Αδύνατη η αποστολή του μηνύματος έκτακτης ανάγκης, κόλλησε στις διαδικασίες-Παράταση για το 2025
06:00 - 15 Ιανουαρίου 2024
Από χίλια μύρια κύματα περνάει το μήνυμα έκτακτης ανάγκης του 112, για το οποίο αν και οι αρμόδιοι προμήνυαν ότι θα τίθετο σε εφαρμογή στην Κύπρο αρχές της χρονιάς που υποδεχθήκαμε, εντούτοις, φαίνεται ότι παίρνει νέα παράταση για το 2025, καθώς λόγω συγκεκριμένων διαδικασιών που έπρεπε να ακολουθηθούν, η διαδικασία κόλλησε στα σκαριά.
Ως εκ τούτου, για ακόμη ένα χειμώνα, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, όσο και η Πολιτική Άμυνα, θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα οποιαδήποτε επείγοντα περιστατικά, είτε πρόκειται για πλημμύρες, είτε για σεισμούς, είτε για πυρκαγιές, με τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, χωρίς ωστόσο, να έχουν την ευχέρεια να προειδοποιήσουν άμεσα τους πολίτες που βρίσκονται σε κίνδυνο, μέσω του μηνύματος στο κινητό. Κάτι, που βρίσκεται σε λειτουργία τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπου οι πολίτες όταν είναι εκτεθειμένοι σε κινδύνους, λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους με κατευθυντήριες οδηγίες, για το τι οφείλουν να πράξουν και να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα.
Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Παναγιώτης Λιασίδης, ο οποίος μίλησε στον REPORTER, «τον τελευταίο χρόνο υπήρξε μια αρνητική εξέλιξη, καθώς υπήρξαν δυο προσφυγές στην προσφορά, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μια καθυστέρηση. Έτσι θα υπάρξει νέα παράταση για την εφαρμογή του συστήματος προειδοποίησης. Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε στο στάδιο που αναμένουμε από το Συμβούλιο Προσφορών για να μας δώσει οδηγίες για τα επόμενα βήματα για το τι πρέπει να πράξουμε από εδώ και πέρα, κάτι που αναμένουμε να γίνει το επόμενο δεκαήμερο».
Από την πλευρά της η Πολιτική Άμυνα, πρόσθεσε ο κ. Λιασίδης, «κάνει όλες τις προσπάθειες που πρέπει με βάση τους κανονισμούς που προνοούνται, όμως αναγκαστικά θα έχουμε μια καθυστέρηση για το μήνυμα έκτακτης ανάγκης, κάτι που αναμένουμε πλέον μέσα του 2025, καθώς πρέπει να κάνουμε ένα πλάνο με βάση τις διαδικασίες που πρέπει να τηρούνται. Εννοείται ότι θα είναι ένα επιπρόσθετο εργαλείο για τους πολίτες το μήνυμα έκτακτης ανάγκης όταν θα τεθεί σε εφαρμογή».
Τα διαθέσιμα μέσα που έχει σήμερα στη διάθεσή της η Πολιτική Άμυνα, είναι οι σειρήνες, όπως και οι συνοικιοφύλακες, οι οποίοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης περιπολούν σε κάθε γειτονιά. Όπως εξήγησε ο κ. Λιασίδης, «σημαντικό παράγοντα αποτελούν επίσης και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης τα οποία βοηθάνε αρκετά για την ασφάλεια των πολιτών, καθώς μπορούν να μεταδώσουν αμέσως μηνύματα προς το κοινό. Σίγουρα όμως, το σύστημα άμεσης προειδοποίησης του 112 θα είναι πολύ βοηθητικό και προγραμματίζεται εκτός από την ελληνική γλώσσα, να είναι και στην αγγλική και θα απευθύνεται σε όλους τους συνδρομητές. Για παράδειγμα, εάν έρθει στο νησί μας ένας τουρίστας και βρίσκεται στον Στρόβολο, όπου θα υπάρξουν πλημμύρες, τότε θα λάβει το προειδοποιητικό μήνυμα και ο τουρίστας και δεν θα το πάρουν μόνοι οι κάτοικοι της περιοχής, για προστασία του πληθυσμού».
Κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση πλημμυρών, ο κ. Λιασίδης ανέφερε ότι σήμερα υπάρχει στα χέρια της Πολιτικής Άμυνας συγκεκριμένο σχέδιο, όπου σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τίθεται σε εφαρμογή σε περίπτωση πλημμυρών για αντλήσεις από υπόγεια. «Προβλέπεται να αποστέλλουμε ένα άτομο στο Κέντρο Ελέγχου της Πυροσβεστικής σε κάθε Επαρχία και μαζί συντονίζουμε τις κλήσεις που έρχονται, για τις αποστολές αντλιών».
