Αφήνει πίσω την αστοχία του ανασχηματισμού, επανεκκινεί με «SOTΕU» η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη

Όχι και με τον καλύτερο τρόπο που θα μπορούσε μπήκε το 2024 για την Κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο ίδιος μπήκε στο στόχαστρο επικριτικών σειρήνων, σε σχέση με τους χειρισμούς του στο θέμα του ανασχηματισμού, όχι μόνο από τα μέσα και την αντιπολίτευση, αλλά και από τα κόμματα της συμπολίτευσης. Επικοινωνιακά, τα όσα προηγήθηκαν αλλά σε κάποιο βαθμό και όσα ακολούθησαν του ανασχηματισμού, δεν βοήθησαν την εικόνα της Κυβέρνησης, η οποία όμως, βρίσκεται στα τελευταία στάδια μιας επανεκκίνησης η οποία θα δοθεί με τον πιο επίσημο τρόπο από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αυτή η επανεκκίνηση, θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό μέγαρο και τοποθετείται χρονικά τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, εάν δεν προκύψει ανατροπή στο πρόγραμμα, κι εκεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα παρουσιάσει, τόσο στους παρευρισκόμενους, όσο και στον κυπριακό λαό, τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης του για τον νέο χρόνο. Πρόκειται δηλαδή για μια παρουσίαση του κυβερνητικού προγραμματισμού για το 2024, σε σχέση με Μεταρρυθμίσεις, αλλαγές ή τροποποιήσεις, που θα επιχειρήσει να προωθήσει, σε όλους τους τομείς.

Στην εν λόγω παρουσίαση θα προσκληθούν όλοι οι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι, οι οποίοι εμπλέκονται στη δημόσια ζωή, ώστε να ενημερωθούν από τον ίδιο τον Πρόεδρο από πρώτο χέρι. Θα πρόκειται για εξαγγελίες του Νίκου Χριστοδουλίδη, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία προέρχονται από το πρόγραμμα διακυβέρνησής του, που τις τελευταίες μέρες, έχει τονιστεί επανειλημμένως, πως αποτελεί την πυξίδα για τον ίδιο, τους υπουργούς του και γενικά για την κρατική μηχανή.

Το μήνυμα που θα επιδιώξει να στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι αυτό της ανάγκης για Μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, με επίκεντρο τον άνθρωπο. Οι αναφορές του Προέδρου στα όσα έχει ήδη πετύχει η Κυβέρνηση θα είναι αρκετά περιορισμένες, αφού αναμένεται πως τον ερχόμενο Μάρτιο θα ακολουθήσει μια συνέντευξη Τύπου για τον απολογισμό του Κυβερνητικού έργου, στον πρώτο χρόνο της Κυβέρνησης.

Η παρουσίαση του Ιανουαρίου, είναι στόχος, τουλάχιστον της παρούσας Κυβέρνησης, να θεσμοθετηθεί και να υιοθετηθεί κι από τις επόμενες Κυβερνήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πως μπορεί να εισάγονται στον δημόσιο διάλογο τα θέματα που θα απασχολήσουν και την Κυβέρνηση και την Βουλή στο επόμενο διάστημα. Παράλληλα, δίνει τη δυνατότητα στους εμπλεκόμενους φορείς, είτε δημόσιους, είτε ιδιωτικούς, που ενδιαφέρονται για ένα συγκεκριμένο θέμα που θα προωθηθεί, να προετοιμαστούν κατάλληλα και έγκαιρα, για να είναι έτοιμοι, όταν το θέμα θα τεθεί για παράδειγμα, ενώπιον των αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής.

Με αυτό τον τρόπο, θα ανοίγει η δημόσια διαβούλευση και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να προετοιμαστούν και να κάνουν την προεργασία τους, γλιτώνοντας και πολύτιμο χρόνο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των διαφόρων θεμάτων.

Η αρχική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η εν λόγω παρουσίαση να γίνει στη Βουλή, ενώπιον των Βουλευτών, οι οποίοι άλλωστε, έχουν και την ευθύνη της Νομοθετικής εργασίας και συνεπώς τον τελευταίο λόγο, πριν μια Μεταρρύθμιση ή ένας Νόμος, εφαρμοστεί. Ωστόσο για λόγους που άπτονται των Συνταγματικών προνοιών, κάτι τέτοιο δεν προωθήθηκε τελικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους συνεργάτες του, αποφάσισαν πως η εν λόγω παρουσίαση θα γίνει στο Προεδρικό Μέγαρο, με προσκεκλημένους πέραν των 400 ατόμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προετοιμασίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, με την Ειρήνη Πική, ως επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του Κυβερνητικού έργου, να έχει ρόλο κλειδί στην προσπάθεια. Σε σχέση με την ημερομηνία που θα πραγματοποιηθεί η παρουσίαση, έχει γίνει συζήτηση για κάποιες ημερομηνίες, ωστόσο αυτή θα κλειδώσει σε σύσκεψη, της ερχόμενης εβδομάδας.

