Αλαλούμ με τις ζιβανίες… μαϊμού στην αγορά, ζητούν αυστηροποίηση ελέγχων οι αγροτικές οργανώσεις
06:00 - 15 Ιανουαρίου 2024
Αυστηρότερους ελέγχους σε ότι αφορά την παράνομη και ανεξέλεγκτη πώληση διαφόρων ποτών με την ονομασία της ζιβανίας ζητούν οι οργανωτικές οργανώσεις, οι οποίες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς με αυτή την πρακτική ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα χρησιμοποιείται παράτυπα ο όρος ζιβανία σε αυτά τα προϊόντα, με το θέμα να ανοίγει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας στη Βουλή, την ερχόμενη Τρίτη.
Μετά από καταγγελία Σουηδού βουλευτή για προϊόν που έπεσε στα χέρια του με την ένδειξη ‘Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού’, το ζήτημα βγήκε στην επιφάνεια, με τους αρμόδιους να καλούνται να βρουν λύσεις, καθώς όπως έχει διαφανεί, διάφορα ποτά όπως η ζιβανία ροδίού ή οποιοδήποτε άλλου φρούτου, κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα σε αγορές και φεστιβάλ διαφόρων ορεινών χωριών.
Τα τελευταία χρόνια, φθάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα δεκάδες παράπονα στον Παναγροτικό Σύνδεσμο, με τον Γενικό Γραμματέα, Τάσο Γιαπανή, σε δηλώσεις του στον REPORTER, να αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο παρατηρείται κυρίως όταν πραγματοποιούνται διάφορα φεστιβάλ και πωλούνται παράτυπες ζιβανίες, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να βρίσκονται σε μπουκάλια κονιακιού και σε παγούρια, αλλά δυστυχώς, ο κόσμος δεν γνωρίζει ότι αυτού του είδους ζιβανίες είναι παράνομες».
Κοινή θέση των αγροτικών οργανώσεων, είναι πως οι ζιβανίες που παράγονται χωρίς την ενδεδειγμένη διαδικασία, είναι παράνομες. «Είμαστε εναντίον των μαϊμού ζιβανιών γιατί δεν γνωρίζεις την ποιότητα που βγάζουν και έχεις να κάνεις με την υγεία των καταναλωτών. Οι υγειονομικές άδειες, είναι το Α και το Ω σε ένα προϊόν. Πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η υγειονομική άδεια, δεν έχει σχέση με το εάν έχεις ένα μικρό αποστακτήριο ακόμη και σπίτι σου, αφού είμαστε υπέρ στο να δίνονται άδειες για μικρές βιοτεχνίες και οινοποιεία, αλλά πρέπει σίγουρα να ελέγχονται, ειδικά από το υγειονομείο, καθώς έχεις να κάνεις με την υγεία των πολιτών».
Αυτό που επεσήμανε ωστόσο ο κ. Γιαπανής, είναι ότι «επιβάλλεται να γίνεται αυστηρότατος έλεγχος στην αγορά από τους αρμόδιους για να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, ειδικά στις λαϊκές αγορές, στα φεστιβάλ και γενικότερα στους ανοικτούς χώρους, όπου σπεύδουν καταναλωτές για να αγοράσουν διάφορα προϊόντα. Σίγουρα είναι κάτι που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ολιστικά, αλλά τουλάχιστον μπορεί να περιοριστεί αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο που κυκλοφορεί στην αγορά».
Ταυτόχρονα, έκκληση του Παναγροτικού Συνδέσμου προς τους καταναλωτές, είναι να μην αγοράζουν κάτι το οποίο δεν έχει διαπιστευτήρια και συγκεκριμένες άδειες. «Πολλές φορές είναι και δηλητήρια αυτά τα προϊόντα, αφού ξεφεύγουν από τα όρια τους οι κατασκευαστές. Πόσες φορές έχουμε ακούσει σε διάφορες συζητήσεις, ότι κάποιος γνωστός κάποιου βγάζει από μόνος του ζιβανία και είναι σαν ‘δυναμίτης’; Είναι κάτι που συνηθίζουν να διαφημίζουν διάφοροι, αλλά δεν γνωρίζουν ότι είναι δηλητήριο», υπέδειξε ο κ. Γιαπανής.
