Συμπληρώθηκαν 100 ημέρες πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, 100 μέρες ανθρωπιστικού δράματος στη Γάζα
11:26 - 14 Ιανουαρίου 2024
Αν και συμπληρώθηκαν 100 ημέρες από την έναρξη των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ακόμα δεν έχει φανεί φψς στο τούνελ. Η νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή πυροδοτήθηκε στις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς μπήκε σε ισραηλινά χωριά και επιτέθηκε σε αμάχους. Οι ένοπλοι της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης σκότωσαν σε αυτές τις επιθέσεις περίπου 1.200 ανθρώπους, κυρίως πολίτες, και πήραν 250 ομήρους. Αυτή ήταν η πιο θανατηφόρα επίθεση στην ιστορία του Ισραήλ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Μοιάζουν με 100 χρόνια, κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το μέγεθος της καταστροφής»
Παρά τις αμερικανικές και γενοκότερα τις διεθνείς πιέσεις, οι Ισραηλινοί ηγέτες δεσμεύονται να συνεχίσουν την επιχείρηση, η οποία εξακολουθεί να έχει δύο βασικούς στόχους - την απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται ακόμα στη Γάζα και την εξάλειψη της Χαμάς. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι «κανείς δεν θα μας σταματήσει - ούτε η Χάγη, ούτε ο Άξονας του Κακού», αναφερόμενος στην υπόθεση γενοκτονίας της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο αλλά και στις επιθέσεις των Χούτι κατά πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη ναυσιπλοϊα.
«Οι νεοναζί τολμούν να μας κατηγορήσουν για γενοκτονία. Ποιους υποστηρίζουν; **Τους δολοφόνους, τους βιαστές, τους αποκεφαλιστές, αυτούς που καίνε μωρά;**Τι θράσος, τι ντροπή. Το κράτος του Ισραήλ, ο Ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας μας διεξάγουν έναν ηθικό και δίκαιο πόλεμο ενάντια στα τέρατα της Χαμάς, ενάντια στους νέους Ναζί», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Οι 100 ημέρες της νέας σύγκρουσης Χαμάς-Ισραήλ
7 Οκτωβρίου 2023: Ένοπλοι της Χαμάς εισβάλλουν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα και σκοτώνοντας 1.200 ανθρώπους και παίρνοντας 240 ομήρους πίσω στη Γάζα, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου λέει ότι το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο και αρχίζουν αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων στην πυκνοκατοικημένη Γάζα, μαζί με μια ολοκληρωτική πολιορκία του παράκτιου θύλακα, ο οποίος συμπιέζεται μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.
8 Οκτ.: Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, όπως και η Χαμάς που είναι σύμμαχος του Ιράν, ξεκινά διασυνοριακές βομβαρδιστικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ που θα συνεχιστούν καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου, προκαλώντας ισραηλινές αντεπιθέσεις.
13 Οκτ.: Το Ισραήλ λέει στους κατοίκους της πόλης της Γάζας, όπου ζουν πάνω από 1 εκατομμύριο από τα 2,3 εκατομμύρια άτομα του παλαιστινιακού θύλακα, να εκκενώσουν και να μετακινηθούν νότια. Κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων, το Ισραήλ θα πιέσει για την εκκένωση ολόκληρου του Βορρά. Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Γάζας θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ξεκινώντας μια διαδικασία που σύντομα θα ξεριζώσει σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, με οικογένειες που συχνά αναγκάζονται να εγκαταλείψουν πολλές φορές καθώς προχωρούν οι ισραηλινές δυνάμεις.
17 Οκτ.: Η έκρηξη νοσοκομείο al-Ahli al-Arabi στην πόλη της Γάζας προκαλεί οργή στον αραβικό κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι εκατοντάδες σκοτώθηκαν και αποδίδουν την έκρηξη σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή. Το Ισραήλ λέει ότι προκλήθηκε από μια εσφαλμένη εκτόξευση παλαιστινιακού πύραυλου, ισχυρισμός που υποστηρίχθηκε αργότερα από την Ουάσιγκτον.
Η έκρηξη επισκιάζει μια επίσκεψη την επόμενη μέρα στην περιοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, του οποίου η προγραμματισμένη σύνοδος κορυφής με τους Άραβες ηγέτες ματαιώνεται. Στο Ισραήλ, ο Μπάιντεν υποστηρίζει πλήρως το δικαίωμά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του, αλλά λέει επίσης στους Ισραηλινούς να μην τυφλώνονται από τον θυμό τους.
19 Οκτωβρίου: Πολεμικό πλοίο του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ αναχαιτίζει πυραύλους και drones που εκτοξεύθηκαν από την Υεμένη πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προς την κατεύθυνση του Ισραήλ. Η ομάδα Χούτι της Υεμένης, όπως και η Χαμάς που είναι σύμμαχος του Ιράν, θα συνεχίσει τις σποραδικές επιθέσεις μεγάλης εμβέλειας στο Ισραήλ και κατά της ναυτιλίας της Ερυθράς Θάλασσας ως ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα.