Στα πρότυπα SOTU και SOTEU

Το σκεπτικό του Προέδρου της Δημοκρατίας, πίσω από αυτή την παρουσίαση, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου μια φορά τον χρόνο, ο εκάστοτε Αμερικανός Πρόεδρος και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντίστοιχα, παρουσιάζουν δημόσια, τι προτίθενται να πράξουν τον επόμενο χρόνο.

Στις ΗΠΑ η θεσμοθετημένη για περίπου 100 χρόνια ομιλία του Αμερικανού Προέδρου, ονομάζεται State Of The Union (SOTU) και παρουσιάζεται συνήθως κάθε Φεβρουάριο, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαινιάστηκε για πρώτη φορά από τον Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο το 2010 και ονομάζεται State Of The European Union (SOTEU) και παρουσιάζεται κάθε Σεπτέμβριο, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, από τον ή την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τα ανοιχτά θέματα της Κυβέρνησης

Την ατζέντα όποιου Υπουργείου και να ξεψαχνίσει κανείς, θα βρει μεγάλα και σημαντικά θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Από την οικονομία και τα σοβαρά ανοικτά ζητήματα, μέχρι την Άμυνα, την Ασφάλεια και το Κυπριακό κι από εκεί στα στοιχήματα της Υγείας, τη Μεταρρύθμιση της Παιδείας, τα θέματα του χαλουμιού και του Ακάμα, το στοίχημα της ενεργειακής μετάβασης και της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων, η Κυβέρνηση έχει ενώπιον της κρίσιμα ζητήματα να επιλύσει.

Ειδικότερα, αναμένεται ότι η Κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εκκινήσει τη συζήτηση για τη Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία αναμφίβολα είναι ένα δύσκολο και πολυσύνθετο εγχείρημα που τουλάχιστον εντός του τρέχοντος έτους θα αρχίσει να συζητείται και να σχεδιάζεται. Από εκεί και πέρα, η ανοιχτή πληγή του κόστους της ενέργειας, αποτελεί ένα ζήτημα που επηρεάζει και τα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις και η Κυβέρνηση καλείται να αναζητήσει τρόπους για να μειωθεί.

Σε ό,τι αφορά τις μεγάλες Μεταρρυθμίσεις, πέραν από αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα εφαρμοστεί την 1η Ιουλίου και η οποία απαιτεί την προσοχή της Κυβέρνησης, ώστε να μην υπάρξουν κενά και εκπλήξεις, στο πρόγραμμα του Προέδρου Χριστοδουλίδη, περιλαμβάνεται η Μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος της χώρας.

Η αλλαγή σκυτάλης στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, δημιουργεί μια νέα δυναμική, έτσι ώστε να λυθούν χρονίζοντα και εξαιρετικά σοβαρά προβλήματα, όπως τα θέματα των Κεντρικών Φυλακών, τα θέματα Ασφάλειας, στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα κατά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Χαρτσιώτης, αλλά και η ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης της Δικαιοσύνης, με την επίτευξη του στόχου για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Σε ότι αφορά τον τομέα της Υγείας, το στοίχημα για την Κυβέρνηση, δεν είναι άλλο από την εδραίωση του ΓΕΣΥ, ταυτόχρονα με την ολοκλήρωση της Μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την πλήρη αυτονόμηση των Δημόσιων Νοσηλευτηρίων, αλλά ταυτόχρονα και με την βελτίωση και αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες.

Δειτε Επισης

Νέες έρευνες φυσικού αερίου στη αν. Μεσόγειο εξαγγέλλει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας
Στη Λευκωσία την ερχόμενη βδομάδα τα συνέδρια της Διασποράς
Στο 22% στο τέλος Ιουνίου η υλοποίηση αναπτυξιακών δαπανών του προϋπολογισμού
Συνεχίζει στο ίδιο τέμπο ο Τατάρ-«Αν υπάρξει συμφωνία, το ψευδοκράτος θα είναι μέρος της λύσης ως κυρίαρχο τουρκικό κράτος»
Τηλεδιάσκεψη για τον Great Sea Interconnector με αίτημα Κομισιόν-Ζήτησε ενημέρωση
Eπίσκεψη εργασίας του υπουργού Εξωτερικών της Αρμενίας στην Κύπρο
Επανεξελέγη Ανώτατος Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ ο Σάββας Τσίβικος
Α. Δημητρίου: Να αξιοποιήσουμε την κινητικότητα που παρατηρείται
Ξεκαθαρίζει ο Χριστοδουλίδης για τερματικό-«Παρέμβαση αν ανακοινώναμε κάτι πριν την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία»
Η απόφαση για τον Επίτροπο της Κύπρου θα καθοριστεί από το χαρτοφυλάκιο-Προστιθέμενη αξία αναζητά ο Πρόεδρος