας είναι δεσμευτικό για τον εξυπηρετούμενο, διαρκεί περίπου 6 μήνες (εκτός από ιδιάζουσες περιπτώσεις στις οποίες μπορεί να δοθεί παράταση) και παραβίασή του οδηγεί στην αποκοπή του επιδόματος. Το ενισχυμένο πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης έχει ήδη ξεκινήσει την εφαρμογή του σε δικαιούχους οι οποίοι είναι σε ηλικία που θα μπορούσαν να εργαστούν μετά από υπόδειξη από την Υπηρεσία Διαχείρισης Επιδομάτων Πρόνοιας».
Επίσης ανέφερε ότι, «θέλω να σταθώ ιδιαίτερα και να τονίσω τη σημασία που προσδίδουμε στην ενεργοποίηση των δικαιούχων, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο τη φιλοσοφία του ΕΕΕ, η οποία σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν είναι μόνο επιδοματική παροχή, αλλά κυρίως η προσπάθεια απεγκλωβισμού των δικαιούχων από το επίδομα και την αδράνεια και η ταυτόχρονη ενεργοποίηση τους στο κοινωνικό σύνολο. Προσωπικά, θεωρώ το Πρόγραμμα Κοινωνικής Παρέμβασης ως την πιο σημαντική πτυχή και το μεγαλύτερο στοίχημα του ΕΕΕ, καθώς είναι καλά γνωστό στο Υφυπουργείο από τις αξιολογήσεις των Υπηρεσιών Κοινωνικής. Ευημερίας, ότι υπάρχει μεταβίβαση του κοινωνικού αποκλεισμού και του εγκλωβισμού στην αδράνεια από γενιά σε γενιά. Αυτό που επιχειρούμε είναι να σπάσει ο κύκλος της εξάρτησης από το ΕΕΕ και να επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός πριν εδραιωθεί η αδράνεια».