21 Οκτ.: Επιτρέπονται φορτηγά βοήθειας μέσω της συνοριακής διέλευσης της Ράφα από την Αίγυπτο προς τη Γάζα μετά από μέρες διπλωματικής διαμάχης. Είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα αυτού που απαιτείται στη Γάζα, όπου τα τρόφιμα, το νερό, τα φάρμακα και τα καύσιμα τελειώνουν. Το ζήτημα της εξασφάλισης επαρκών προμηθειών μέσω του αποκλεισμού του Ισραήλ παραμένει και τους επόμενους μήνες καθώς επιδεινώνεται η ανθρωπιστική κρίση.
27 Οκτωβρίου: Το Ισραήλ εξαπολύει μια ευρεία χερσαία επίθεση στη Γάζα, ξεκινώντας με μια επίθεση στο βορρά, δεσμευόμενο να απελευθερώσει όλους τους ομήρους του και να εξαλείψει τη Χαμάς.
31 Οκτωβρίου: Δεκαπέντε Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώνονται σε μάχες στη Γάζα - οι μεγαλύτερες απώλειες μιας ημέρας του στρατού στον πόλεμο.
1 Νοεμβρίου: Ξεκινούν εκκενώσεις από τη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα για περίπου 7.000 ξένους κατόχους διαβατηρίων, διπλής υπηκοότητας και εξαρτώμενους από αυτούς καθώς και για άτομα που χρειάζονται επείγουσα ιατρική περίθαλψη.
9 Νοεμβρίου: Το Ισραήλ λέει ότι ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Συρίας έπληξε τη νότια πόλη του Εϊλάτ. Την επόμενη μέρα, ο ισραηλινός στρατός είπε ότι επιτέθηκε στην πολιτοφυλακή που θεωρεί υπεύθυνη για την επίθεση. Το Ισραήλ αργότερα θα πει ότι η Συρία είναι ένα από τα νέα μέτωπα στον επεκτεινόμενο πόλεμο της Γάζας.
15 Νοεμβρίου: Ισραηλινά στρατεύματα εισέρχονται στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας, το Al Shifa στην πόλη της Γάζας, μετά από μια πολιορκία πολλών ημερών κατά την οποία το ιατρικό προσωπικό λέει ότι ασθενείς, συμπεριλαμβανομένων νεογέννητων μωρών πέθαναν από έλλειψη ρεύματος και προμηθειών. Οι Ισραηλινοί λένε ότι το νοσοκομείο είχε χρησιμοποιηθεί για να κρύψει ένα υπόγειο αρχηγείο μαχητών της Χαμάς, κάτι που το προσωπικό αρνείται. Ο στρατός αργότερα ξεναγεί τα μέσα ενημέρωσης σε μια σήραγγα εκεί. Μέσα σε λίγες ακόμη εβδομάδες, όλα τα νοσοκομεία που εξυπηρετούν το βόρειο μισό της Γάζας θα έχουν πάψει να λειτουργούν.
21 Νοεμβρίου: Ισραήλ και Χαμάς ανακοινώνουν την πρώτη εκεχειρία του πολέμου: μια συμφωνία για παύση των μαχών για τέσσερις ημέρες για την ανταλλαγή γυναικών και παιδιών ομήρων στη Γάζα με Παλαιστίνιες γυναίκες και εφήβους που κρατούνται ή έχουν φυλακιστεί από το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας, και επιτρέπεται περισσότερη βοήθεια.
Η κατάπαυση του πυρός τελικά θα παραταθεί για μια εβδομάδα συνολικά, απελευθερώνοντας 105 ομήρους και περίπου 240 Παλαιστίνιους κρατούμενους, προτού καταρρεύσει και ξαναρχίσει ο πόλεμος την 1η Δεκεμβρίου.
4 Δεκεμβρίου: Μέρες μετά τη λήξη της εκεχειρίας, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν την πρώτη τους μεγάλη χερσαία επίθεση στη νότια Γάζα, στα περίχωρα της κύριας νότιας πόλης, του Khan Younis. Διεθνείς οργανισμοί λένε ότι η επόμενη φάση του πολέμου, η οποία επεκτείνει τη στρατιωτική εκστρατεία από τα βόρεια σε όλο το μήκος του θύλακα, συμπεριλαμβανομένων περιοχών που ήδη φιλοξενούν εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους, θα επιδεινώσει δραστικά την ανθρωπιστική κατάσταση.
12 Δεκεμβρίου: Ο Μπάιντεν λέει ότι ο «αδιάκριτος βομβαρδισμός» του Ισραήλ στη Γάζα του κοστίζει διεθνή υποστήριξη, μια σαφής αλλαγή στη ρητορική από τον στενότερο σύμμαχο του Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις επόμενες εβδομάδες, αρκετοί ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισκέπτονται το Ισραήλ, προτρέποντάς το να κάνει περισσότερα για να προστατεύσει τους αμάχους, να περιορίσει τον πόλεμο και να στραφεί σε μια πιο στοχευμένη εκστρατεία κατά των ηγετών της Χαμάς.