Από την πλευρά της η Πολιτική Άμυνα, διαθέτει στο σύνολο περίπου ογδόντα αντλίες Παγκύπρια, ενώ πρόσφατα έχει προμηθευτεί με τέσσερις ρυμουλκούμενες βαριού τύπου αντλίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε μεγάλα επεισόδια για να βγάζουν μεγάλο όγκο νερού, περισσότερο από 250 κυβικά την ώρα. «Παράλληλα, έχει και τις δικές τις αντλίες η Πυροσβεστική Υπηρεσία και έτσι θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο και μπορούμε να ανταποκριθούμε άμεσα σε οποιοδήποτε περιστατικό», δήλωσε ο κ. Λιασίδης.
Ποιες οι οδηγίες στους πολίτες σε περίπτωση πλημμύρας
Αν είστε μέσα σε κτήριο:
- Εγκαταλείψτε υπόγειους χώρους και μετακινηθείτε σε ασφαλές ψηλό σημείο.
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:
- Μη διασχίσετε πλημμυρισμένο δρόμο πεζοί ή με αυτοκίνητο / ποδήλατο / μοτοσυκλέτα.
- Σταματήστε και αλλάξτε κατεύθυνση, αν βρεθείτε σε δρόμο που έχει πλημμυρίσει.
- Εγκαταλείψτε το αυτοκίνητό σας αν έχει ακινητοποιηθεί, καθώς ενδέχεται να παρασυρθεί ή να πλημμυρίσει.
- Μείνετε μακριά από ηλεκτροφόρα καλώδια.
- Μην πλησιάζετε σε περιοχές στις οποίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις.
Μετά την πλημμύρα:
Αν βρίσκεστε σε ανοικτό χώρο:
Μείνετε μακριά από περιοχές που έχουν πλημμυρίσει ή είναι επικίνδυνες να πλημμυρίσουν τις επόμενες ώρες καθότι:
- η πλημμύρα ενδέχεται να έχει μεταβάλει τα χαρακτηριστικά των γνώριμων περιοχών,
- εγκυμονούν κίνδυνοι από σπασμένα οδοστρώματα και περιοχές με επικίνδυνη κλίση,
- τα νερά ενδέχεται να είναι μολυσμένα, αν έχουν παρασύρει μαζί τους διαφόρων ειδών αντικείμενα ή και ζώα.
Μην εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
Μην χρησιμοποιείτε χωρίς σοβαρό λόγο το τηλέφωνο.
Πριν αρχίσετε τις διαδικασίες αποκατάστασης:
- Να θυμάστε ότι οι κίνδυνοι από την πλημμύρα δεν υποχωρούν αμέσως μετά την απόσυρση των υδάτων.
- Βεβαιωθείτε από τις αρμόδιες αρχές ότι η περιοχή σας είναι ασφαλής και μπορείτε να επιστρέψετε για τις εργασίες αποκατάστασης.
- Κλείστε τους διακόπτες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
- Φορέστε κλειστά παπούτσια και κατάλληλη ενδυμασία, ώστε να αποφύγετε τυχόν τραυματισμούς.
Σημειώνεται ότι με την υλοποίηση του 112, παρέχεται στους πολίτες:
- Άμεσος, ασφαλής και ακριβής εντοπισμός των καλούντων που τελούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αδυνατούν να δηλώσουν τη θέση τους από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο.
- Μαζική και στοχευόμενη ειδοποίηση πολιτών, επιχειρήσεων, φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που βρίσκονται σε περιοχές που αντιμετωπίζουν έκτακτες συνθήκες όπως πυρκαγιές, καιρικά φαινόμενα, σεισμοί, πλημμύρες, ή τρομοκρατικά συμβάντα, βιομηχανικά/τεχνολογικά ατυχήματα κλπ., που έχουν λάβει χώρα, είναι σε εξέλιξη ή υπάρχει γνώση ότι πρόκειται να συμβούν.
- Παροχή βοήθειας και ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέσω διαφόρων εναλλακτικών καναλιών (π.χ. διαδίκτυο, πύλες ενημέρωσης, ΜΜΕ κλπ).
- Βέλτιστη αξιοποίηση και διαχείριση των απαιτούμενων επιχειρησιακών πόρων, ώστε να συμβάλλει σε ενέργειες άμεσης σωστικής επέμβασης των Φορέων.