Αρχίζει η συζήτηση στη Βουλή
Νέος κύκλος συζητήσεων με αυτεπάγγελτη εξέταση για τις παράτυπες ζιβανίες πρόκειται να αρχίσει ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών, Χρίστου Ορφανίδη και Χαράλαμπου Πάζαρου.
H ζιβανία, σύμφωνα με τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Χρίστο Ορφανίδη, «είναι ένα κατοχυρωμένο προϊόν με γεωγραφική ένδειξη. Η ζιβανία παράγεται μόνο από στέμφυλα και δεν μπορεί να παραχθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο και κανένα άλλο φρούτο. Έχουμε παρατηρήσει όμως, ότι κυκλοφορούν στην αγορά συγκεκριμένα προϊόντα, τα οποία ψευδώς χαρακτηρίζονται ως ζιβανία και υπάρχει επίσης συγκεκριμένη ζιβανία η οποία κυκλοφορεί με την ένδειξη ‘Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού’, κάτι το οποίο είναι παραπλανητικό».
Οποιοδήποτε αλκοολούχο ποτό, εξηγεί ο κ. Ορφανίδης, «πρέπει να εξασφαλίσει άδεια από το τελωνείο, από το Τμήμα Γεωργίας και από το Υπουργείο Εμπορίου, αποδεικνύοντας τους βαθμούς αλκοόλης και γενικά να επιδέχεται αναλύσεις προϊόντων από τον παρασκευαστή και αναλύσεις με ισοτοπικά χαρακτηριστικά. Δηλαδή, πόση αλκοόλη περιέχει, το χρώμα, εάν είναι γνήσιο προϊόν και δεν έχει τοποθετηθεί οτιδήποτε άλλο γευστικό για να αλλοιώνει την παραδοσιακή γεύση της ζιβανίας».
Αναφορικά με τον Σουηδό βουλευτή, ο οποίος ανέδειξε το ζήτημα, όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, «βρέθηκε τυχαία σε ένα φεστιβάλ το οποίο κυκλοφορούσε αυτή η λεγομένη μαϊμού ζιβανία και παραξενεύτηκε ο ίδιος, γιατί δεν υπήρχε τίποτα άλλο στην ετικέτα που να αποδεικνύει τα ισοτοπικά χαρακτηριστικά, απλά υπήρχε μια ετικέτα με το όνομα ‘Ορμηδιώτικη Ζιβανία Ροδιού’. Επειδή δεν πρέπει να βγάζουμε από μόνοι μας τα μάτια μας όμως, είναι ένα σοβαρό θέμα και οφείλουμε να προστατεύσουμε αυτούς που παράγουν την αυθεντική ζιβανία. Πόσο άδικο είναι για κάποιους που παράγουν ζιβανία και ακολουθούν όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες; Προσπαθούμε με νύχια και δόντια να διατηρήσουμε την αυθεντικότητα ορισμένων προϊόντων, όπως είναι και το χαλούμι. Έτσι, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε ο όρος ζιβανία και ότι παράγεται από οποιονδήποτε άλλο φρούτο».
Για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο, ο κ. Ορφανίδης, υπογράμμισε ότι πρέπει να επιβάλλονται ποινές. «Το υγειονομείο, στην περίπτωση που περιέλθει στην αντίληψή του ότι κυκλοφορούν παράνομες ζιβανίες, όπως και το Τμήμα Γεωργίας και το Υπουργείο Εμπορίου, οφείλουν να εφαρμόζουν τη νομοθεσία. Πρόκειται για ένα αυθεντικό κυπριακό προϊόν η ζιβανία και δεν επιτρέπεται να αλλοιώνεται από διάφορους παραγωγούς».