15 Δεκεμβρίου: Οι ισραηλινές δυνάμεις σκοτώνουν κατά λάθος τρεις ομήρους στη Γάζα. Το περιστατικό οδηγεί σε μερικές από τις πιο έντονες επικρίσεις για τη διεξαγωγή του πολέμου εντός του Ισραήλ, αν και η εκστρατεία εξακολουθεί να έχει ευρεία εγχώρια υποστήριξη.
22 Δεκεμβρίου: Η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια πολιτοφυλακή που υποστηρίζεται από το Ιράν, υποστηρίζει ότι εξαπέλυσε επίθεση μεγάλης εμβέλειας στο Ισραήλ. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε αργότερα ότι το Ιράκ είναι ένα από τα περιφερειακά μέτωπα στα οποία έχει επεκταθεί ο πόλεμος στη Γάζα.
26 Δεκεμβρίου: Οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν μια μεγάλη χερσαία επίθεση σε περιοχές στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, πριν από μια εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών που στέλνει και πάλι εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε φυγή, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ήδη εκτοπιστεί.
1η Ιανουαρίου 2024: Το Ισραήλ δηλώνει ότι θα αρχίσει να αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από τη Γάζα σε μια πιο στοχευμένη νέα φάση της εκστρατείας του που λέει ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Αξιωματούχοι λένε ότι αυτή η μετάβαση στην τακτική θα ξεκινήσει από τα βόρεια της Γάζας, ενώ οι έντονες μάχες συνεχίζονται στις νότιες περιοχές.
11 Ιανουαρίου: Πολεμικά αεροσκάφη, πλοία και υποβρύχια των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπολύουν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές σε όλη την Υεμένη ως αντίποινα κατά των δυνάμεων των Χούτι για τις επιθέσεις τους στα πλοία της Ερυθράς Θάλασσας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν άλλο χτύπημα στην Υεμένη την επόμενη μέρα. Οι Χούτι λένε ότι πέντε από τους μαχητές τους σκοτώθηκαν στα αρχικά πλήγματα και ότι θα αντεπιτεθούν και θα συνεχίσουν τις επιθέσεις τους στη ναυτιλία.
11 Ιανουαρίου: Το Διεθνές Δικαστήριο ακούει τις εναρκτήριες δηλώσεις σε μια υπόθεση στην οποία η Νότια Αφρική κατηγορεί το Ισραήλ ότι διέπραξε μια κρατική εκστρατεία γενοκτονίας κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού. Το Ισραήλ αρνείται την κατηγορία.
Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα
Το Σάββατο, μια θανατηφόρα ισραηλινή αεροπορική επιδρομή αναφέρθηκε στη συνοικία Νταράζ της πόλης της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων παιδιά, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές. Νωρίτερα, μια διαδηλώση στη Ράφα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 13 άτομα, τα περισσότερα μέλη μιας οικογένειας.
Ο ισραηλινός στρατός δημοσιοποίησε για πρώτη φορά βίντεο που δείχνει τη μονάδα Ghosts σε δράση. Ένας από τους βασικούς στόχους της μονάδας είναι να βρει, να ανακαλύψει και να καταστρέψει «κρυφούς» στόχους, όπως οι ηγέτες της Χαμάς.
Συνεχίζεται το ανθρωπιστικό δράμα των Παλαιστινίων αμάχων
Πάνω από 23 χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 60.000 έχουν τραυματιστεί τραυματίστηκαν στις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.
«Ο αριθμός των θανάτων σε τέτοια μεγάλη κλίμακα, η καταστροφή» και «ο πόνος των 100 ημερών» από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς είναι «μια κηλίδα για την ανθρωπότητα», δήλωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).
«Έχουν περάσει εκατό ημέρες από τότε που ξεκίνησε αυτός ο καταστροφικός πόλεμος, σκοτώνοντας και εκτοπίζοντας ανθρώπους στη Γάζα, μετά από τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς και άλλων οργανώσεων εναντίον του λαού στο Ισραήλ. Ήταν εκατό μέρες κακουχίας και αγωνίας για τους ομήρους και τις οικογένειές τους», ανέφερε ο Φιλίπ Λαζαρινί σε ανακοίνωση που εξέδωσε ενώ βρισκόταν σε παλαιστινιακό έδαφος.
Αυτό που περνά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας «είναι αφόρητο, με μια μάχη ενάντια στον χρόνο ενάντια στην πείνα», προειδοποίησε ο ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.
«Η κατάσταση των παιδιών είναι ιδιαίτερα αποκαρδιωτική. Θα χρειαστούν χρόνια για να θεραπευτεί μια ολόκληρη γενιά τραυματισμένων παιδιών», σημείωσε.
Ο Λαζαρινί ζήτησε επίσης να μείνουν μακριά από εμπόλεμες συγκρούσεις κτίρια όπως νοσοκομεία ή εγκαταστάσεις της UNRWA. Αυτές οι υποδομές «δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούνται από κανένα μέρος για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε
Όπως είπε, 146 εργαζόμενοι της UNRWA έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου της 7ης Οκτωβρίου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
Πηγή: euronews.gr